StoryEditor

Chodidlá by mali byť v centre vašej pozornosti

04.05.2018, 14:55
S teplom rastie aj potreba nosiť nielen vzdušné oblečenie, ale aj obuv, ktorá nohu dobre odvetrá. Topánkami sa ale starostlivosť o nohy ešte len začína. Chodidlá diabetika totiž potrebujú oveľa viac pozornosti, než si mnohí myslia.

Ste diabetik a od svojho lekára ste nejeden raz počuli, ako sa máte o svoje nohy starať najmä v lete? Možno teóriu ovládate, ale diabetológovia svorne hlásia, že napriek opakovaným inštrukciám stále do ambulancie prichádzajú pacienti, ktorí sa pre svoju nepozornosť, alebo nedostatočnú starostlivosť dopracujú k závažným komplikáciám.

Pravidelný kúpeľ

Nohy si umývajte denne, najlepšie v lavóre s vlažnou mydlovou vodou. Po umytí si chodidlá starostlivo osušte, nezabudnite na medziprstové priestory. Koža môže mať často tendenciu k vysychaniu, preto si nohy nakrémujte kvalitným zvlhčujúcim krémom.

Strihanie nechtov

Dôležitou súčasťou starostlivosti o nohy je správne strihanie nechtov. Strihajte si ich dorovna, najlepšie klieštikmi, alebo si ich zabrusujte pilníkom. Nestrihajte si ich príliš na krátko. Ak na správnu starostlivosť nestačíte sami, vyhľadajte profesionálnu starostlivosť pedikéra-podológa. Nezabudnite pripomenúť, že máte diabetes, aby ste predišli komplikáciám.

Ponožky bez švíkov

Rozhodne preferujte elastické bavlnené alebo vlnené ponožky, ktoré majú rozpletený švík na špičke a ktoré vás po natiahnutí „neškrtia“ na členku či lýtku. Ponožky si meňte každý deň.

Kvalitná obuv

Kvalitná kožená topánka s dobre vytvarovanou stielkou niečo stojí, ale nevhodná obuv stále zostáva hlavnou príčinou zranení a defektov na nohách. Preto stojí za to zaobstarať si topánky, ktoré vaše nohy dostatočne ochránia a poskytnú im dostatok pohodlia.

Kontrola chodidiel

Či je vašou dennou trasou cesta z domu do obchodu s potravinami a späť, alebo ste sa túlali mestom celé hodiny, nohy si kontrolujte každý deň. Všímajte si, či na nich nie sú:

  • začervenania,
  • zhrubnutá a suchá koža,
  • mozole,
  • pľuzgiere,
  • zakrvácania

Ak sa vám pri kontrole chodidiel niečo nezdá, navštívte svojho lekára. Radšej nech vám povie, že nejde o nič závažné, než by ste mali niečo zanedbať a dopracovať sa k infekcii a otvorenej rane.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
24. apríl 2024 21:23