Čučoriedky, černice, jahody a maliny obsahujú veľké množstvo zdraviu prospešných antioxidantov. Podľa odborných štúdií antioxidanty podporujú mozgové funkcie a bojujú proti škodlivým voľným radikálom. Navyše spomaľujú proces starnutia a preventívne pôsobia proti srdcovým ochoreniam a infarktu. Keďže ľudský organizmus si sám antioxidanty nedokáže vyrobiť, je nevyhnutné dodávať je telu pomocou správnych potravín alebo potravinových doplnkov. Vysoký obsah antioxidantov majú tiež iné druhy ovocia a zeleniny, ako sú slivky, jablká, brokolica alebo mrkva.Flickr
StoryEditor

Spoznajte najdôležitejšie antioxidanty pre diabetikov

04.04.2018, 13:45
Diabetes mellitus metabolickým ochorením, preto pre ľudí s cukrovkou je veľmi dôležitá správne fungujúca látková výmena. V dôsledku metabolických zmien a stálej prítomnosti glukózy v krvi sa tvorí veľké množstvo voľných kyslíkových radikálov. Dôsledkom pôsobenia voľných radikálov, ktoré vyvolávajú oxidačný stres, je nielen starnutie organizmu (aj na bunkovej úrovni), ale aj rozvoj celého radu civilizačných chorôb, diabetes nevynímajúc. V súvislosti s diabetom sa v súčasnosti považuje práve tento proces za kľúčovú príčinu rozvoja obávaných chronických komplikácií súvisiacich s rozvojom cievnych zmien, výsledkom čoho je poškodenie zraku, obličiek a nervov.

Bunky a oxidačný stres

Pre správne fungovanie metabolizmu je preto potrebné dodať telu dostatok vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Pozrime sa spolu bližšie, ktoré antioxidanty sú pre diabetikov najdôležitejšie.

Hlavným vyvolávateľom vystupňovaného oxidačného stresu, ktorý v kombinácii s poruchou metabolizmu tukov, resp. zvýšenou hladinou tukov v krvi vedie k urýchlenej aterogenéze (postupnému zanášaniu ciev), je hyperglykémia. Permanentná vysoká koncentrácia glukózy v krvi je zodpovedná za vznik obávaných chronických komplikácií, ktoré majú pôvod v cievnych zmenách a ktoré trvalo ohrozujú zdravie diabetikov. Ide o poškodenie nervov (diabetickú neuropatiu), očnej sietnice (retinopatia) a obličiek (diabetická nefropatia).

Nebezpečné sú najmä v takom prípade, ak sa diabetes neodhalí včas, alebo pacient nie je liečbou dobre kompenzovaný. Vtedy skracujú dĺžku života a zhoršujú jeho kvalitu v dôsledku poškodenia malých či veľkých ciev v jednotlivých orgánoch. Pre celkový priebeh a úroveň (hladinu) oxidačného stresu majú význam vlastné antioxidačné mechanizmy ľudského organizmu. Ich zlyhanie je podľa odborníkov hlavnou príčinou chronických komplikácií diabetu, vrátane poškodenia ciev.

Poškodenie tkanív závisí od obranných mechanizmov organizmu, ktoré čelia vystupňovanému oxidačnému stresu, v tomto prípade následku vysokej koncentrácie glukózy, rovnako ako aj od toho, aké antioxidanty diabetik zahrnie do svojho jedálnička.. Ak je kapacita týchto obranných, proti oxidačnému stresu pôsobiacich mechanizmov dostatočne aktivovaná, a dokáže „zneutralizovať“ reaktívne formy kyslíka, môže sa diabetik vyhnúť zmenám na bunkách cievnej steny, respektíve ich oddialiť.

Antioxidačná ochrana

Pravdou je, že nie všetkým diabetikom ich ochorenie v rovnakej miere postihne ich cievy a nervy. Odborníci si všimli, že aj niektorým veľmi dobre kompenzovaným diabetikom sa chronické komplikácie rozvinú. A naopak, iní, aj napriek tomu, že ich ochorenie nie je až tak dobre kompenzované, trpia pomerne malým poškodením ciev. Zdá sa teda, že dobre a pružne reagujúci komplex antioxidačných enzýmov dokáže znížiť úroveň oxidačného stresu, a tým ochrániť bunky pred poškodením. Aj preto sa do popredia pozornosti vedcov dostávajú látky stimulujúce ochranný systém – antioxidanty.

Ak zabránime vysokým hladinám glukózy v krvi, čo vyvoláva poškodenie buniek, a zaistíme tak optimálnu metabolickú kompenzáciu, dokážeme spomaliť alebo zabrzdiť rozvoj chronických komplikácií diabetu. Kompenzovaný stav nezaistíme len prostredníctvom liekov, rovnako dôležité sú životospráva, diéta, pohybová aktivita. Lieky nie sú všemocné a tak dôležité skrátka je, aby pacient spolupracoval a životosprávu dodržiaval. Ak je pacient zle metabolicky kompenzovaný, riziko komplikácií sa zvyšuje,“ vysvetľuje doktorka Némethyová.

Antioxidanty pre diabetikov

Vysoká hladina cukru v krvi nie je jediným faktorom zvyšujúcim riziko poškodení. Svoje  zohráva aj hypertenzia a ostatné civilizačné faktory ako vysoká hladina cholesterolu, obezita či fajčenie, podieľajúce sa na ateroskleróze. Platí to predovšetkým pre diabetes typu 2, pretože práve na jeho rozvoji sa vo významnej miere podieľa životný štýl. Takéhoto pacienta treba potom liečiť komplexne. Neliečiť len diabetes, ale aj vysoký krvný tlak, zvýšenú hladinu cholesterolu, a ak je obézny, treba sa snažiť hmotnosť znížiť a prestať fajčiť – jednoducho od základu zmeniť životný štýl a vo výžive zabezpečiť dostatok zdravej stravy s vysokým obsahom prirodzených antioxidantov, predovšetkým z rastlinných zdrojov. Je to spôsob ako  posilniť antioxidačné obranné mechanizmy.

Antioxidanty potrebné pre zdravie diabetikov:

1. Na srdce koenzým Q 10.

2. Riziko vysokého krvného tlaku a infarktu znižuje draslík.

3. Srdcu prospieva selén.

4. Katechíny udržujú cievy v dobrej kondícii.

5. Steroly a stanoly na cholesterol.

6. Vitamín E proti ateroskleróze.

7. Superschopný vitamín C.

8. Karotenoidy pre dobrý zrak.

9. Balzam na nervy – tiamín.

Ak si doprajeme dostatok prirodzených antioxidantov, môžeme predísť či oddialiť rozvoj viacerých civilizačných ochorení a v prípade diabetu rozvoj obávaných, v koncových štádiách dokonca invalidizujúcich komplikácií.

Jana Matisová

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
24. apríl 2024 22:39