StoryEditor

Nevedia, že majú diabetes

09.10.2012, 23:16
Autor:
(dia)(dia)
Vo svete s ideálnym zdravotníctvom a uvedomelými pacientmi by každý chodil pravidelne na preventívnu prehliadku.

 

Vo svete s ideálnym zdravotníctvom a uvedomelými pacientmi by každý chodil pravidelne na preventívnu prehliadku a nevyhol by sa pri nej kontrole glykémie. Nikto by sa potom nedostával k diabetológovi až v štádiu vážnych komplikácií. Realita je, žiaľ, iná. Nejeden cukrovkár vyhľadá odborníka až v  stave, keď nemožno zabrániť najhoršiemu. Kto je teda na vine? Nedbalí praktickí lekári? Nedisciplinovaní pacienti? Neinformovanosť?

Mnohí z vás sa o svojej cukrovke dozvedeli náhodou. Iných k lekárovi dotiahli ťažkosti. Niektorí chodili pravidelne na preventívne prehliadky a výsledok vyšetrenia krvi na jednej z nich ukázal, že ich život bude pokračovať s diabetom. Sú bohužiaľ aj takí, ktorým odhalili cukrovku prineskoro. Preto upozorňujte aj svojich blízkych, aby nepodceňovali prevenciu. Ak totiž máte diabetes, vaši pokrvní príbuzní sú možnými adeptmi tohto ochorenia. Spolu s nezdravou životosprávou či obezitou je to priama cesta k tomu, čo vy dobre poznáte.

Dostatočný dôkaz
Príznaky cukrovky sú širokej verejnosti teoreticky známe. Väčšina ľudí vie, že nadmerný pocit smädu, časté močenie, úbytok na váhe či malátnosť sú jasným signálom toho, že niečo nie je v poriadku. Podľa diabetologičky MUDr. Ľubice Kalinovej však aj takéto jasné symptómy ľudia často pripisujú niečomu inému ako cukrovke. Zdá sa im, že schudli vďaka vlastnému snaženiu aj napriek tomu, že úbytok hmotnosti je dosť výrazný. Za príčinu únavy považujú vek alebo pracovnú vyťaženosť. Málokoho napadne, že môže ísť o cukrovku. „Mala som tu asi 30-ročného mladého muža, ktorý mi povedal, že denne vypije 4-5 dvojlitrových fliaš sladeného nápoja a zdalo sa mu to normálne,“ hovorí lekárka. Ak si človek nechce priznať ochorenie, nič preňho nie je dostatočný dôkaz.

Chýbajú príznaky
Klinické príznaky diabetu sú však signálom, že choroba je už v pokročilom štádiu. V súčasnosti dokonca symptómy diabetu celkom miznú. Diabetológovia potvrdzujú, že čoraz väčšie množstvo novo diagnostikovaných cukrovkárov nemá žiadne príznaky ani v štádiu, keď odbery ukazujú alarmujúce glykémie. „Niekedy sú to také hodnoty, že človek žasne“ uvádza diabetologička „pacient má okolo 19mmol/l, a nemá skoro žiadne ťažkosti.“ V takých prípadoch sa dá cukrovka odhaliť len na základe preventívnej prehliadky, či náhodne pri inom vyšetrení.

Dia vyčíňanie
Čo sa deje s telom neliečeného cukrovkára? Odpoveď je jednoduchá, no neveselá: rozvíjajú sa komplikácie. „Pri diabete prvého typu je najväčším rizikom ketoacidóza“ konštatuje MUDr. Kalinová. Vtedy telo trpí vážnym nedostatkom inzulínu. Narastá množstvo ketolátok v krvi, znižuje sa vnútorné pH a v moči sa nachádza acetón. Takýto závažný stav sa prejavuje silným smädom, opakovaným vracaním, malátnosťou, acetónovým dychom z úst a zrýchleným dýchaním. Vtedy je to už boj o život. Diabetes 2. typu je o to nebezpečnejší, že s ním človek môže existovať niekoľko rokov bez toho, aby o tom vedel. Jeho neliečenie vedie k poškodeniu ciev, nervov, poruchám obličiek a očným komplikáciám.

Mamičky, pozor!
V minulosti ostával často bez povšimnutia tehotenský diabetes, pretože chýbalo dôkladné vyšetrovanie nastávajúcich matiek u gynekológov. Podľa odborníčky sa dnes zachytí omnoho väčšie množstvo tohto typu cukrovky, pretože gynekologovia viac dbajú na kontrolu glykémie. V každom prípade by mali navštevovať pravidelné preventívne prehliadky ženy, ktoré porodili bábätko s väčšou hmotnosťou než 4 kg. V takých prípadoch je totiž veľká pravdepodobnosť, že prekonali gestačný diabetes, a môže im hroziť cukrovka 2. typu.

