Tieto lieky sa zle znášajú s alkoholom a ich kombinácia by vám mohla priniesť vážne zdravotné riziká.Pixabay
StoryEditor

Aspirín by preventívne nemali užívať zdraví ľudia nad 70 rokov

17.09.2018, 21:12
Autor:
BBCBBC
O prínose aspirínu pre ľudí po infarkte alebo mŕtvici niet pochýb. Starší ľudia s dobrým zdravotným stavom by ho ale nemali užívať denne. Americkí a austrálski vedci uvádzajú, aby ľudia po 70-tke v dobrom zdravotnom stave preventívnu samoliečbu aspirínom zvážili.


Po aspiríne mnohí siahajú vtedy, keď sa chcú zbaviť bolesti či horúčky. Je ľahko dostupný a navyše aj lacný. Lekári ho odporúčajú pacientom po infarktoch či mozgových porážkach, pretože riedi krv a znižuje tak pravdepodobnosť vzniku krvných zrazenín, ktoré upchávajú cievy. Mnohí si preto myslia, že aspirín je liek, ktorý môžu zdraví ľudia užívať celkom bežne na zníženie rizika vzniku infarktu.

Väčšina výskumov o výhodách aspirínu sa však vykonáva na ľuďoch v strednom veku a existuje stále viac dôkazov, že nebezpečenstvo ohrozenia zdravia sa zvyšuje, keď človek starne.

Vedci teraz ale robili prieksum na vzorke viac než 19 tisíc ľudí v dobrom zdravotnom stave nad 70 rokov, ktorí ani v minulosti nemali žiadne srdcové problémy. Polovica dostávala denne nízku dávku aspirínu počas piatich rokov. Výsledky štúdie publikované v New England Journal of Medicine ukázali, že tabletky neznižujú riziko srdcových problémov, ak ho dôchodcovia užívali proti infarktu. Naopak, tabletky zvýšili riziko vnútorného krvácania.

,,Znamená to, že milióny zdravých starších ľudí na celom svete, ktorí užívajú nízku dávku aspirínu bez toho, aby na to mali zdravotný dôvod, robia to zbytočne, pretože štúdia nepreukázala žiadny celkový prínos v prevencii vzniku rizika infarktu,“ povedal profesor John McNeil, vedúci odboru epidemiológie a preventívnej medicíny z univerzity v Melbourne. Celý prieskum trval sedem rokov.

Napriek tomu, že aspirín je tu už podľa neho viac ako 100 rokov a je najrozšírenejší zo všetkých preventívnych liekov treba, si uvedomiť, ako s aspirínom zaobchádzať. Tieto zistenia by mohli pomôcť lekárom, aby ho neodporúčali zdravým pacientom.

bbc.com

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
25. apríl 2024 11:49