Najčastejším príznakom PAD je klaudikácia, občasné krívanie spojené so špecifickým druhom bolesti a s nepríjemným pocitom v nohách. Niektorí ľudia tvrdia, že sa im nohy zdajú ťažké alebo v nich pociťujú pálenie. Bolesť sa môže vyskytovať v akejkoľvek časti nôh, od lýtok až po stehná, v jednej alebo aj v oboch končatinách súčasne. Je tiež reprodukovateľná. Môže sa objaviť pri chôdzi nad určitú vzdialenosť, potom sa pri odpočinku utlmí až celkom zmizne, a znovu sa ozve, keď prejdeme rovnakú vzdialenosť.Flickr
StoryEditor

Syndróm diabetickej nohy a odborná pedikúra

08.11.2016, 14:15
Syndróm diabetickej nohy je podľa WHO definovaný ako vred alebo deštrukcia tkanív nohy u diabetikov, spojená s neuropatiou a rôznym stupňom ischemickej choroby dolných končatín.

V praxi zahrňujeme k tejto diagnóze pacientov vo vysokom riziku vzniku syndrómu diabetickej nohy, pacientov so zhojeným vredom, po amputácii dolnej končatiny, alebo trpiacich Charcotovou otsteoatropatiou, rovnako ako aj pacientov s osteomyelítídou kostí nohy. 

Počet pacientov so syndrómom diabetickej nohy je asi 5-10 % diabetikov,avšak rizikových pacientov pre vznik diabetickej nohy je cca 20 %.Hlavné príčiny vzniku syndromu diabetickej nohy sú: diabetická neuropatia a ischemická choroba dolných končatín.

Diabetická neuropatia sa prejavuje ako:

  • senzorická neuropatia – vedie k strate citlivosti na bolesť, tlak, teplotu, vibrácie a polohocit 
  • motorická neuropatia – vedie k oslabeniu svalstva a skracovaniu svalov
  • vegetatívna neuropatia – vedie k zníženému poteniu kože nôh diabetikov ,koža stráca elasticitu a je náchylná na poranenie, alebo prasknutie.

Ischemická choroba dolných končatín je ochorenie v dôsledku aterosklerózy ciev (kôrnatenie ciev). Ateroskleróza ciev je zodpovedná za zúženie alebo uzáver cievy, v dôsledku čoho je znížený prítok krve k nohám . Okrem veľkých ciev su u diabetikov postihnute aj malé cievy , jemné vlásočnice. Nedostatočne prekrvené tkanivá sú náchylné k poraneniu a vykazujú zlé hojenie pri poranení.

Príčiny vzniku nehojaceho sa defektu na nohe

  • nevhodná obuv
  • popálenie (častokrát aj horúcou vodou pri domácej kúpeli)
  • drobné poranenia (nevhodným ošetrením kože)
  • otlak
  • pliesne (mykózy).

Prejavy

Diabetická neuropatia sa prejavuje rôzne. Pacienti popisujú nepríjemné pálenie, brnenie, mravčenie. Pri chôdzi sa neuropatia často prejavuje pocitom opuchnutých nôh, alebo pocitom chôdze po mechu. Koža na nohách je suchá, šupinatie a praská. Na ploche kože vidíme praskliny. Nedokrvenie sa prejavuje často bolesťami svalov a to až k takým, ktoré nútia človeka zastaviť sa. Pozor, diabetická neuropatia môže maskovať prejavy nedokrvenia a často sa zistí ischemická choroba až tým, že rana na nohe sa nehojí.

Prevencia

Prevencia je základom a identifikácia rizikového pacienta je základom starostlivosti. K diagnostike slúžia veľmi jednoduché testy: vyšetrenie 10g monofilmentom, vyšetrenie ladičkou, vyšetrenie diskriminácie vnímania tepla a chladu , alebo ostrého a tupého podnetu.

Ischemickú chorobu vyšetrujeme bežne vyšetrením pulzácie ciev na dolných končatinách a stanovením ABI indexu. V podiatrickej ambulancii bežne vyšetrujeme transkutanný kyslík, čo je zlatý štandard k určeniu zhojiteľnosti rany na nohe diabetika. Dôležitou súčasťou prevencie a starostlivosti o nohy diabetika je odborná pedikúra. Odborná pedikúra v novodobej podologickej/podiatrickej praxi dnes už štandartne ošetruje pacientov s diabetes. Školený odborník na nohy – pedikér, je si plne vedomý vyššie uvedených rizík a robí maximum preto, aby klienta správne ošetril, poučil a poradil. Kvalitne ošetrený pacient na pedikúre má minimálne riziko vzniku syndrómu diabetickej nohy. Preto je potrebné venovať pozornosť výberu skutočne odborne zdatného a edukovaného pedikéra.

MUDr. Koliba Miroslav

diabetológ, podiater

 

Odborná pedikúra

Správna pedikúra je základným kameňom odbornej starostlivosti o nohy zvlášť pri starostlivosti o nohy diabetikov a najmä pri riziku vzniku syndrómu diabetickej nohy. Diabetici ich majú typicky suché a koža na nich extrémne praská, hlavne na pätách. Vo svete sa dnes preferuje tzv. suchá pedikúra, ktorá využíva pri ošetrovaní hrubej kože profesionálne brúsne nástroje a na rozdiel od klasickej mokrej pedikúry sa pri tomto type ošetrenia značne redukuje riziko poranenia klienta. Obyčajne skúsená profesionálna pedikérka so zameraním na diabetického klienta vie veľmi dobre poradiť aj účinné kozmetické prípravky ku komplexnej starostlivosti o nohy diabetikov pri procedúre, ale aj na domáce ošetrenie.

Emília Schubert

odborná pedikérka

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
19. apríl 2024 01:00