Pred diabetom
Prediabetes je porucha, pri ktorej organizmus vylučuje inzulín s oneskorením. Telo prijme potravu, ale kým sa „preberie“ a začne s vylučovaním inzulínu, jedlo je dávno strávené. Prebytočný inzulín potom vyvoláva človeku nepríjemné pocity ako hlad, nervozitu či potenie. Prediabetes môže byť výsledkom nezdravého stravovania a životného štýlu, v ktorom nemá miesto pohyb. V takom štádiu platí, že s prebytočnými kilami „zhodíte“ aj riziko, že sa stanete cukrovkárom.

Prevencia nad zlato
Bez ohľadu na to, o ktorý typ cukrovky ide, je dôležité zachytiť ochorenie čím skôr. Šanca predchádzať závažným komplikáciám je potom veľmi veľká. Ako tvrdí diabetológ MUDr. Jaroslav Fábry, „preventívne prehliadky by mali byť alfou a omegou“. Na bezplatné vyšetrenie u praktického lekára má každý dospelý človek nárok jedenkrát za dva roky. Napriek tomu to mnohí ľudia stále nevyužívajú. Druhou stranou mince je nedôslednosť niektorých praktických lekárov, ktorí pacientom nekontrolujú glykémiu aj napriek tomu, že toto meranie patrí medzi základné skríningové vyšetrenia krvi. „Kto nechodí na preventívne prehliadky, poškodzuje sám seba,“ zdôrazňuje diabetológ. Liečba diabetu má dnes podľa neho aj na Slovensku úroveň, ktorá sa hravo vyrovná s krajinami západnej Európy. Vďaka tomu sa život diabetikov predlžuje a zlepšuje sa aj ich kvalita života. Samozrejme, za predpokladu, že sa s liečbou začne včas.

Cukrovke na stope
Pacienti neprichádzajú k diabetológovi len od praktického lekára. Naopak, toto ochorenie vyjde často na povrch u iného špecialistu.

U neurológa a kožného
Niektorí navštívia najprv neurológa a sťažujú sa na mravčenie, či poruchy citlivosti nôh. So svrbením tela sa niektorí vyberú aj ku kožnému. Či už je to neurológ, alebo kožný, odborník pri takýchto ťažkostiach zväčša pošle pacienta na vyšetrenie glykémie.

U urológa
Mnohých mužov posiela k diabetológovi urológ. Ak má pacienta s močovým infektom alebo zápalom predkožky, je to hneď dôvod na vyšetrenie glykémie. Tieto ochorenia sú totiž u novo zistených diabetikov veľmi časté.

U gynekológa
Diabetes môže odhaliť aj gynekológ. Pri vysokých glykémiách majú ženy častejšie mykózy. Vysoká hladina cukru totiž podporuje množenie kvasiniek, ktoré spôsobujú vaginálne infekcie.

U zubára
Niekedy prichádzajú diabetici aj od zubára. Častejšie trpia paradentózou a rany po zákrokoch sa im v ústach hoja pomalšie.

U očného lekára
Na vyšetrenie krvi môže pacienta poslať aj očný lekár, ak pri kontrole zistí zmeny na očnom pozadí. K prvým príznakom cukrovky patria aj zmeny ostrosti videnia.

Až pod nožom
Cukrovka sa často zistí v rámci interného predoperačného vyšetrenia pri bežných operáciách, ako pruh či slepé črevo. Smutné je, keď sa na chirurgiu dostane pacient s diabetickými komplikáciami, ktoré si už vyžadujú amputáciu bez toho, aby o svojej diagnóze vedel. Diabetologička potvrdzuje, že také prípady sa, žiaľ, stávajú: „Jedného pacienta nám poslal chirurg po amputácii prstov na nohách kvôli veľmi rýchlo sa rozvíjajúcej gangréne. Mal vysokú glykémiu a netušil, že má cukrovku. Prišlo sa na to až pri predoperačných vyšetreniach.“

Tvária sa, že nevedia
Príčina neliečenej cukrovky neväzí vždy len v nevedomosti. Mnohí pacienti sa správajú akoby o diabete nevedeli aj napriek tomu, že svoju diagnózu poznajú. „Máme aj prípady, že niekto je u nás evidovaný ako diabetik na diéte a jednoducho to ignoruje. 3-4 roky sa neukáže a potom príde s glykémiou 20 milimolov,“ hovorí MUDr. Fábry. Pacienti reagujú na diagnózu rôzne. Niektorí s chorobou bojujú a snažia sa so svojim diabetológom spolupracovať, iní sa riadia heslom „žijeme len raz, preto si treba dopriať“. Možnosť ulahodiť si je podľa nich skrytá práve v sacharidoch. Koľko nepríjemností im to môže priniesť, už vedieť nechcú.

