StoryEditor

Čo by mal vedieť diabetik, keď prichádzajú teplé dni

11.05.2018, 20:23
Autor:
redred
K letu zvýšená potivosť patrí a zrejme sa jej nevyhne nikto z vás. Základom je preto zvýšená hygiena celého tela, v prípade diabetikov s veľkým dôrazom na nohy. Okrem toho bude od vás veľmi správne, keď prejavíte toleranciu voči okoliu a zároveň sa postaráte o svoj dobrý pocit tým, že budete používať antiperspirant.

So zvýšeným potením majú trampoty najmä ľudia s nadváhou a obézni ľudia, čo v prípade diabetikov 2. typu býva často. Opäť pomôže len zvýšená hygiena, časté sprchovanie a vnútorne by mohol zabrať šalviový čaj. Pomôcť môže aj ligurček lekársky. Jeho pridaním do vody dosiahnete osviežujúci kúpeľ.

Pot bez tepla

Ako diabetici sa s potením môžete stretnúť aj bez horúceho počasia, prípadne si potenie môžete vysvetliť len ako bežný prejav prehriatia organizmu. Majte sa však na pozore, pretože pri cukrovke môže potenie signalizovať zníženú hladinu cukru v krvi – hypoglykémiu. Môže sa prejaviť vo chvíli, keď spravíte chybu v dávkovaní inzulínu či perorálnych antidiabetík, pri hladovaní alebo intenzívnejšej fyzickej aktivite. V takej situácii sa v tele začnú vylučovať hormóny adrenalín a noradrenalín, ktoré môžu spôsobiť aj potenie. Ak sa pridá úzkosť, jemný tras, zrýchlená činnosť srdca, vzostup tlaku v krvi, bolesť hlavy či porucha zraku, vedzte, že ide o hypoglykémiu. Najrýchlejšie si ju potvrdíte jej zmeraním na vašom glukometri.

Diabetici 1. typu mávajú hypoglykémiu najmä v noci. Ide o takzvané tiché hypoglykémie. Medzi jej príznaky patrí takisto zvýšené potenie. Nepríjemnému stavu predídete správnou životosprávou, monitoringom glykémií a s pomocou diabetológa prispôsobením liečby tak, aby ste bez väčších ťažkostí zvládali všetky záťažové situácie.

Slnenie

Slnko k životu potrebujeme, pretože z neho čerpáme vitamín D. Na druhej strane môžu slnečné lúče v nadmernej dávke spôsobiť spálenie pokožky. Pobyt na slnku by ste preto nemali absolvovať bez opaľovacieho krému či mlieka. Odporúčame zakúpiť si ho v lekárni či drogérii, avšak neparfumovaný! V opačnom prípade riskujete zápal kože a vznik nežiaducej pigmentácie. Z tohto dôvodu sa v lete vzdajte aj voňaviek, parfumov a prípravkov s eterickými olejmi. Pri pobyte na slnku by sa vám na miestach aplikácie mohli objaviť akoby vypálené fľaky.

Ochranné faktory v  prípravkoch na opaľovanie dnes nájdete od najnižšieho s číslom 2 až po faktor 50. Výber je na vás a závisí od typu vašej pokožky. Najmä v lekárni sa môžete spoľahnúť, že vám budú venovať pozornosť a vyberú pre vás to najlepšie.

Pričasto v tieni

Ani s ochranným faktorom to však netreba preháňať. Čerstvé výsledky odbornej laboratórnej štúdie v spolupráci s osteocentrami v Bratislave, Piešťanoch, Banskej Bystrici, Ľubochni a Košiciach potvrdili, že Slováci trávia na slnku málo času, prípadne sa pred ním chránia až priveľmi. Dokazuje to deficit vitamínu D v organizme približne polovice zo 162 žien vo veku 23 – 45 rokov, ktorým odborníci vyšetrili hladinu vitamínu D v jesennom období, čiže v čase, keď mal byť po letnom období obsah tohto vitamínu dostatočný.

