StoryEditor

Liečba inzulínom má jasný cieľ

30.10.2014, 08:10
Autor:
(dia)(dia)
​Cieľ liečby inzulínom je len jeden. Aby bol pacient čo najlepšie kompenzovaný a chránený pred chronickými komplikáciami

Pri nastavovaní pacienta s diabetom 2. typu na inzulínovú liečbu je možnosť začať aplikáciami bazálneho inzulínu s 24-hodinovým účinkom 1x denne, s pridaním metformínovej látky či inej tablety, podľa profilu pacienta. Využívajú sa aj premixované inzulíny s aplikáciou 2x denne. Niekedy však treba liečbu zintenzívniť.

 

V prípade, že zlyhá liečba s 24-hodinovým bazálnym inzulínom, ktorý sa pichá 1x denne v kombinácii s tabletkami a metabolická kompenzácia nie je dostatočná, pristupujeme k zmene liečby. Jednou z možností je postupná intenzifikácia inzulínovej liečby cez tzv. režim Basal Plus. Pacient si pichá bazálny inzulín + 1 – 2x denne prandiálny inzulín (inzulínu. Tento režim pomáha pacientom ľahšie akceptovať prechod k plne intenzifikovanému režimu.

Pri intenzifikovanom inzulínovom režime sa pichajú rýchlo účinkujúce inzulíny, najčastejšie aspoň 3x denne. Tieto inzulíny sa pichajú preto, aby boli glykémie vyvážené vo vzťahu k príjmu jedál počas dňa.

 

Denná schéma

Pacient vysadí tabletky, ktoré pôvodne bral a začne si 4x denne aplikovať inzulín. Bazálny inzulín si však nepichá ako rannú dávku, ako tomu bolo predtým v prípade jediného vpichu denne, ale aplikuje si ho večer. Celkovo táto schéma vyzerá tak, že ráno, na obed a večer si pacient pichá rýchlo účinkujúci inzulín a o 21. až 21.30 hod. si pichne bazálny inzulín, ktorý dovtedy aplikoval ráno. Týmto spôsobom sa pokryje jeho základná potreba inzulínu.

Tento režim je už o niečo náročnejší, než tomu bolo v prípade jednej aplikácie denne. Využívajú sa pri tom dva druhy inzulínov, humánne a analógové. Keď sa humánne inzulíny aplikujú 4x denne, je potrebné 5-6 krát denne prijímať potravu v porovnaní s analógovými inzulínmi, ktorých výhodou je, že netreba jesť tak často, pretože nespôsobujú agresívnu hypoglykémiu.

Rozhodnutie, či je pacient vhodný na aplikáciu humánnych inzulínov, alebo treba prejsť na používanie analógových inzulínov, je na diabetológovi.

 

Dobrý pocit aj výsledok

Ľuďom na inzulíne sa pri intenzifikovanom režime život zmení v tom, že si musia dávky inzulínu aplikovať viac krát denne. Treba sa na to pozerať tak, že zmena sa uskutočňuje pre dobro pacienta, aby bol čo najlepšie kompenzovaný a aby sa tak vytvorili čo najlepšie podmienky na zamedzenie vzniku chronických komplikácií.

Pacientov na intenzifikovanom inzulínovom režime vedieme pri edukácii trošku inak, lebo sa ich týka častejší selfmonitoring glykémií. Niektorí možno majú výhradu, že sa musia sami sebou viac zaoberať, ale na druhej strane by im malo pomôcť vedomie, že to potrebujú, že si to vyžaduje ich zdravotný stav a prinesie im to výsledok a dobrý pocit, že v spolupráci so svojím diabetológom urobili všetko preto, aby mali dobré výsledky.

 

Návrat k pôvodnej liečbe

Keď pacient dosiahne cieľ v podobe dostatočnej metabolickej kompenzácie, je na zvážení diabetológa aj možnosť prejsť naspäť na pôvodný režim. Liečba diabetika na inzulíne nie je paušálnou liečbou. Pacienti si často myslia, že keď raz prejdú na nejaký režim, už nemôžu mať žiadny iný. Ale všetko je o spolupráci a disciplíne. V mysliach ľudí je zafixované, že keď si pichajú 4x denne inzulín, že je to veľmi zle. Nie je to celkom tak. Keď si pacient uvedomí čo má robiť a spolupracuje, je skutočne šanca meniť jeho liečbu. Inzulínu sa naozaj netreba báť. Keď je človek disciplinovaný, odmena vo forme dobrých výsledkov sa dostaví.

 

MUDr. Jaroslav Fábry

Diabetologická a metabolická ambulancia Bratislava

01 - Modified: 2006-12-05 11:20:00 - Feat.: 0 - Title: ManU so šancou na revanš, Arsenal s nožom na krku
01 - Modified: 2023-10-22 12:19:08 - Feat.: - Title: Krivé zuby môžu viesť k chronickým bolestiam hlavy. Vedeli ste to? 02 - Modified: 2023-11-21 14:22:18 - Feat.: - Title: Choroby prichádzajú, viete, ako na ne? Otestujte sa! 03 - Modified: 2024-01-29 10:26:33 - Feat.: - Title: Čo sú to Langerhansove ostrovčeky? 04 - Modified: 2023-05-22 12:32:47 - Feat.: - Title: Interakcie liekov môžu znížiť aj účinnosť liečby 05 - Modified: 2023-06-30 09:26:27 - Feat.: - Title: Cestovanie s cukrovkou: Na čo si dať pozor?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/2-typ, menuAlias = 2-typ, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:28