Ostrov Ishigaki je hlavným ostrovom súostrovia Yaeyama a dopravným uzlom regiónu. Mesto Ishigaki je najjužnejším mesto Japonska s množstvom hotelov, obchodov, reštaurácií a barov. Ishigaki ponúka niekoľko krásnych pláží, šnorchlovanie a potápanie v okolitých koralových útesoch. Šnorchlovanie si môžete vychutnať na takmer každej pláži na ostrove, zatiaľ čo potápanie vám sprostredkuje mnoho potápačských obchodov aj s prehliadkami. Rieky sa tiahnu džungľou, ponúkajú výlety na kajaku a dokonalú scenériu. Ishigaki sa tiež pýši najvyššou horu v prefektúre Okinawa a rôznymi turistickými chodníkmi po celom ostrovnom kopcovitom vnútrozemí.Pixabay
StoryEditor

Modré oblasti - tam, kde ľudia žijú dobre a dlho

14.04.2018, 20:00
Modré oblasti sú časti sveta, ktoré vedci, konkrétne lekári a demografovia, identifikovali ako oblasti, kde ľudia žijú najdlhšie. Civilizačné choroby ako cukrovka, obezita, vysoký krvný tlak či vysoká hladina cholesterolu sa v týchto oblastiach takmer nevyskytujú. Pôvodne cestovateľ, dobrodruh a neskôr aj expert na dlhovekosť Dan Buettner (pracujúci dlhé roky pre časopis National Geographic) sa ich rozhodol pred vyše 15 rokmi preskúmať.

Potom, ako Buettner navštívil tieto oblasti, stretol sa s miestnymi storočnými obyvateľmi, porozprával sa s lekármi a vedcami, pokúsili sa spoločne nájsť totožné črty ich životného štýlu. Zistil, že neexistuje čarovná bylinka z ich záhradky, ktorá by vysvetlila dlhovekosť obyvateľov, ale že ide skôr o súhru viacerých faktorov, ktoré sa všade magicky opakujú. Nazval ich Sila Deviatich.

Sila Deviatich:
1. Prirodzený pohyb. Nik z modrých oblastí, kto sa dožil v plnom zdraví sto rokov, nebehá maratón, ani nechodí do posilňovne. Základom je obyčajná chôdza, práca v záhradke a bežné domáce práce. Storočná japonská babička vyskočí počas návštevy zo svojej rohože na zemi bez najmenšej námahy aj desaťkrát po sebe. Jej manžel predcvičuje karate. Pastieri na Sardínii chodia za svojimi kozami celé dni po horských pahorkoch. Ich ženy sa zatiaľ doma starajú o celé hospodárstvo.

2. Zmysel života. Starší ľudia v týchto oblastiach vedia, prečo sa ráno budia, nemajú pocit, že sú spoločnosti na obtiaž. Na Kostarike tomu hovoria plan de vida. Najstarší muž rodiny ide každú sobotu autobusom na miestny trh, kde nakúpi suroviny na nedeľný obed, pri ktorom sa stretne celá rodina. Pani z Kalifornie pôsobí ako dobrovoľníčka v Domove dôchodcov a hoci má vyše sto rokov, behá okolo sedemdesiatročných starčekov a pomáha im.

3. Spomalenie. Obyvatelia modrých oblastí nežijú v zázračnej zóne bez stresu, len ho vedia lepšie odbúravať. Či už je to siesta na gréckom ostrove, kde sa život poobede na niekoľko hodín zastaví alebo šabat u Adventistov siedmeho dňa. Každá z týchto populácii sa vyrovnáva so stresom po svojom, ale hlavne úspešne. Všetky civilizačné choroby sú totiž spôsobné nadmerným oxidačným stresom...

4. Jesť do polosýta. Staré slovenské príslovie, ktoré by sme si mohli opäť osvojiť. Hara hači bu by povedal Konfucius a myslel by pritom na to isté. Ak by sme prestali jesť potom, čo už nie sme hladní, a nie až potom, čo už nevládzeme, naša hmotnosť by sa viac blížila k norme. Jesť treba hlavne pomaly a vedome, nie rýchlo a bezmyšlienkovite, aby nám naše múdre telo prostredníctvom hormónov dalo signál, že už máme dosť.

5. Rastlinná strava. Dlhovekí ľudia nie sú vegetariáni (okrem adventistov), ale v ich strave sa mäso vyskytuje minimálne. Dokonca aj na ostrovoch sú ryby len občasným spestrením jedálnička. Približne 95% energie pochádza z rastlinných zdrojov. Strukoviny sú základom stravy vo všetkých týchto oblastiach! Zabúdame na ne, pritom je to fantastická potravina s ideálnym pomerom bielkovín a cukrov a výborný zdroj vlákniny. Aj podľa známej čínskej štúdie sa ukázalo, že rakovinu, ako aj všetky civilizačné choroby spôsobuje nadbytok živočíšnych bielkovín v strave.

6. Víno o piatej. Alkohol je tu konzumovaný s mierou a pravidelne. Ide väčšinou o miestne tmavé červené víno s vysokým obsahom antioxidantov, ktoré sa pije s jedlom a s priateľmi. Na Sardínii po celodennej práci sa všetci podvečer stretnú na kus reči v miestnej krčme. Avšak dva poháriky denne maximálne!

7. Rodina na prvom mieste. Rodiny v modrých zónach držia vždy pokope. Starí rodičia pomáhajú s vnúčatami, deti dochovajú svojich rodičov. V psychológii sa to nazýva grandma`s effect – deti, o ktoré sa stará stará mama sú menej choré a majú v škole lepšie výsledky. Dať rodiča v modrej zóne do ústavu sa považuje za hanbu. V Singapúre (patrí medzi najšťastnejšie miesta na zemi) dostávajú obyvatelia daňovú úľavu, ak bývajú v blízkosti svojich rodičov, čiže sa predpokladá, že sa o nich aj starajú.

8. Náboženstvo. Ľudia, ktorí patria k nejakému (akémukoľvek) vierovyznaniu, majú vyššie šance sa dožiť vysokého veku. Patria totiž k istej komunite, častejšie sa venujú dobročinnosti, majú nižšiu pravdepodobnosť rizikového správania. Dôležitý je pocit spolupatričnosti a duchovno v živote ako také.

9. Sociálna sieť. Ľudia, ktorí sa socializujú aspoň šesť hodín denne sú šťastnejší a spokojnejší, teda zdravší a žijú dlhšie. Dokonca aj introverti, ak sú v spoločnosti ľudí, ktorí sú optimistickí, sú šťastnejší. Japonské ženy majú tzv. skupiny moai približne piatich žien, ktoré sú si oddané a sprevádzajú sa celým životom v dobrom aj v zlom, zdraví a chorobe. Tvoria záchrannú sociálnu sieť pri životných turbulenciách, na ktorú sa môžu 100% spoľahnúť.

MUDr. Barbora Zoboková

Viac o modrých oblastiach si môžete prečítať v aktuálnom čísle časopisu Diabetik 3-4/2018.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
18. apríl 2024 20:56