StoryEditor

Diabetik a očkovanie proti chrípke

07.12.2016, 08:41
Leonard Thompson bol prvý pacient s diabetom, ktorému bol v januári 1922 podaný inzulín. Objav inzulínu mu zachránil život.

O 13 rokov neskôr však tento pacient zomrel na stafylokokovú pneumóniu (zápal pľúc), komplikáciu, ktorá sa rozvinula po predošlej epizóde chrípkového ochorenia. Infekčné ochorenia boli pre pacientov s diabetom v tom čase obzvlášť veľkým postrachom a jednou z najčastejších príčin ich úmrtia začiatkom 20. storočia bola tuberkulóza.

Diabetes a infekčné ochorenia

Diabetes mellitus oslabuje imunitný systém a zvyšuje riziko infekčných ochorení. Častejšie sú napríklad genitálne infekcie ako sú vaginálne mykózy, balanitídy a balanopostitídy (zápal sliznice žaluďa penisu a predkožky), infekcie močového traktu, infekcie kože ako je napr. ruža (erysipel), nekrotizujúca fascitída a iné. Častejšie sú tiež infekčné komplikácie po chirurgických zákrokoch a zápaly periodontu, osteomyelitída (zápal kosti), diabetická noha, endokarditída  (zápal srdcovej výstieľky), zápal pľúc, bronchitídy, sinusitídy (zápal prínosových dutín) či zápaly ucha a iné.

Diabetes a chrípka

Pacienti s diabetes mellitus dostanú chrípku ľahšie a častejšie než ľudia bez diabetu. Ochorenie máva ťažší priebeh a častejšie a závažnejšie sú aj komplikácie chrípky  ako sú zápal pľúc, sinusitídy, bronchitídy, a ďalšie komplikácie. Pacienti s diabetom sú v súvislosti s chrípkou a jej komplikáciami sú až šesťkrát častejšie hospitalizovaní a dvojnásobne je zvýšená  aj úmrtnosť na komplikácie chrípky (počas epidémií chrípky o 5-15%).

Chrípka a glykémie

Chrípka zas naopak, pravidelne vedie k dekompenzácii diabetu – vysokým glykémiám a zvýrazneniu kolísania glykémií (variabilita) . Zvyšuje sa riziko akútnych komplikácií diabetu ako je diabetická ketoacidóza, hyperosmolárny neketotický syndróm s potrebou akútnej hospitalizácie. Zvýšené je aj riziko kardiovaskulárnych komplikácií a cievnej mozgovej príhody. Riziko infarktu myokardu je napríklad výšené dvoj až štvornásobne.

Rizikoví pacienti

Riziko zvyšuje vek nad 65 rokov,  dlhodobo zlá glykemická kontrola, dlhšie trvanie diabetu a prítomnosť komplikácií, obzvlášť poškodenie obličiek,  kardiovaskulárne komplikácie a neuropatia. Riziko sa obzvlášť zvyšuje u klientov domovov alebo sociálnych a doliečovacích zariadení. Zvýšene rizikoví sú tiež pacienti, ktorí často navštevujú zdravotnícke zariadenia alebo sú často hospitalizovaní a sú tak vystavení väčšiemu kontaktu s chorými.

Vedecké dôkazy

Dôkazy zdôvodňujú vakcináciu proti chrípke u pacientov s diabetom. Je dostatok dôkazov, že pacienti s diabetom  majú na očkovanie vo všeobecnosti dobrú protilátkovú imunitnú odpoveď a ochrana vďaka vakcinácii je podobná ako u nediabetikov. Vakcinácia (očkovanie) proti chrípke významne znižuje riziko tohto ochorenia a to až počas 6 mesiacov. U prvý krát očkovaných pacientov o 47% a u opakovane očkovaných až o 58%. Očkovanie je pacientmi všeobecne veľmi dobre znášané a tolerované a efekt sa rozvíja už v priebehu 2 týždňov po vakcinácii.

Vakcinácia má zmysel

Vakcinácia proti chrípke je u pacientov s diabetes mellitus efektívna. Podľa viacerých zdrojov, vakcinácia znižuje počet hospitalizácií počas chrípkových epidémií a to až o 54-90%, znižuje výskyt komplikácií združených s chrípkou o 36-70% a znižuje tiež výskyt úmrtí v súvislosti s chrípkou o 36-58 podľa niektorých údajov až o 80%.

Vakcinácia proti chrípke u pacientov s  DM je dôležitá súčasť starostlivosti. Očkovanie je pre pacientov s DM schválené a odporúčajú ho viaceré inštitúcie ako je WHO, Center for Disease Control and Prevention (CDC), Advisory Committee on Immunisation Practices (ACIP), Americká diabetologická asociácia (ADA) a ďalšie. Odporúča sa  pravidelné očkovanie proti chrípke u všetkých pacientov s diabetom vo veku > 6 mesiacov a to každý rok najlepšie začiatkom septembra. U detí do 9 rokov sa odporúčajú dve dávky vakcíny s mesačným odstupom do decembra.

Dôležitá hygiena

Ďalšie postupy, ktoré znižujú riziko ochorenia u chronicky chorých pacientov. Medzi ďalšie postupy, ktoré riziko chrípky u pacientov s diabetom znižujú, je predchádzanie kontaktu s nakazenými osobami (rovnako opačne) a dodržiavanie základných hygienických pravidiel. K zníženiu rizika tiež prispieva ak sú zaočkované aj osoby žijúce v blízkosti pacienta, ako sú napríklad príbuzní pacienta. Zvláštnu skupinu predstavujú zdravotnícki pracovníci (lekári, sestry). Do očkovania svojich zamestnancov sa pravidelne zapája napríklad aj Národný endokrinologický ústav v Ľubochni.

Doc. MUDr. Emil Martinka

NEDÚ Ľubochňa

Viac zaujímavých tém nájdete v novom čísle časopisu Diabetik 11-12/2016.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
18. apríl 2024 01:51