StoryEditor

Bylinky pomáhajú pri liečbe diabetu

27.04.2018, 10:35
Škorica, kurkuma, topinambur, zázvor, stévia. Samotné chronické ochorenie bylinky nevyliečia, ale ruka v ruke s racionálnym stravovaním dávajú šancu optimalizovať hladinu krvného cukru. Aj oficiálna medicínska veda – vzhľadom na to, že počty pacientov s diabetom budú neustále pribúdať, neustále hľadá nové spôsoby, ako toto ochorenie liečiť.

Štúdie potvrdzujú účinnosť

Dobrou správou je, že mnohé rastliny či extrakty z liečivých rastlín a v nich obsiahnuté aktívne ingrediencie už preukázali, aspoň v laboratórnych medicínskych štúdiách, svoju terapeutickú schopnosť ovplyvniť glukózový metabolizmus či inými slovami normalizovať krvný cukor. K ďalším výhodám mechanizmu účinku antidiabetickej fytoterapie sa radí schopnosť ovplyvniť činnosť pankreasu prostredníctvom obnovenia funkcie beta-buniek pankreasu, schopnosť znižovať hladinu tukov, antioxidačný efekt či schopnosť zvýšiť senzitivitu na inzulín.

Posledný vymenovaný účinok sa napríklad týka extraktu zo zeleného čaju. A keďže zelený čaj má silné antioxidačné účinky, medicínske štúdie ukazujú, že ho možno považovať za prostriedok, ktorý tým, že redukuje oxidačný stres, pomáha predchádzať poškodeniu buniek spôsobenému priveľmi vysokou hladinou cukru v krvi, a tak eliminovať aj niektoré chronické komplikácie diabetu. Napríklad poškodenie obličiek. Podobné účinky sa pripisujú napríklad extraktu zo zázvoru či cesnaku.

Individuálna prevencia diabetu

Diabetes 2. typu je multifaktoriálne ochorenie. Je dedičné, ale to, či sa ochorenie prejaví, závisí od individuálneho stavu každého jednotlivca. Predpokladá sa, že ak je pacient na určitom predstupni ochorenia, vyvážená strava, hmotnosť čo najviac sa približujúca normálnym hodnotám a dostatok pohybu môžu pomôcť udržať inzulínovú senzitivitu. Diabetológovia upozorňujú, že každý, kto má v rodinnej anamnéze cukrovku v priamej línii, teda týmto ochorením trpeli jeho najbližší príbuzní, by si aj v súvislosti s cukrovkou mal prioritne udržať zdravú hmotnosť.

Pri rozvinutom ochorení možno za istú prevenciu považovať aj to, že pacient schudne a dodržiava redukčnú diétu. Dôležité sú predovšetkým režimové opatrenia. Teda nekalorická strava bohatá na vlákninu, s nízkym obsahom nasýtených tukov a jednoduchých cukrov a samozrejme pohyb. Ak napríklad vyšetrenie krvi odhalí hraničné hodnoty glukózy, okrem zmeny stravovacích návykov by sme mali pristúpiť aj k zintenzívneniu pohybovej aktivity. Mali by sme sa hýbať aspoň hodinu denne a tak, aby sme sa mierne spotili či zadýchali.

Inzulínová rezistencia

Organizmus v prípade diabetu 2. typu vytvára inzulín stále, ale nie v takom množstve, aké je potrebné na optimálnu reguláciu hladiny krvného cukru. Jednoducho – nevie s ním hospodáriť. Navyše telové bunky takýchto pacientov nie sú „ochotné“ inzulín prijať a využívajú ho len s ťažkosťami, sú ako keby voči vlastnému inzulínu odolné, a tak väčšina z nich trpí takzvanou inzulínovou rezistenciou.

Mechanizmus účinku

Väčšina účinkov rastlinných antidiabetík – ako sme spomenuli vyššie – sa týka schopnosti meniť glukózový metabolizmus, a tak pomáhať regulovať normálnu hladinu krvného cukru, a tým predchádzať diabetu alebo rozvoju jeho chronických komplikácií. Aspoň toľko hovoria výsledky laboratórnych štúdií. Najznámejšie bioaktívne látky z tejto kategórie sú flavonoidy ako qeurcetín a kampferol. Mangiferín a prokyanidíny, prírodné zlúčeniny nachádzajúce sa v rôznych rastlinách, ako sú jablká, hrozno či mango, vykazujú schopnosť znižovať hladinu krvného cukru prostredníctvom zvýšenia produkcie inzulínu.

Prečo je také dôležité bojovať proti vysokej hladine krvného cukru všetkými silami? Hlavným dôsledkom hyperglykémie – zvýšenej hladiny cukru pri cukrovke, je zvýšená reakcia krvného cukru s bielkovinami. Tento metabolický proces sa označuje ako glykácia, a metabolity tohto procesu označujeme ako glykačné produkty.

Zvýšená hladina cukru v krvi je zodpovedná za celý rad procesov, a glykácia je len jedným z nich, ktoré, zjednodušene povedané, sú zodpovedné za poškodenie buniek celého tela v dôsledku zápalových reakcií. V prípade diabetu množstvo nahromadených glykačných produktov priamo súvisí s rozvojom chronických komplikácií, a teda s poškodením obličiek, nervov či očnou retinopatiou.

