magazín evita
StoryEditor

Reuma sa neprejavuje len bolesťou a opuchmi kĺbov

04.12.2018, 16:01
Autor:
TASRTASR
Reumatické ochorenia sa môžu prejaviť okrem opuchu kĺbov aj postihnutím obličiek, srdca, pľúc, očí a ďalších orgánov. Pripomína reumatologička z Národného ústavu reumatických chorôb  v Piešťanoch Ulrika Ursínyová. Na Slovensku trápia reumatické ochorenia približne stotisíc ľudí, častejšie ženy než mužov.

,,Ochorenie môže prebiehať akútne alebo pomaly s postupným prehlbovaním poškodenia organizmu. Neliečené ochorenie môže mať nezvratné trvalé následky," hovorí Ursínyová. Príčina vzniku reumatických ochorení podľa lekárky stále nie je známa a nie je možné pacienta úplne vyliečiť. ,,Cieľom liečby je potlačiť nepriaznivé prejavy a zdravotné vplyvy ochorenia a tým zlepšiť kvalitu života pacienta," hovorí.

Výskumy na Slovensku i vo svete sa stále snažia identifikovať rizikové faktory a príčiny vzniku rôznych reumatických ochorení. Doteraz potvrdili, že rizikové genetické faktory sú ženské pohlavie a rodinná predispozícia. Vplyv niektorých nepriaznivých faktorov sa však dá eliminovať úpravou životného štýlu. ,,Sú to opakované úrazy kĺbov, ich neprimerané zaťažovanie, fajčenie, alkoholizmus, emocionálny stres, infekcie, nadváha a obezita," uviedla Ursínyová. Nástup ochorenia a účinnosť liečby podľa nej môže ovplyvniť aj psychika.

Na liečbu sa používajú lieky na potláčanie bolesti, potláčajúce neprimeranú imunitu, lieky modifikujúce ochorenia, lieky na výživu chrupky a iné. Najnovšie aj biologická liečba. ,,Samozrejme, pri výbere liečby sa zohľadňujú aj ďalšie ochorenia, na ktoré sa pacient lieči. Individuálny prístup je potrebný aj u detských pacientov a gravidných žien," pripomenula reumatologička.

Predsedníčka Ligy proti reumatizmu na Slovensku Jana Dobšovičová Černáková tvrdí, že choroba je bolestivá a môže pacienta postihnúť hlavne v mladšom veku, dokonca aj malé deti. Pacienta limituje vo všetkých oblastiach života. Kĺbne deformity obmedzujú možnosť sebaobsluhy a pacient potrebuje používať rôzne pomôcky, napríklad barly, korzety, anatomické vankúše, invalidné vozíky, pomôcky na uchopenie či podávanie predmetov. ,,Finančne náročná môže byť pre pacientov debarierizácia domácnosti, užívanie množstva liekov a vitamínov," hovorí s tým, že na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste bydliska však môžu požiadať o rôzne príspevky na kompenzáciu ich zdravotného postihnutia.

Veľmi pomôcť a uľahčiť život dokáže aj prítomnosť blízkeho človeka. ,,Pacientom s reumatickým ochorením stále pripomíname, aby neboli s reumou sami. Sú obdobia alebo životné situácie, keď si bez prítomnosti inej osoby nepomôžu," hovorí Dobšovičová Černáková. Varuje, že človek s reumou niekedy nevládze urobiť ani banálne úkony. ,,Aj jeden krok alebo presun do kúpeľne, môže byť problém. Nehovorím už o odkrojení si chleba, otvorení fľaše s minerálkou alebo kompótom. Keď sú postihnuté artritídou drobné kĺby rúk, problém je zapnúť si gombík alebo otvoriť zips," tvrdí Dobšovičová Černáková.

Keď je pacient v stabilizovanom stave, nesmie sa podľa nej prestať hýbať. Zdravý pohyb totiž pôsobí blahodarne na celý organizmus i psychiku človeka. ,,Podporujeme zdravý pohyb projektom 'Pohnime sa s reumou!'. Chôdzu s nordic walking paličkami, ale i cvičenie vo vode, plávanie, bicyklovanie, pokiaľ to pacientom zdravotný stav dovoľuje," hovorí ďalej. Liga podľa nej tiež pripravila videonahrávky špeciálnych cvičebných zostáv s cieľom, aby pacienti po diagnostikovaní alebo absolvovaní hospitalizácie v NÚRCH pokračovali v rehabilitácii aj doma.

Pobočky a kluby ligy proti reumatizmu po celom Slovensku tiež pravidelne organizujú skupinové pohybové aktivity, rekondičné, rehabilitačné pobyty a rôzne prednáškové stretnutia. ,,Na rekondično-integračnom pobyte Klubu Kĺbik, ktoré organizujeme viac ako 20 rokov, malí reumatici cvičili, plávali, chodili s nordic walking paličkami a tiež tancovali, lebo pohyb im robí dobre na tele i na duši," povedala Dobšovičová Černáková. Potvrdila slová lekárky, že psychická pohoda a vyrovnanosť má veľký vplyv na reumatické ochorenia.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
21. apríl 2024 18:01