V minulosti pomerne nepopulárna strukovina a povinná prívarková jazda je v skutočnosti hotový diamant medzi prírodnými životobudičmi. Obsahuje prvotriedne rastlinné bielkoviny, vitamíny skupiny B, minerály a stopové prvky a veľké množstvo rozpustnej vlákniny. Šošovica pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, chráni srdce, nervovú sústavu a celkovo udržiava organizmus v optimálnom zdraví. Ak dodnes trpíte odporom k prívarkom, skúste nedocenenú strukovinu zobrať na milosť v inej forme. Nevadí v zeleninovej polievke minestrone, zeleninových šalátoch, ani ako príloha nahrádzajúca ryžu či zemiaky.Flickr
StoryEditor

Šošovica ako súčasť potravy. Zistite, aké sú jej najväčšie výhody

01.09.2017, 10:48
Vo výžive človeka zastávajú od nepamäti dôležité miesto strukoviny. Využitie strukovín v porovnaní s inými plodinami je veľmi mnohostranné. Zvlášť vysoko ich hodnotíme pre ich obsah bielkovín v semenách, vysoký obsah minerálnych látok a vitamínov a u niektorých aj vysoký obsah tuku. Jednou z veľmi kvalitných strukovín, ktoré sa pestujú výhradne pre potravinárske účely, je šošovica.

Šošovica pochádza z Indie a ako súčasť ľudskej potravy je už od neolitu. Zažila mnoho: počas tisícročí sa dostala nielen do rôznych piesní, ale aj do Starého zákona. Tam, kde je teplo (napr. Stredozemie, Egypt), patrila k potrave najchudobnejších, na sever sa dovážala a bola dostupná len vyvoleným.

V súčasnosti je najväčším pestovateľom šošovice Kanada. Roku 2009 bola jej produkcia 1 510 200 ton. Po nej nasleduje India s množstvom 950 000 ton. Slovensko zaostáva v jej pestovaní, produkcia sa rapídne znižuje. Oproti roku 1999, kedy bolo šošovicou obsiatych 1059 hektárov, postupne klesol roku 2005 na 975 ha a roku 2014 len na 180 ha.

Potrebuje teplo

Šošovica je jednoročná jarná strukovina. Pestuje sa predovšetkým pre semená. Plodom je struk, ktorý obsahuje 1 – 3 semená diskovitého tvaru. Tieto sú buď jednofarebné (olivovozelené, svetlo alebo tmavohnedé, tmavomodré, čierne) alebo s kresbou. Väčšina súčasných európskych šošovíc patrí medzi skupinu veľkozrnných kultivarov (priemer semena 7až 9 mm), zatiaľ čo kultivary z Blízkeho východu a severnej Afriky sú malozrnné (3 až 6 mm). Šošovica je náročná na teplo, preto sa môže pestovať len v teplých oblastiach. Vyžaduje vzdušné ľahké pôdy dobre zásobené vápnikom. Seje sa skoro na jar, najneskôr do konca marca.

Obsahuje bielkoviny

Šošovica bola aj na našom území oddávna bežne pestovanou a používanou plodinou. Je hodnotná, veľmi dobrá potravina, najvyhľadávanejšia zo strukovín. Po sójových bôboch a konope má tretí najvyšší obsah bielkovín zo všetkých rastlín, a to až 26 %. Vďaka tomu tvorí v mnohých častiach sveta veľmi dôležitú zložku stravy. Je to tak hlavne v Indii, ktorej obyvateľstvo tvoria predovšetkým vegetariáni.

Veľa vitamínov

Okrem toho má vysoký obsah vitamínov skupiny B a minerálnych látok. Obsahuje trikrát viac vápnika než obilniny a sedemkrát viac železa ako špenát.

Je výborným prostriedkom proti neurózam a depresiám, prispieva k zlepšeniu krvotvorby. Na rozdiel od fazule je ľahšie stráviteľná, obsahuje menej trieslovín. Obsahuje vlákninu, ktorá podporuje činnosť čriev a pomáha pri zápche. Je vhodná aj pre diabetikov, lebo znižuje obsah cukru v krvi.

Dôležitá je pri prevencii a liečbe nádorových ochorení čriev a srdcových chorobách. Výborne prečisťuje črevá, zvyšuje množstvo dobrých baktérií v tráviacej sústave, pôsobí preventívne proti jojo efektu. Pre zvýšenie kvality bielkovín sa odporúča jej konzumácia v kombinácii s obilninami a mliečnymi výrobkami.

Uznanie OSN

Uznanie strukovinám potvrdilo Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov, ktoré vyhlásilo rok 2016 za Medzinárodný rok strukovín. Generálny riaditeľ FAO José Graziano da Silva a generálny tajomník OSN Pan Ki-mun povedal, že „Strukoviny predstavujú životne dôležité rastlinné kultúry z pohľadu potravinovej bezpečnosti širokých vrstiev obyvateľstva a môžu výrazne pomôcť zdraviu ľudí, najmä v boji proti hladu a podvýžive a pri riešení environmentálnych problémov.“

Jedným z hlavných cieľov je aj upriamiť pozornosť verejnosti, okrem výživy na ich výhody v rámci trvalo udržateľného rozvoja pri pestovaní ďalších poľnohospodárskych plodín, čo sa v konečnom dôsledku nepriamo prejavuje aj na znižovaní emisií plynov vyvolávajúcich skleníkový efekt. Pestovanie strukovín zlepšuje aj stav mikroflóry a mikroorganizmov v pôde.

Ing. Mária Kleňová, PhD.

Recepty zo šošovice

Česká „pučálka“ zo šošovice

Pučálka bol tradičný staročeský pokrm z napučaného hrachu. Podobne sa dá pripraviť zo šošovice, ktorú namočíme na 3 až 5 dní do vody a necháme naklíčiť. Potom ju krátko osmažíme a podávame s prísadou rôznych korenín a byliniek, naslano alebo nasladko. Naklíčená neosmažená sa môže pridávať do rôznych zeleninových šalátov alebo polievok, čím spĺňa súčasné požiadavky na zdravú výživu.

Šošovicové kotlety

Vopred namočenú šošovicu uvaríme domäkka a prelisujeme cez hrubé sito. Do vychladnutej kaše pridáme 1 celé vajce a 1 žĺtok navyše, strúhanku, osmaženú cibuľu a soľ. Premiešame a vytvarujeme placky („kotlety“), obalíme vo vajci, strúhanke a osmažíme na tuku.

Šošovicová nátierka s krúpami

Osobitne uvarenú šošovicu a osobitne uvarené krúpy ( v pomere asi 3:1) scedíme, pomelieme na mäsovom mlynčeku, pridáme rozotrený cesnak, na oleji krátko opražené sušené droždie Tebi, osolíme a dobre premiešame.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
20. apríl 2024 15:32