Ak je diabetik liečbou dobre kompenzovaný, a teda sa správne lieči, možno oddialiť alebo spomaliť rozvoj komplikácií. Kompenzovaný stav sa nedá zaistiť len prostredníctvom liekov, rovnako dôležité sú životospráva, diéta, pohybová aktivita. Lieky nie sú všemocné a je dôležité, aby pacient spolupracoval a životosprávu dodržiaval. Pomôcť mu môžu aj prírodné produkty.

Zázvor, škorica, kurkuma

Škorica sa používa v tradičnej medicíne ako prírodný prostriedok znižujúci hladinu cukru už od pradávna. Že dokáže zvyšovať účinnosť inzulínu, preukázali aj laboratórne in vitro testy (pokusy na izolovaných tkanivách a bunkách) výskumníkov z amerického Výskumného centra ľudskej výživy. Látky obsiahnuté v tomto príjemne voňajúcom korení, katechíny a epikatechíny, zvyšujú metabolické účinky inzulínu približne 20-násobne, a tým normalizujú hladinu krvného cukru.

Okrem škorice preverovali výskumníci schopnosti chrániť bunky pred poškodením vysokou hladinou krvného cukru aj viaceré iné rastliny, ktoré by sa mohli využiť ako podporná terapia pri cukrovke. Najúčinnejšími sa v schopnosti ovplyvniť či znižovať tvorbu glykačných produktov okrem škorice ukázali extrakty zo zázvoru a kurkumy, zatiaľ čo extrakty čierneho korenia, zeleného čaju, jabĺk, bazalky a kôry citrónu vykazovali v tomto prípade miernejšiu aktivitu. Štúdie potvrdili, že extrakty zázvoru, škorice a kurkumy účinne chránili očnú sietnicu pred poškodením vysokou hladinou krvného cukru.

Exotické rastliny

Možno ste už počuli o exotických, u nás málo známych rastlinách, ktorých účinky sa využívajú v liečbe cukrovky. Patria k nim gurmar či horká tekvička. Tieto rastliny obsahujú hojné množstvo tzv. triteprénov, čo sú prírodné zlúčeniny hojne sa vyskytujúce v rastlinách so špecificky horkou chuťou, ktoré majú schopnosť ochraňovať tkanivá pred poškodzovaním spôsobeným vysokou hladinou krvného cukru pri cukrovke. Obsahujú ich napríklad aj liečivé huby, predovšetkým drevokazná huba lesklokôrovka ploská, viac v našich končinách známa pod názvom reishi. Triterpény vládnu antimikrobiálnou, antivírusovou a protinádorovou aktivitou a pôsobia protizápalovo. Okrem toho podporujú predovšetkým funkciu pečene a celého tráviaceho traktu tým, že znižujú obsah tukov a hladiny cholesterolu v krvi, a tak prispievajú k ochrane pred aterosklerózou. Z toho všetkého môžu profitovať aj cukrovkári.

Triterpénovú štruktúru majú aj gliptíny, ktoré sa ako syntetické farmaceutiká s úspechom používajú v liečbe diabetu 2. typu na zníženie hladiny cukru v krvi. Ich prírodnou alternatívou sú práve fytochemikálie nachádzajúce sa v spomenutých, málo známych rastlinách tropického pásma. Do tejto skupiny, aj keď s menej vyznačenými účinkami, môžeme zaradiť u nás bežne rastúcu púpavu lekársku.

Gurmar

Názov popínavej rastliny pôvodom z Indie hovorí za všetko – značí ničiteľ, zabíjač cukru. Rastlina sa úspešne využíva v ajurvédskom liečiteľstve viac ako dvetisíc rokov ako prírodné liečivo na zníženie krvného cukru. Pripisujú sa jej aj schopnosti zabrániť rozvoju inzulínovej rezistencie v raných štádiách ochorenia. Výhodou je, že extrakt z gurmanu znižuje tiež chuť na sladké, s čím majú niektorí diabetici problém. Antidiabetické účinky triterpénovch alkaloidov, ktoré obsahujú listy tejto exotickej rastliny, inšpirovali vedcov k viacerým experimentálnym a klinickým štúdiám. Zistilo sa, že ak pacientom s cukrovkou 18 až 20 mesiacov ako súčasť ich liečby perorálnymi antidiabetikami podávali aj extrakt z listov gurmaru, zaznamenali výrazné zníženie krvného cukru a zvýšenie tvorby inzulínu.