Sledovanie hladiny vitamínu D je dôležité pre ľudí, ktorí trpia osteoporózou, poruchami obličiek, ako aj u starších ľudí, predovšetkým s nižšou pohyblivosťou, ktorí väčšinu času trávia vo vnútri. Výnimkou nie sú ale ani mladí ľudia, ktorí stále menej športujú a významnú časť dňa presedia pri počítači. Odporúčané koncentrácie vitamínu D v krvi by mali byť 30 – 80 mg/l, u vyšetrených pacientov sú však bežne hodnoty aj pod 10 mg/l.

Bez ochranného faktora

Na to, aby ste spoznali, či máte dostatok vitamínu D, stačí odber krvi u vášho ošetrujúceho lekára. Je pravdepodobné, že ho budete mať menej. Odborníci preto odporúčajú pobyt na slnku najmä na jar a v lete, keď má ultrafialové žiarenie vhodnú vlnovú dĺžku na to, aby sa v koži vyprodukoval vitamín D. Slnenie dva razy do týždňa 15-30 minút v čase od 11. do 15. hodiny by vám malo zabezpečiť optimálnu tvorbu potrebného vitamínu. Dlhší pobyt nemá zmysel, pretože vitamínom D sa nedá predzásobiť, jeho prebytočné množstvo sa v pokožke okamžite rozkladá. Slnenie v spomínanom obmedzenom intervale sa nepovažuje za rizikové pre starnutie kože, ani pre vznik nádorových ochorení napriek tomu, že nepoužijete ochranný faktor. Pri častejšom pobyte na slnku si však pokožku rozhodne chráňte.

Pozor na pomôcky

Pokožka nie je to jediné, čo pri nadmernom slnení môže utrpieť. Glykémiu vám slnko síce neovplyvní, ale na pomôcky, ktoré používate, si dajte pozor. Zvlášť citlivá je inzulínová pumpa. Inzulín sa môže teplom poškodiť, rýchlejšie vstrebávať a tým pádom silnejšie účinkovať. Pumpu, inzulínové pero a glukomer chráňte pod dekou, bielym tričkom či osuškou. 

Dia pohotovostný balíček

Záverečná rada platí pre všetkých bez ohľadu na to, či budete dovolenkovať pri mori, či navštívite príbuzných v susednom meste, alebo budete strážiť vnúčatá u svojich detí. Kdekoľvek sa pohnete na viac dní, majte so sebou svoju vlastnú dia lekárničku. Čo by mala obsahovať? Kartičku s vašimi osobnými údajmi, s informáciou o vašej diagnóze a s adresou lekára – diabetológa. Nezabudnite na dezinfekciu a prostriedky proti plesniam, sterilný obväz a leukoplast, ktoré budete potrebovať pri včasnom ošetrení prípadných otlakov. Glukometer a prúžky na monitorovanie cukru v krvi sú samozrejmosťou. Kocky cukru prídu vhod v prípade hypoglykémie a ak ste liečený inzulínom, potrebná je aj dostatočná zásoba inzulínu, Rovnako si zabaľte aj prúžky na zistenie ketónov v moči, ampulku glukagónu s riedidlom a sterilné ihly a striekačky.

01 - Modified: 2024-03-25 13:38:52 - Feat.: - Title: Jedlo je výborným bojovníkom proti cukrovke 02 - Modified: 2024-01-29 09:55:02 - Feat.: - Title: Ako hovoriť s diabetikom? Pozor na nevyžiadané rady 03 - Modified: 2024-01-29 10:08:31 - Feat.: - Title: Príbeh Petra: Zbavil som sa inzulínu aj liekov na cukrovku 04 - Modified: 2023-05-31 15:13:19 - Feat.: - Title: Boj so suchou pokožkou: Hydratovať nestačí 05 - Modified: 2023-06-19 18:19:32 - Feat.: - Title: Desatoro KĽÚČOVÝCH informácií pre diabetika
menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
20. apríl 2024 15:03