dovolenkaDreamstime
StoryEditor

Rady pre bezpečné cestovanie s diabetom

11.07.2018, 20:26
Dovolenka spojená s cestovaním patrí často medzi veľmi príjemné úniky od dennej všednosti a náporu bežných povinností. Každý má inú predstavu o spôsobe oddychu - naozaj ochorenie diabetes mellitus (cukrovka) neudáva nijaký dôvod necestovať. Načerpať dostatok síl a energie sa dá kdekoľvek. Ľudia s diabetom však musia akceptovať fakt, že berú všade so sebou nechcenú, ale vernú spoločníčku.

Rozhodne nezostáva doma v zamknutom byte. Nemá rada prudké zmeny ani extrémy, preto je rozumné dopredu myslieť, plánovať a rešpektovať ju. Neexistuje nová, ľahká, slabá ani menej vážna cukrovka – už od oznámenia diagnózy ju treba vždy brať vážne a zodpovedne, aby nepríjemné neskoré komplikácie nedostali šancu rozvinúť sa, ale aby nás ani neohrozovali jej akútne komplikácie, ktoré si najčastejšie vyrobíme sami. Niektoré často opakujúce chyby aj keď iba v podobe zdanlivých maličkostí dokážu spustiť lavínu problémov práve vtedy, keď ich najmenej očakávame a preto si nenechajme „sladkou nevedomosťou“ pokaziť dovolenku.

Najčastejšie sa v praxi stretávam s nesprávnym uskladnením životne dôležitého inzulínu. Pre tých, ktorí doposiaľ nečítali príbalový leták, alebo zabudli čo im pán doktor či sestrička na ambulancii v úvode hovorili iba dodám. Inzulín je termolabilný hormón, to znamená, že je dôležité jeho bezpečné uskladnenie na cestách vždy v termo obale, termoske alebo v prenosnej chladničke. Nesmie sa prehriať, ani zamrznúť aby zostal zachovaný jeho účinok. Termo obal dostať v lekárni, alebo vo výdajni zdravotníckych pomôcok.

Samozrejme inzulín sa nepoužíva preexspirovaný. Odporúčané skladovanie po vložení do inzulínového pera je pri bežnej izbovej teplote do 25°C s možnosťou bezpečnej aplikácie približne mesiac, pričom náhradné náplne zostávajú vždy bezpečne uskladnené – zabalené v pôvodnej papierovej krabičke v chladničke pri teplote 2 - 8°C - ideálne na mieste kde skladujete zeleninu a kde je teplota čo najmenej kolísavá. Inzulínové pero nepatrí na parapetnú dosku okna, radiátor, piecku, krb či iný tepelný zdroj a rozhodne nemôže byť s Vami celý deň na pláži iba v prenosnom obale.

Pri cestovaní autom sa nemôžete spoliehať na klímu a nepostačí odložiť inzulín do priehradky pod prístrojovú dosku, alebo niekde do kufra. V rozpálenom aute i pri krátkych prestávkach často nameriame + 50°C a po dvoch-troch hodinách jazdy sa molekula inzulínu určite poškodí - inzulín už nie je účinný, čo sa v konečnom dôsledku odzrkadlí na vysokých glykémiách. Také isté poškodenie vzniká zamrznutím inzulínu, preto by ste mali mať informáciu, že v batožinovom priestore lietadla býva teplota nezriedka  aj – 50 °C. Skladovanie inzulínového pera v chladničke je neopodstatnené – studený inzulín po vpichu zbytočne štípe.

Pozor na zámenu bazálneho a bolusového (denného a nočného) inzulínu hlavne u „nováčikov“. Pri zakalených inzulínoch musíte pamätať na dôkladné a bezpečné premiešanie pred aplikáciou.

Kontrola priechodnosti ihly pred každou aplikáciou predstavuje základný bezpečnostný krok a určite nestačí meniť ihlu po mesiaci, či dvoch týždňoch, alebo vycestovať bez náhradnej. Ešte by som upozornila na miesta aplikácie, musia sa rozumne striedať – praktické je vytvoriť si vlastnú schému, aby bolo zabezpečené rozumné rotovanie a predišlo sa zbytočnému poškodeniu tkaniva. Inzulín sa nesmie aplikovať na jedno miesto skôr ako po 2 – 3 dňoch a nemá sa používať namáhané miesto, napríklad stehno pred plánovanou turistikou.

Aj keď počas dovolenky býva zmenený zabehnutý režim, odkonzultujte si pred cestovaním dobu pôsobenia Vášho predpísaného inzulínu. Hypoglykémiu si vyrobíme ak napríklad neskôr raňajkujeme a obed je zaradený skôr – vtedy ešte pôsobí ranný inzulín a už začne pôsobiť inzulín aplikovaný k obedu. Veľkou zradnosťou býva konzumácia sacharidového jedla v čase, ak už inzulín nepôsobí. V takomto prípade volíme bezpečné bezsacharidové potraviny, ktorých je široká škála a nemusíme mať pocit obmedzovania.

Pri hyperglykémii neexistuje žiadna potravina, ktorá by po konzumácii dokázala zázračne znížiť glykémie. Osvedčené rady tipu „citrón sťahuje cukor“ alebo „keď máte vysoký cukor zjedzte dva grepy“ nefungujú. Všetky druhy ovocia, aj toho najkyslejšieho  vždy obsahujú ovocný cukor a napríklad po konzumácii dvoch veľkých grepov čo v reči sacharidov môže obsahovať aj 4 – 5 SJ glykémia rozhodne neklesne, iba zmení Ph čo vlastne iba „oklame“ výsledok rovnako ako pri „citrónových“ receptoch J. Jedlom sa hyperglykémie neznižujú! Rozumné je vopred naplánovať primeraný stravovací plán k naordinovanej terapii a „nepreháňať“ s veľkosťou porcie jedla.

Priebežný pitný režim v podobe 1,5 – 2 l čistej vody je najdostupnejší a najlacnejší liek z prírody bez vedľajších účinkov, na ktorý musíme pamätať zvlášť v letných horúčavách.

Pri niekoľkohodinovom cestovaní nepodceňujte výber kvalitného, pohodlného oblečenia, ktoré nemá byť tesné a nemôže spôsobovať odieranie – platí to aj o obuvi. Pred cestovaním lietadlom je dôležité zaobstarať si kompresívne podkolienky, ktoré rozlišujeme na preventívne a liečebné. Liečebné predpisuje lekár a informácie získate v každej výdajni zdravotných pomôcok.

Dôležité je poznať možnosti, služby, spôsoby stravovania a hygienický štandard rezortu v ktorom chcete dovolenkovať, ale myslite i na dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Dnes je už samozrejmosťou mať pri cestovaní do zahraničia lekárske potvrdenie o nevyhnutnosti inzulínovej liečby preložené minimálne v jednom svetovom jazyku. Všetky seriózne cestovné kancelárie Vám pomôžu zariadiť bezpečnú dovolenku podľa Vašich predstáv. Želám Vám krásne leto plné iba príjemných nezabudnuteľných zážitkov.

Mgr. KlauDIA Šugrová, MHA

Diétna edukačná sestra so špecializáciou z liečebnej výživy

Nutričná sestra pre FMC SR – nutričná podpora v predialýze a dialýze

Odborný lektor v oblasti diabetológie

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
16. apríl 2024 11:06