StoryEditor

Ošetrenie zarastajúcich nechtov na nohách

11.12.2016, 19:02
Orthonyxia v odbornej pedikérskej praxi znamená neinvazívne ošetrenie zarastajúceho nechtu pomocou individuálnej spony vyrobenej z dentálneho drôtu na mieru.

Nedá sa presne definovať koho a z akých príčin problém zarastenia nechtov postihuje najviac. Tento druh zdravotného problému môže vzniknúť z viacerých dôvodov. Častým dôvodom nielen u dospievajúcich detí je nesprávne strihanie nechtov nôh a nesprávne použitie nástrojov na domáce ošetrenie.

Problémy už v dospievaní

V období dospievania prechádza zodpovednosť za strihanie nechtov a rovnako celková hygiena na samotné dieťa. Rodič by sa mal dostať do pozície „kontrolóra“. U dospievajúcich detí je pri zastrihnutí nechtovej platničky smerom ku koreňu nechtu priebeh vzniku zarastenia a prerezania nechtového valu otázkou niekoľkých dní. Prejav je ale vždy rovnaký. Jemne začervenanie nechtového valu je sprievodným javom začínajúceho zarastenia.

Neskôr sa dostaví opuch, ktorý prechádza až k zápalu. Ochranná reakcia organizmu je tvorba granulozného tkaniva. Pri nedostatočnej hygiene, nevhodnom výbere obuvi a potivej nohe je možný aj výskyt zlatého stafylokoka. Internet je dnes plný informácií a tak dieťa najprv vyhľadáva rady v diskusných fórach a koná podľa pokynov (obklad horúcim zemiakom, horúca sprcha, obklad z repíka lekárskeho...atď.) Pokiaľ sa aj dostaví úľava, nie je to riešenie, ktoré by časť zarastajúcej nechtovej platničky „vytiahlo“ z nechtového valu.

Chirurgická liečba

Nasleduje návšteva kožného lekára, ktorý buď predpíše ATB liečbu alebo pošle dieťa s rodičom na chirurgiu kde čaká už pacienta čiastočná ablácia nechtovej platničky tj. pozdĺžne vyrezanie časti nechtovej platničky alebo celková ablácia nechtovej platničky tj. strhnutie nechtu.

Obe riešenia sú iba dočasné. V prvom prípade, keď sa pozdĺžne odstráni časť nechtovej platničky sa dostaví úľava a vylieči sa pretrvávajúci zápal nechtového valu. V procese hojenia nechtový val dokáže zúženej nechtovej platničke ale vziať voľný priestor, ktorý tam ostal po jej pozdĺžnom odstránení.

Keď sa nelieči príčina

Čo nasleduje? Koreň nechtu ostal vo svojej pôvodnej veľkosti, keďže rast nechtovej platničky pokračuje a necht rastie cca 1-2mm za mesiac, začne sa pôvodne rovnako širokých necht tlačiť do zúženého priestoru nechtového lôžka. A tak sa proces zarastenia začína opakovať.

Pri celkovej ablácií nechtovej platničky ostane nechtové lôžko nechránené. Necht má svoju funkciu a plní svoju úlohu. Palec nohy ako najväčší prst je stabilizátor chodidla. Pokiaľ je z neho nechtová platnička odstránená stráca svoj tvar a nechtové lôžko sa deformuje. V mnohých prípadoch sa stáva že po celkovej ablácií nenarastie už žiadna nechtová platnička, prípadne vyrastie už len jej časť a aj tá je poškodená. Nedovolím si ale tvrdiť, že je to tak vždy.

Príčiny sú rôzne

Časté problémy zarastenia nechtov vznikajú aj pri aktívnom športovaní ako je hokej, futbal, beh, tenis a iné kde nechtová platnička v pravidelných intervaloch je traumatizovaná obuvou. Rovnako tak turistika či cyklistika. Traumatizovaná nechtová platnička začne postupne černieť a schádzať dole. Počas jej schádzania už rastie nový panenský jemný necht, ktorý pod starou platničkou je utláčaní a deformovaný. Napriek tomu, že je nový, môže rásť poškodený a zdeformovaný to tvaru tunela, kedy dráždi nechtové valy.

Liečba sponou

Aby sa nechtové lôžko nezmenšovalo a nepoškodzovalo, používa sa oceľová spona, ktorá pri raste nechtu vytvára priestor pre jeho prirodzené tvarovanie. Individuálna spona sa vyrába z dentálneho drôtu hrúbky 0,4 alebo 0,5mm. Závisí od miery poškodenia a hrúbky nechtovej platničky.

Osadenie spony je minimálne bolestivé. Spona rastie spolu s nechtovou platničkou a podľa rastu sa posúva. Jedna spona vydrží približne tri posuny.

Terapia sa oplatí

Ukončenie terapie je rovnako závislé od poškodenia, tvaru nechtovej platničky, poddajnosti nechtových valov. Niekedy celá terapia trvá 8-12 mesiacov. Na čas terapie má veľký vplyv aj samotná spolupráca klienta s ošetrujúcim pedikérom.

Počas terapie sa odporúča nosiť voľnú obuv, bavlnené ponožky, pravidelne si oblasť rany dezinfikovať a čistiť, nosiť medziprstový korektor v prípade zarastenia vnútorných strán palcov atď. Počas ošetrenia tiež klient prechádza motiváciou a inštruktážou, aby sa docielil čo najlepší efekt.

Zuzana Myšíková Černá

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
18. apríl 2024 13:24