StoryEditor

NIGHTSCOUT Manažment cukrovky trochu (poriadne) inak

26.10.2016, 11:04
Píše sa rok 2012 a Američan John Costik dostáva neradostnú správu o svojom štvorročnom synovi, ktorého práve prijali do nemocnice. Diagnóza znela: cukrovka a zmena životného štýlu do konca života.

To, čo nasledovalo potom, bol klasický scenár o tom, ako zvládať tohto nového „člena“ rodiny. Zapisovanie hodnôt do denníka, prepočítavanie kalórií, pravidelné pichanie do prsta, pichanie inzulínu, pravidelné nočné budenie atď.

Čakanie a hľadanie

Neskôr John zaobstaral pre syna prístroj na kontinuálne meranie krvi (CGM), ktorý im už aspoň čiastočne pomohol sprehľadniť výkyvy hladiny cukru počas dňa... a samozrejme čakal, ako my všetci, kedy sa vynájde liek na cukrovku alebo kedy aspoň technológie dospejú do takého štádia že liek už ani nebude skoro treba.

V niečom bol ale iný ako my ostatní, pretože dostal nápad ako existujúce veci zmeniť. Bol programátor a nebol spokojný s prehľadom stavu svojho syna počas dňa. Informácie o hladine cukru mu každé ráno odchádzali spolu so synom do školy. Videl ich až poobede a preto sa musel spoľahnúť na všetkých, len nie na seba ako rodiča.

Nové technické nápady

Skúsil teda prepojiť CGM prijímač s mobilom a internetom a objavil nový svet možností ako preposielať informácie ďalej, ako ich sledovať na diaľku a ako si ich prispôsobiť tak aby život jeho syna s cukrovkou mal naozaj pod kontrolou. Tento svoj poznatok zverejnil na Twitteri a ďalší nadšenci sa pridali so svojimi nápadmi obrovskou rýchlosťou.

Vznikla na facebooku komunita ľudí „CGM in Cloud“ a na twitteri pod heslom #WeAreNotWaiting. Spoločne hľadajú dodnes možnosti ako sa po svojom vysporiadať so všetkými povinnosťami, ktoré diabetik pri každodennom manažmente musí podstupovať. Samozrejme, aj vďaka technickým prostriedkom ktoré dnešná doba prináša ako smart hodinky, smart televízory, tablety a podobne. Dodávajú totiž tomu ten správny štýl a malú radosť všetkým, ktorým záleží na zdraví svojho diabetika.

Aj na Slovensku

Na Slovensku a v Čechách vznikla tiež spoločná komunita ľudí z IT i laickej verejnosti, ktorí nečakajú ale hrajú sa. Hrajú sa s informáciami ktoré sú vďaka CGM a Nightscout ako na dlani, vždy a všade tam kde sú potrebné i nepotrebné... u doktora, v škole, v práci, v noci, na dovolenke, atď

A ďalej všetci čakáme...

Keďže v dnešnej dobe je bohužiaľ aj CGM a Nightscout z väčšej časti o (vlastných) peniazoch, stále čakáme na zdravotnícky systém ktorý nebude chápať CGM ako benefit navyše, ale ako základný kameň podpory všetkých diabetikov. Nielen na zlepšenie ale aj ako prevenciu zdravotného stavu. Prevencia spolu s vhodnou technológiou totiž spätne napomáha zdravotníckemu systému byť efektívnym a hlavne udržateľným.

Pre viac informácií môžete navštíviť nasledovné stránky

Informácie v angličtine
www.nightscout.info

Základná komunitná podpora v angličtine
www.facebook.com/groups/cgminthecloud/

Komunitná podpora v čestine a slovenčine
www.facebook.com/groups/nightscoutceskoslovensko/

BH

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
26. apríl 2024 07:10