Ani za svet!
Nájdu sa pacienti, ktorí nezmenia prístup ani ak sa preň dostanú do veľmi radikálnej situácie. MUDr. Kalinová má skúsenosť s pacientom, ktorý skončil s amputáciou v predkolení len preto, že odmietal liečebný proces. Okrem toho, že nedodržiaval životosprávu, nechcel prijať ani inzulín. „Na inzulinoterapiu ho nastavili až v nemocnici“ opisuje liečbu jeho lekárka. Nepoučil sa však ani z takejto udalosti. Hoci si už pichá inzulín, diétu ignoruje naďalej.

Príliš sladká kapusta
Ohrození sú aj pacienti, ktorí síce vedia o svojom ochorení a majú snahu mu čeliť, no rozhodnú sa spraviť to „po svojom“. Z edukácie u diabetológa si zoberú len to, čo sa im pozdáva. „Jeden pacient si na trhu kupoval kapustu, ktorá bola prisladzovaná,“ hovorí diabetologička. Myslel si, že sa ňou lieči, no skutočnosť bola presne opačná. Doslovným prepchávaním sa sladkou kapustou si zvyšoval glykémiu. Nebol prvým a bohužiaľ asi ani posledným diabetikom, ktorému sa zhoršil stav následkom samoliečby.

Stále mladší
A kto prichádza do dia ambulancií, až keď je jeho stav žalostný? Skúsenosť odborníčky hovorí, že „sú to ľudia, ktorí sú pracovne vyťažení a bagatelizujú svoje ťažkosti“. Workoholikov so sedavým zamestnaním a zlou životosprávou na Slovensku pribúda z roka na rok. Možno aj to je dôvod, prečo sa diabetes 2. typu začína objavovať v čoraz mladších vekových kategóriách. Podľa MUDr. Kalinovej je to fenomén posledných 5-10 rokov. „Kedysi k nám chodili s 2. typom päťdesiatnici, dnes prichádzajú 30-35 roční ľudia,“ uvádza.


Nechcený balík
Najviac by sa o svoju glykémiu mali zaujímať ľudia, ktorým sa nezdravý životný štýl vrátil vo forme „balíčka“ metabolických porúch: obezita, hypertenzia, hyperglykémia. Takýto balík sa nazýva metabolický syndróm a podľa slov lekárky býva veľmi často sprevádzaný s poruchou tolerancie cukru alebo dokonca už s rozvinutým diabetom. Rizikový je predovšetkým centrálny typ obezity. Rozpoznáme ho jednoducho: pás je širší ako boky. Ani to, že ste štíhli a občas praktizujete nejaký šport ešte neznamená, že sa vás cukrovka netýka. Pokiaľ ste permanentne vystavený stresu v zamestnaní, je to dostatočný dôvod na to, aby ste si dali cielene vyšetriť glykémiu. Podceniť prevenciu sa nevypláca.

Vyšetrenie glykémie by nemali odkladať ľudia, ktorí majú nad 30 rokov a
·    nedodržiavajú zdravú životosprávu
·    majú medzi pokrvnými príbuznými cukrovkára
·    sú obézni
·    podstupujú chemoterapiou
·    trpia chronickou pankreatitídou
·    dlhodobo prežívajú stres
·    nemajú pravidelný pohyb
·    užívajú kortikoidy, pretože tie pôsobia opačne ako inzulín, teda zvyšujú hladiny cukru
·    sú polymorbídni, to znamená, že trpia viacerými rôznymi ochoreniami.

Chodiť na prehliadky je lacnejšie
„V západných európskych krajinách vidno, že keď sa prevencia berie vážne, má to na zdravotný stav ľudí veľmi pozitívny dopad,“ konštatuje MUDr. Jaroslav Fábry. Uvedomujú si to aj zdravotné poisťovne, ktoré sa snažia svojich klientov motivovať k tomu, aby na preventívne prehliadky chodili pravidelne. Majú na to pragmatický dôvod. Zodpovední pacienti ich stoja menej. Liečba pokročilejších štádií ochorení je totiž spravidla nákladnejšia ako preventívne prehliadky.

Bezplatné preventívne prehliadky, na ktoré máte nárok:
Všeobecný lekár
·    1 x za 2 roky poistenci nad 15 rokov
·    1 x ročne evidovaní darcovia krvi
Kontrola glykémie má byť súčasťou každej preventívnej prehliadky.
Gynekológ
·    1x ročne ženy od 18 rokov alebo od prvého tehotenstva
·    1x mesačne v tehotenstve
·    1x za 6 týždňov po pôrode
Ak máte viac ako 30 rokov, gynekológ by vám mal vyšetriť glykémiu 1 x za rok. Tehotným ženám sa kontroluje glukóza počas celého obdobia gravidity.
Urológ
·    1 x za 3 roky muži nad 50 rokov
Stomatológ
·    1x polročne do 18 rokov veku
·    1x ročne nad 18 rokov veku
·    2 x v tehotenstve na začiatku prvého a  na začiatku tretieho trimestra


Poznajú svoj cukor?