Horká tekvička

Tropická rastlina z čeľade tekvicovitých vďačí za svoje meno tiež triterpénovým alkaloidom. Tieto fytochemikálie s antidiabetickými účinkami pôsobia súčasne na viacerých cieľových miestach. Stimulujú obnovu beta-buniek pankreasu, zvyšujú ich počet, čím dochádza k stimulácii tvorby inzulínu s následným zlepšením jeho účinnosti. Na liečebné účely sa využívajú predovšetkým plody podobné tekvici alebo šťava z plodov, ale hypoglykemický účinok sa potvrdil pri použití všetkých častí rastliny. Horká tekvička pôsobí rovnako ako chróm, zlepšuje využitie krvného cukru a pomáha predchádzať narušenej glukózovej tolerancii. Je to stav, kedy sa hodnoty krvného cukru nalačno pohybujú v rozmedzí 6 až 7 mmol/l, čo je hraničná hodnota, ktorá sa považuje za predstupeň diabetu.

Topinambury

Rastliny príbuzné so slnečnicou sa pestujú podobne ako zemiaky. Keďže ich hľuzy tejto rastliny aj skutočne pripomínajú zemiaky, hovorí sa im aj sladké zemiaky. Vďaka vysokému obsahu špecifickej vlákniny (inulínu) znižuje ich konzumácia hladinu cukru v krvi a sú vhodné aj pri redukčných diétach. Znižujú cholesterol, regulujú tlak krvi, zlepšujú trávenie (prírodné prebiotikum), chránia pečeň i obličky. Možno ich nastrúhať do placiek, zeleninových rezňov, karbonátok alebo odšťaviť a zmiešať s inými zeleninovými šťavami. Topinamburový sirup možno využiť ako sladidlo pre diabetikov. Keďže topinambury neobsahujú lepok, sú vhodné aj pre celiatikov. Známym propagátorom topinambury je napríklad aj cyklista Peter Sagan.

Stévia

Stévia cukrová alebo stévia sladká je rastlina, ktorá je 300-krát sladšia než cukor, avšak neobsahuje žiadne kalórie. Využíva sa ako náhrada cukru a je výborným pomocníkom aj pre diabetikov, rovnako ako aj pre ľudí, ktorí trpia nadváhou a chcú schudnúť. Pochádza z Južnej Ameriky, kde ju domorodí Indiáni používali ako sladidlo.

Antidiabetické čajoviny

Podporná liečba cukrovky 2. typu má veľký význam. Viackrát sme spomenuli, že rovnako, ako sú manažment ochorenia a racionálne stravovanie v rukách pacienta, správnou životosprávou sa dá v mnohých prípadoch cukrovke tiež predchádzať.  V prípade už rozvinutého ochorenia je dobrá kompenzácia cukrovky predpokladom zamedzenia progresie ochorenia, prípadne možného zníženia dávkovania základných perorálnych antidiabetík.

Pri príprave antidiabetických čajovín, ktoré bežne dostať kúpiť v lekárňach, sa využívajú škorica, zázvor, šalvia či listy brusnice čučoriedkovej. Antidiabetické účinky sa pripisujú aj ženšenu, čiernej jarabine (arónia) či eukalyptu. Rastlinky s takýmito účinkami zlepšujú jednak sekréciu inzulínu, zvyšujú jeho účinnosť, zabraňujú vzniku inzulínovej rezistencie a najželateľnejším efektom použitia je viacerými štúdiami zdokumentovaná obnova beta-buniek pankreasu.

Názor odborníka

Hovorí diabetologička, hlavná odborníčka pre diabetológiu, poruchy látkovej premeny a výživy MZ SR MUDr. Zuzana Némethyová, CSc.: „V zvládaní takého chronického ochorenia, akým je diabetes mellitus, má svoje miesto aj podporná liečba a samozrejme zdravý životný štýl. Hoci niektoré laboratórne výsledky naznačujú blahodarný vplyv niektorých rastlín v manažovaní diabetu, klinické štúdie to zatiaľ nepotvrdili, a pre pacientov s týmto ochorením platí, že jeho liečba patrí predovšetkým do rúk lekára. Na druhej strane, pitie akýchkoľvek podporných čajovín má svoj význam v prevencii dehydratácie už len z toho dôvodu, že dehydratovaný organizmus diabetika je oveľa viac ohrozený rozvojom akútnych komplikácií ako v prípade, že je diabetik dobre zavodnený.“

Brusnica, čučoriedky, šalvia a iné čaje

Jej tmavofialové plody – čučoriedky, sa v ľudovom liečiteľstve oddávna používajú na prevenciu ochorení zraku. Čučoriedky obsahujú fytochemikálie antokyány  s výraznými antioxidačnými a antimikrobiálnymi vlastnosťami. Listy brusnice čučoriedkovej majú tiež hojný obsah chrómu – minerálu, ktorý pomáha udržiavať fyziologickú hladinu cukru v krvi.

V ľudovom liečiteľstve sa v liečbe diabetu využíval tiež šalviový čaj. Jeho schopnosť vplývať na rovnovážnu hladinu krvného cukru a tvorbu inzulínu potvrdili aj medicínske výskumy. Podobne sa účinky pitia zeleného čaju potvrdili v prevencii rozvoja diabetických komplikácií. Zelený čaj obsahuje množstvo antioxidantov, zdraviu prospešných polyfenolov, ktoré majú ochranný účinok na sietnicu, čo môže byť dobrým benefitom pri predchádzaní diabetickej retinopatii.

Jana Matisová

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
19. apríl 2024 18:42