Potrebujeme: bryndza, biely jogurt, červená mletá paprika, soľ, cibuľa. Postup: Na túto úplnú bryndzovú klasiku všetko spolu zmiešame, pričom cibuľku sme si nakrájali na drobné kocky. Super, ak máme 100 % ovčiu bryndzu. Vynikajúci je v tom jogurt, lepší než smotana (maslo v žiadnom prípade, bolo by to ťažké a hutné). Pokojne môžete dať údenú červenú papriku alebo chilli, ak máte radi. Nátierka najlepšie chutí na tmavom chlebe s rascou alebo pečive. Ideálne, ak ju urobíte večer predtým a aspoň počas noci postojí. Chute sa spoja.pixabay.com
StoryEditor

Bryndza je skvost slovenskej kuchyne

30.06.2018, 19:55
Mlieko a tekuté kyslomliečne výrobky patria medzi potraviny, ktoré započítavame do sacharidového obsahu. Bryndzu môžeme považovať tiež za fermentovaný výrobok, no v tomto prípade sacharidové jednotky počítať nemusíme.

Kyslomliečne výrobky tiež nazývané fermentované výrobky, tvoria významnú skupinu mliečnych výrobkov. Ich miesto vo výžive ľudí je nenahraditeľné. Prispievajú k zdravej výžive detí, mládeže, ale aj ľudí v produktívnom veku a staršej generácie.

Dôležitú skupinu kyslomliečnych výrobkov tvoria kyslomliečne výrobky s probiotickou kultúrou. Ide o kultúru mikroorganizmov, ktorá pozitívne ovplyvňuje organizmus  človeka a podporuje funkciu prirodzenej mikroflóry v organizme človeka. Najrozšírenejšie kultúry sú Lactobacillus acidophilus, Bifidobacetrium species Lactobacillus casei. Účinok týchto kultúr podporujú prebiotiká ako inulín alebo oligofruktóza.

Ponuka kyslomliečnych výrobkov je veľmi široká. Tie ktoré sa spájajú aj s našou históriou sú jogurty, kefír a cmar. Z mlieka sa tiež vyrába známy a obľúbený tvaroh či jemne chuťovo pikantná bryndza. Mliečne výrobky sa odporúča konzumovať denne. Vhodné je zaradiť jogurt, mlieko, syry alebo tvaroh. Hlavným dôvodom je vysoký obsah plnohodnotných bielkovín (obsahujú potrebné esenciálne aminokyseliny) a vápnika.

Bryndza

Bryndzu zaradzujeme medzi našu syrársku špecialitu. Slovenská ovčia bryndza je prírodný biely, jemne roztierateľný zrejúci syr. Avšak ju môžeme zaradiť aj medzi fermentovaný mliečny výrobok. Niektorí odborníci nazývajú bryndzu aj mikrobiálnym fenoménom. Proces kysnutia a zrenia na salaši, poprípade v syrárni spôsobí premnoženie baktérii mliečneho kysnutia, tzv. probiotík. Tie pôsobia blahodarne na trávenie. Bryndza je výdatným zdrojom kvalitných bielkovín, minerálov a vitamínov B – komplexu.

TIP do kuchyne: Bryndza je všestranná potravina, ktorú je možné použiť do omáčok, plniek, do šalátov a tiež je obľúbená v nátierkach.

Ing. Barbora Kasáková

asistentka výživy

NEDÚ n.o., Ľubochňa

Viac si o kyslomliečnych výrobkoch prečítate v pripravovanom čísle časopisu Diabetik 7-8/2018, ktoré výchádza v druhej polovici júla!

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
26. apríl 2024 15:52