Zaujímalo nás, či ľudia sledujú svoje hodnoty glykémie a či využívajú možnosť bezplatnej preventívnej prehliadky. Vybrali sme sa teda do ulíc vyzbrojené fotoaparátom a glukomerom a zastavovali ľudí uháňajúcich do práce. Náš prieskum okrem ich aktuálnej glykémie prezradil aj to, kto pravidelne raňajkuje. A výsledok? Hoci približne polovica opýtaných vie, že sa môžu dať bezplatne preventívne vyšetriť u lekára1 x za 2 roky, túto možnosť si mnohí z nich nechávajú ujsť.

Viete ako často máte nárok na bezplatnú preventívnu prehliadku? Využívate tú možnosť?

Bezplatná prehliadka je raz za dva roky, ak sa nemýlim. Ja na ne chodím. Doktor mi vždy porobí rôzne odbery, takže to chvíľu trvá. Môj lekár to totiž robí dosť poctivo. Keď mi vezme krv, skontroluje aj glykémiu. A môžem povedať, že s cukrom som  zatiaľ nikdy nemal problém. Ale určite by som mohol žiť zdravšie. Bolo by asi dobré zmeniť nejaké stravovacie návyky, lepšie jesť.
glykémia: Cukor by mi asi nebolo dobré teraz kontrolovať, lebo pred chvíľou som raňajkoval. Mám takú zásadu, že nikdy nefajčím na lačný žalúdok. A raňajky som mal veľmi sladké: čokoládové guľôčky v mlieku. Takže ten cukor by som teraz asi nemal veľmi dobrý.
Miroslav, 40 rokov

Pokiaľ viem, na prehliadku má každý nárok raz za rok. Ja som na ňu zatiaľ cielene nešiel nikdy. Ale keď idem k lekárovi pre inú chorobu, vždy sa opýtam, či sa mu „páčim“ aj celkovo. Lekár mi už cukor meral, keď som za ním šiel s inými zdravotnými problémami. Dlhodobo som kašlal, tak mi robil všelijaké testy, aby zistil dôvod. Výsledky ukazovali, že som zdravý. Nikto mi nevedel povedať, prečo kašlem. Takže lekári ma teraz používajú ako pokusného králika, a k tomu patrí aj to, že mi merajú cukor.
glykémia: 5,9 mmol/l
Barnabáš, 42 rokov

Na preventívne prehliadky veľmi nechodím. Čítala som už o nich, ale ako často mám na ne nárok, to som si bohužiaľ nezapamätala. Tuším, že to bolo raz za 2 roky. Môj lekár mi niekedy zmeria cukor, keď k nemu idem pre niečo iné. Je to asi tak raz za 3-4 roky. A zatiaľ som ho mala vždy dobrý. Ja žijem dosť zdravo. Okrem Vianoc a husacích hodov sa aj zdravo stravujem. Ale na sviatky sa to snáď dá odpustiť.
glykémia: Pani Eva už mala za sebou raňajky, takže na jej glykémiu sme si neposvietili.
Eva, 55 rokov

Na preventívne prehliadky k praktickému lekárovi chodím pravidelne. Viem, že nárok na ne mám každé dva roky. Lekár mi vždy zoberie krv, a vyšetrí mi aj hodnoty cukru. Mala som ho zatiaľ vždy dobrý. No či je taký stále, to neviem. A nie som si ani istá či to vlastne chcem vedieť J. Nežijem totiž tak zdravo, ako by som mala.
glykémia: 4,1 mmol/l. „To ste ma naozaj potešili!“ zaznela reakcia pani Dariny, ktorú sme zastihli pri rannej cigaretke.
Darina, 39 rokov

Na prehliadku sa má chodiť dva krát do roka, nie? Ja tak často k praktickému lekárovi nechodím, ale ženského lekára navštevujem pravidelne. Na tom si dám záležať. Môj lekár mi už viac krát meral cukor, takže ho poznám a viem, že ho mám v norme. Dokonca mi ho merali aj tu, v práci. Snažím sa žiť zdravým životným štýlom a myslím, že sa mi to aj darí.
glykémia: Pravidelne ju sleduje. Keď odpovedala do ankety, bola práve po jedle. Glykémiu sme teda nemerali.
Eva, 51 rokov

(tot)

Foto: www.fotolia.com

01 - Modified: 2006-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: České firmy prenikajú do zahraničia
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2023-10-22 12:19:08 - Feat.: - Title: Krivé zuby môžu viesť k chronickým bolestiam hlavy. Vedeli ste to? 04 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 05 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky
menuLevel = 2, menuRoute = dia/2-typ, menuAlias = 2-typ, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
22. apríl 2024 15:19