StoryEditor

Diabetik vám radí prírodnú liečbu

23.11.2017, 17:51
"Pred vyše rokom som sa zmienil o tom, ako „tichá choroba“ zmenila môj životný štýl a ako mi v boji z cukrovkou pomáha príroda. Písal som, že jednou z mojich priateliek a spolubojovníčkou je a naďalej bude „elixír zdravia“ – kalisia voňavá. V poslednom roku som získal ďalších jej spojencov, o ktorých je nasledujúci článok," píše náš čitateľ Mgr. Jozef Guľaš zo Sabinova.

Tekvička

Vypestoval som si vlastnú rastlinku, horkú tekvičku. Táto výrazne znižuje glykémiu a má aj ďalšie zdravotné účinky. Napríklad stimuluje vnútrobunkovú imunitu, čo podporuje deštrukciu rakovinových buniek. Čaj možno kúpiť v bio predajniach. Dá sa však dopestovať aj v našich podmienkach, v skleníkoch. Semienka si možno objednať e-shopoch.

 Šalvia

Veľký priestor v mojej bylinkovej záhrade dostala nádherná šalvia muškátová. Je to nenáročná dvojročná rastlina. Istý môj priateľ mi ju doporučil po svojej návšteve v Izraeli. Čaj z nej tam vraj pijú všetci diabetici. Potom som z jednej múdrej knihy zistil, že šalvia muškátová nezasahuje do látkovej výmeny, ale už v črevách zamedzuje prechodu veľkého množstva cukru do krvi. Potvrdili to laboratórne výskumy. Názov knihy a jej autora poskytnem záujemcom na osobné požiadanie. Zaujímavé a zároveň smutné je, že o tejto  jedinečnej zdraviu prospešnej vlastnosti šalvie muškátovej sa u nás zatiaľ vôbec nevie.

Škorica

Naopak, o výraznom znížení glykémie škoricou sa už dobre vie veľmi dlho. Nachádza sa aj v diabetických liekoch a je celkovo zdraviu prospešná. No nie každý vie, že vo veľkom množstve môže aj škodiť pre vysoký obsah kumarínu. Ten sa nachádza v čínskej škorici, ktorú bežne dostať v potravinárskych obchodoch.

V bio predajniach však dostať lahodnejšiu a takmer desaťkrát drahšiu škoricu cejlónsku. Táto kumarín obsahuje len v malom množstve. Z nej si kávovú lyžičku s troškou inulínu pridávam do bielych jogurtov. A sladím len brezovým cukrom. Tiež si ju miešam s citrónovou šťavou a medom. Pôsobí ešte aj na druhý deň.

Všetko s mierou

Okrem toho často jem zeler stopkový a topinambur v surovom stave. Rastú na mojej záhrade. Topinambur uchovávam v mrazničke celý rok. Nuž vrelo doporučujem najmä diabetikom, ktorí majú problémy ustrážiť svoju glykémiu. Ale s užívaním to netreba preháňať. Najmä v začiatkoch užívania radím častejšie si merať hladinu cukru v krvi, aby nedochádzalo k nebezpečnej hypoglykémii.

Mgr. Jozef Guľaš

DIASABI Sabinov

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
19. apríl 2024 05:43