Aj brokolica hydratuje.Flickr
StoryEditor

Potraviny, ktoré obsahujú najviac vápnika

18.09.2018, 23:16
Autor:
(dia)(dia)
Chýba vám vápnik? Tieto potraviny ho majú viac než dosť! Výbornou voľbou je mlieko, ale aj zelenina alebo sardinky či mandle.

  

Brokolica

Je považovaná za kráľovnú medzi zeleninou. Väčšina svetovo uznávaných odborníkov na výživu, lekárov či prírodných liečiteľov sa zhoduje v tom, že na zozname desiatich najzdravších potravín na svete nesmie chýbať.

Je plná minerálov, ako je horčík zinok a fosfor. Nájdete v nej aj vitamíny A, C a K. Rovnako tak je bohatá aj na vápnik, ktorý sa z nej do tela ľahko absorbuje.

Je jedno, či ju jete mrazenú, čerstvú, surovú alebo varenú. Dlhým varením sa však znižuje množstvo vitamínu C na polovicu. Najvhodnejšie je preto pripravovať ju na pare.

 

Špenát

Špenát je výborným zdrojom kyseliny listovej, vitamínu A, železa a vitamínu K. Rovnako ako ostatná listová zelenina obsahuje tiež vlákninu, magnézium, horčík a vápnik. Obsahujú minimum kalórií, tuku a sacharidov. Znižuje hladinu cukru v krvi a krvný tlak, má priaznivé účinky na trávenie, zabraňuje zápche.

Známe sú i jeho preventívne účinky pred onkologickými ochoreniami. Podporuje tvorbu kostného tkaniva a má pozitívne účinky na srdce a cievny systém. Používa sa do šalátov, ako príloha k jedlám, do cestovín, či k ázijskej kuchyni. Výborne sa konzumuje s cesnakom.

Sardinky

Sú plné esenciálnych omega-3 mastných kyselín, ktoré priaznivo pôsobia na srdce a mozog. Zároveň sú aj plné vápnika. Jedna plechovka ho obsahuje až 350 miligramov. Vápnik je nevyhnutný pre zdravé kosti a nedostatočný príjem spôsobuje krivicu u detí a osteoporózu. Získate z nich aj dôležité vitamíny D a B12, ktorý je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek . Majú tiež protizápalové účinky.

Mandle

Obsahujú najvyšší podiel cenných živín spomedzi všetkých orechov. Pravidelnou konzumáciou mandlí viete hravo predísť cukrovke druhého typu, obezite a môžete sa preventívne uchrániť aj od kardiovaskulárnych ochorení. Sú bohaté na vlákninu, vápnik, zinok, železo, selén, meď, horčík, fosfor, draslík, sodík, mangán, luteín, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, E. Podporujú trávenie, zasýtia na dlhšiu dobu a odstraňujú z tela „zlý“ tuk, upokojujú nervový systém, podporujú funkciu mozgu a sústredenosť. Zároveň posilňujú imunitu a dodávajú telu potrebnú energiu.

 

Mlieko - plnotučné aj nízkotučné

Je nielen chutným nápojom, ale tiež jedinečným zdrojom živín, ktoré telo potrebuje denne prijať. Vďaka šálke mlieka poskytnete organizmu pravidelný prísun vápnika, bielkovín, draslíka, fosforu, riboflavínu, niacínu a vitamínov A, D a B12.

Pre budovanie svalovej hmoty je mlieko jedným z najlepších prírodných zdrojov kvalitných proteínov. Vápnik, fosfor a jód sú potrebné k remineralizácií zubnej skloviny. Kazeín vytvára na jej povrchu tenký film, ktorý zabraňuje strate vápnika a fosfátu. Pohár teplého mlieka pred spaním nie je len babskou radou. Obsahuje totiž aminokyselinu tryptofán, ktorá pomáha vyvolať ospalosť.

Najvýznamnejším sacharidom mlieka je laktóza, ktorá je ľahko stráviteľná a je výborným zdrojom energie. 

 

Jogurt

Posilňuje kosti, upokojuje žalúdok a pomôže pri chudnutí. Už jedna porcia kvalitného jogurtu  okrem vápnika dodá telu významné množstvo draslíka, fosforu, riboflavínu (B2), jódu, zinku a kyseliny pantoténovej (B5). Obsahuje aj vitamín B12, ktorý je dôležitý pre krvotvorbu a dobré fungovanie nervovej sústavy.

Jogurt má v sebe aj živé baktérie, ktoré budujú správnu črevnú mikroflóru a, zároveň, priamo podnecuje tvorbu imunitných buniek. Má antibakteriálne aj protiplesňové účinky.  Liečivé a ozdravujúce účinky živých kultúr bieleho jogurtu blahodarne pôsobia aj na pleť. Je tiež zdravou náhradou majonézy pri varení a pečení,

 

Tofu

Je to chutná potravina, ktorá sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Obsahuje bielkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu. Tiež množstvo minerálov, ako draslík, vápnik, horčík, fosfor či železo.  Je bohatý na vitamíny B, C, K,

Patrí medzi tradičné pokrmy v ázijskej kuchyni, ktoré sa vyrába zrážaním sójového mlieka. Je vhodný ako prevencia niektorým druhom rakoviny, podporuje trávenie, je ľahko stráviteľné a je vhodné pri chudnutí, pretože zasýti. Eliminuje vysoký cholesterol a je vhodný ako prevencia vzniku srdcových ochorení, má pozitívny vplyv na obličky a upravuje funkciu štítnej žľazy.

 

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
14. apríl 2024 13:49