StoryEditor

Vytvorte si vlastnú tradíciu zdravých Vianoc

22.12.2017, 17:18
Stravovanie diabetika je dôležitou súčasťou zvládania jeho ochorenia, treba však dodržiavať niektoré obmedzenia. Určite nie je vhodné striktne dodržiavať niektoré, už prežité tradície – najmä pokiaľ ide o prejedanie.

Dnes odborníci o nejakej striktnej diabetickej diéte ani nehovoria. Aj diabetikom sa odporúča stravovať sa podľa zásad zdravého stravovania s tým dodatkom, že diabetik by si mal počítať sacharidové jednotky, čo väčšina diabetikov aj ovláda.

Diabetik by sa mal v potravinách dobre orientovať, vedieť, ktoré potraviny mu krvný cukor, teda glykémiu zvýšia, a ktoré nie. Strava diabetika však nie je len o sladkej chuti na jazyku, je to naozaj komplex zdravého stravovania. Obmedziť konzumáciu jedál z bielej múky, nejedávať rozvarené cestoviny či príliš často knedle, sa dá rovnako dobre odporučiť diabetikovi, ako aj každému, kto sa chce dodržiavať zásady zdravého životného štýlu.

Netreba zatracovať ani med, hoci je dobré používať ho v rozumnom množstve. Dve čajové lyžičky alebo jedna polievková lyžica totiž predstavujú jednu sacharidovú jednotku a hoci je glykemický index medu vyšší v porovnaní s bielym cukrom, má vyššiu výživovú jednotku. Pri pečení sa odporúča používať skôr celozrnnú múku alebo aj pohánkovú či amarantovú.

Diabetik sa nemusí úplne vzdať obľúbených jedál. Ak bude pamätať na to, že pre svoje zdravie veľa urobí, ak bude jesť menšie porcie a po jedle nezasadne na celé popoludnie k televízoru, ale radšej si dopraje svižnú prechádzku, pokojne si môže dovoliť aj trocha sladkostí. Nie však osladených bielym cukrom, ale napríklad stéviou alebo sirupom agáve či trstinovou melasou.

Okrem toho, že si pri telesnej záťaži musí diabetik dávať pozor na glykémie, mal by brať do úvahy aj fakt, že množstvo energie vydané pri zimných aktivitách, ako je snowbording či korčuľovanie, ako aj nosenie ťažkého oblečenia môže spôsobiť potenie a viesť k strate tekutín. Takže na príjem tekutín treba dbať pred, počas a aj po týchto činnostiach. Vyberajte si nápoje, ktoré zodpovedajú miere vašich aktivít a životnému štýlu.

Jana Matisová

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
25. apríl 2024 11:31