StoryEditor

V Bratislave bude turnaj diabetikov vo futsale

06.07.2018, 13:47
Slovensko patrí medzi päť európskych krajín, ktoré sa zúčastnili na všetkých ročníkoch turnaja DiaEuro. Myšlienka vznikla na Ukrajine práve v čase prebiehajúcich futbalových majstrovstiev Európy, teda už v roku 2012. Tento rok v júli sa bude turnaj konať v Bratislave.

Tohto roku bol Diador vybraný Exekutívou IDF (Medzinárodná federácia diabetu) ako organizátor Majstrovstiev Európy ľudí s diabetom vo futsale - DiaEuro 2018. Tento rok sa uskutoční už VII. ročník, Diador stál pri zrode týchto európskych majstrovstiev a hráči Diador tímu sa zúčastnili všetkých ročníkov. V Bratislave privítame 17 tímov z rôznych krajín Európy, zápasy sa budú hrať na FTVS, v hale prof. Rovného od 22.7. do 28.7. 2018. Každý, kto chce ako divák podporiť našich reprezentantov a zároveň si pozrieť zaujímavé zápasy európskych reprezentačných mužstiev. Pre viac informácií sledujte stránku http://diaeuro.diador.sk/.

MUDr. Ľubomír Barák, šéf slovenskej reprezentácie vo futsale diabetikov:

"K organizovaniu našej účasti som sa dostal v podstate náhodou. Na IDF kongrese v juhoafrickom Kapskom meste som sa okrem firemných prezentácií išiel pozrieť aj na prezentáciu pacientských organizácií. V ukrajinskom stánku som zazrel taký oznam, že by radi zorganizovali majstrovstvá Európy v malom futbale. Využil som svoje dlhoročné vedomosti z ruštiny a začali sme sa rozprávať o našej účasti. Po Ukrajine a Taliansku sme boli tretia krajina v poradí.

Po návrate som viac-menej predpokladal, že to bola iba jedna z mnohých neúspešných aktivít nadšencov. Na moje prekvapenie som zhruba po dvoch mesiacoch dostal mailom pozvanie, kde boli všetky dôležité kontakty a program. Na Ukrajine sa napokon zišla reprezentácia z ôsmich krajín: Ukrajina, Poľsko, Taliansko, Uzbekistan, Kazachstan, Bielorusko, Chorvátsko a Slovensko. Na turnaji sa hral malý futbal a v Diadore sme mali dosť futbalistov, takže som ani nezháňal hráčov na celom Slovensku. Podmienkou bolo dovŕšenie veku 18 rokov, aj keď tam niektoré krajiny dostali výnimku.

Celé svoje pôsobenie v diabetológii tvrdím, že robím so zdravými ľuďmi, ktorí iba majú diabetes. Potvrdzuje mi to množstvo športovcov v rôznych športových disciplínach, ktorí dosiahli obrovské úspechy aj na olympiádach. Nedávno na MS v hokeji hral za Kanadu hráč, ktorý má diabetes od detstva, vo veslovaní exceloval na mnohých olympiádach sir Steve Redgrave a mohol by som pokračovať. Preto ma aj skúsenosti utvrdzujú, že sa spolu so zdravými chalanmi venujeme športu a to je pre mňa práca aj relax zároveň.

Popri športe si pri športe plním aj svoje medicínske poslanie a ordinujem inzulíny. Pre mnohých je to príležitosť dozvedieť sa aj niečo nové o svojom diabete a možnostiach práce s inzulínom. Boja sa napríklad znížiť normálnu dávku inzulínu o dve tretiny. Pri záťaži im totiž aj jedna tretina bohato stačí. To sa však neodvážia zmeniť si sami a preto je moja úloha lekára pre mužstvo veľmi dôležitá.

Perfektnou skúsenosťou je pre našich chalanov vidieť, ako žijú diabetici v iných krajinách. Hráči na turnajoch za mnou chodia a šokovaní mi rozprávajú, že diabetici v iných krajinách nemajú inzulínové pumpy, že si musia doplácať značnú časť z ceny inzulínu, k diabetológovi sa dostanú raz za rok a podobne. To aj mňa vnútorne obohacuje a získavam nové poznatky. Som rád, že sa môžu aj sami presvedčiť, že diabetológia na Slovensku je na naozaj slušnej úrovni."

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
18. apríl 2024 11:59