StoryEditor

Diéta, tabletky, inzulín

24.01.2013, 04:00
Autor:
(dia)(dia)
Ak vám lekár predpíše antidiabetiká, vedzte, že nie sú náhradou za diétu a pohyb. Mnohí pacienti čakajú, že tabletka vyrieši všetko.

Zistili vám cukrovku a vy sa pýtate: Čo bude teraz? Ako ma budú liečiť? Odpoveď na tieto otázky závisí od toho, aký typ diabetu vám diagnostikovali. V prípade, že ide o 2. typ diabetu, veľa zmôžete diétnymi opatreniami, tabletkami (perorálnymi antidiabetikami), ale na rad môže prísť aj inzulín. Ak váš lekár skonštatoval, že ide o diabetes 1. typu, váš liečebný režim bude pozostávať z aplikácie inzulínu. Správne stravovanie a primeraná pohybová aktivita patria, samozrejme, k režimu diabetika, bez ohľadu na typ diabetu.

Diéta
Samotné slovo diéta má pre väčšinu ľudí negatívny význam, najmä keď je to odporučenie lekára. Často práve diabetici 2. typu trpia, keď im po niekoľkých desaťročiach zabehaného stravovania niekto siaha na ich obľúbený jedálniček. Diéta súvisiaca s cukrovkou však nie je žiadnym mučením. Chce to pravidelnosť a správny výber jedla v správnom množstve. Jednoducho, zdravé a rozumné stravovanie, žiadne hladovanie.
Diéta, inak povedané racionálne stravovanie, je pre kompenzáciu cukrovky veľmi dôležitá. Ak si ho hneď v začiatkoch diagnózy osvojíte, môžete sa v budúcnosti vyhnúť tabletkám a inzulínu. Týka sa to najmä pacientov s diabetom 2. typu. Nezabúdajte, že každý hlt sú kalórie, ktoré treba započítať do denného energetického príjmu. Každé jedlo obsahuje sacharidy a ich príjem musí byť vyvážený v rovnakých porciách počas dňa. Ak neužívate lieky (perorálne antidiabetiká) alebo si nepicháte inzulín, časové rozpätie jedál nemusí byť na minútu presne načasované a druhá večera nie je nevyhnutná. Diétou však výrazne môžete zlepšiť hladinu cukru v krvi. Napriek tomuto faktu väčšina pacientov, ktorí začali liečbu formou diéty, prejde na terapiu liekmi či inzulínom. Liečba závisí aj od štádia ochorenia, v ktorom vám ho zistili. Aj diabetik 2. typu môže byť okamžite nastavený na liečbu inzulínom.

Tablety
Tabletky na zníženie hladiny cukru v krvi sa nazývajú perorálne antidiabetiká a ide o lieky s hypoglykemizujúcim účinkom. Jednoducho povedané, znižujú hladinu cukru v krvi. Ak vám ich lekár predpíše, vedzte, že nie sú náhradou za diétu a pohybovú aktivitu. Mnohí pacienti totiž čakajú, že tabletka vyrieši všetko a oni sami nemusia spraviť nič. To je veľký omyl. Žiaľ, tento systém „mám tabletku a to stačí“ praktizuje pomerne veľa diabetikov.
Na trhu sú dostupné viaceré preparáty, ktoré sa líšia mechanizmom účinku. Ktorý liek je pre vás najvhodnejší, určí váš diabetológ podľa vášho celkového zdravotného stavu, stupňa hyperglykémie, podľa symptómov, vášho veku a prípadných komplikácií diabetu.

Inzulín
Inzulín je postrachom mnohých diabetikov, najmä tých s 2. typom diabetu. Pacienti s 1. typom nemajú na výber, bez inzulínu by neprežili. Preto jeho aplikáciu prijímajú ako fakt a sú za túto možnosť liečby vďační. Ak však má prejsť na inzulín pacient s 2. typom diabetu, niekedy nastáva problém a diabetológ zvádza slovný boj, aby pacienta presvedčil, že je to pre neho dobré riešenie.

Inzulínom sa liečia:
● všetci pacienti s diabetom 1. typu od diagnostikovania ochorenia
● diabetici 2. typu, ktorým sa pomocou diéty a tabletiek nedarí udržať glykémiu (cukor v krvi) v požadovanom rozmedzí, prípadne tabletky neznášajú, alebo je podávanie liekov v ich prípade nevhodné pre prítomnosť iných ochorení či pri rýchlom napredovaní komplikácií a pod.)
● tehotné ženy, ktorým zistili cukrovku počas tehotenstva (gestačný diabetes)
● pacienti s cukrovkou pri ochoreniach pankreasu a pod.

Aplikácia inzulínu prináša dosiahnutie dobrej hladiny cukru (glykémie) a dobrej metabolickej kompenzácie malými dávkami inzulínu. O tom, koľko inzulínu a ako často si budete pichať, rozhodne váš diabetológ. Poznáme dva režimy podávania inzulínu: konvenčný a intenzifikovaný.
V prvom prípade ide o aplikáciu 2-krát denne, pri intenzifikovanom režime sa podáva denne 3 až 5 dávok inzulínu.

Možnosti aplikácie
V súčasnosti je niekoľko možností, resp. spôsobov, ako inzulín dostať do tela diabetika. Na podkožnú aplikáciu sa využívajú:
● inzulínové striekačky
● inzulínové perá
● inzulínové pumpy (inzulín sa aplikuje nepretržite v malých dávkach)

Pri liečbe inzulínom si treba osvojiť niekoľko pravidiel. Okrem skladovania inzulínu a jeho dávkovania je veľmi dôležitá samotná aplikácia. Po istom čase to pre vás bude rutina, ale ako novozistení diabetici si budete musieť osvojiť správnu techniku pichania a výber miesta aplikácie na vašom tele. Je samozrejmé, že vpravenie inzulínu do tela spočiatku možno zvládnete až po miernom predychávaní, ale nepotrvá to dlho.

Foto: fotolia.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01 - Modified: 2006-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pelé prinesie trofej. Potom vypukne futbalová horúčka
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/2-typ, menuAlias = 2-typ, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 23:12