zubár, zubyReuters
StoryEditor

Zubní lekári žiadajú štát, aby im pridal viac peňazí

27.11.2018, 06:00
Autor:
(dia)(dia)
Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) nie je spokojná s tým, ako sú dnes platené zubno-lekárske výkony z verejného zdravotného poistenia. Žiada ich reálne dofinancovanie. Zhodli sa na tom delegáti jesenného snemu Slovenskej komory zubných lekárov, ktorý sa konal cez víkend v Senci. V konečnom dôsledku nedofinancovanie pociťuje hlavne pacient, ktorý platí za ošetrenie zubov z vlastného vrecka, napriek tomu, že si platí zdravotné poistenie.

,,Zubné lekárstvo je dlhodobo finančne poddimenzované, v rokoch 2016 – 2017 nebolo realizované takmer žiadne navýšenie platieb zo strany zdravotných poisťovní,“ píše sa v stanovisku. ,,Úhrady poisťovní nepokrývajú stále sa zvyšujúce náklady zubných ambulancií (zvýšené energie, personálne náklady, separátory amalgámu a iné materiálno-technické vybavenie), čo v konečnom dôsledku pociťuje hlavne pacient napriek tomu, že si hradí zdravotné poistenie."

Komora podľa stanoviska nie je spokojná s výsledkami rokovaní so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou o cenových podmienkach od budúceho roka. ,,Priemerný ročný nárast platieb za výkony zubných lekárov od roku 2016  je menej ako 2 %, pričom u ostatných segmentov je navýšenie o 10 až 20 %. Poisťovňa nám zatiaľ negarantuje také navýšenie finančných prostriedkov pre svojich poistencov, ktoré by sa priblížilo k reálnej hodnote zubno-lekárskeho výkonu,“ píše sa ďalej v stanovisku komory.

V tejto súvislosti však komora pozitívne vníma medializovanú správu VšZP, ktorá v roku 2019 pridá ambulanciám 50 mil. eur. ,,Zubné lekárstvo, ako jeden zo segmentov ambulantného sektora požaduje na rok 2019 zvýšenie ceny bodu minimálne o 10 %  s následnou úpravou tak, aby sa cena hradená z verejného zdravotného poistenia pre pacientov približovala reálnej hodnote výkonu poskytovania zubno-lekárskej starostlivosti,“ žiadajú stomatológovia.

V prípade nedohody so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, Slovenská komora zubných lekárov zváži kroky, ktoré by mohli viesť k vypovedaniu zmlúv o poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
19. apríl 2024 07:07