pexels.com
StoryEditor

Nohy si zaslúžia vašu starostlivosť celý rok

15.08.2017, 19:15
Aj v lete sú nohy vystavované rôznym rizikám, preto si pripomeňme, čo je potrebné robiť, aby sme predišli ich poraneniam a zdĺhavému liečeniu.

Diabetikom netreba vysvetľovať, čo je to syndróm diabetickej nohy. Poškodenie nervov na nohách vplýva na stratu citlivosti, pri ktorej pacient nemusí zaregistrovať moment poranenia nohy. Neošetrené poranenia kože sa môžu podpísať pod prienik infekcie do tkanív nohy. Nasleduje deštrukcia, ktorá môže mať fatálne následky.

Pacienti vo vyššom veku často podceňujú starostlivosť o nohy a aj keď nie sú diabetici. Nikto sa však nemôže spoliehať na to, že mu nehrozí podobné riziko. Významnú úlohu zohráva zvládnutie jednoduchých princípov ošetrovania dolných končatín.

Nohy v bavlnke

Je potrebné aby ste si pamätali niekoľko zásad. Nohy by ste si mali denne pravidelne prezerať a kontrolovať. Najlepšie hneď ráno a večer, vždy tesne po vyzutí sa. Je potrebné všímať si začervenanie kože, otlačeniny z obuvi, zatvrdliny, suchosť kože, pľuzgiere, praskliny, zakrvácanie, kuria oká a iné poruchy celistvosti kože.

Nezabúdajte na prehliadku medziprstových priestorov, kde sa môže skrývať počiatočná plesňová infekcia. Na vyšetrenie miest, kde si nedovidíte, použite zrkadielko. O každom podozrivom náleze je vhodné informovať lekára, obzvlášť ak sa začne tvoriť ľubovoľný kožný defekt. Nie je dobré podceniť žiaden nález. Tiež nie je vhodné používať rôzne neoverené domácke postupy (Okena, Savo...) či „rady susedov a známych“.

Kvalitná obuv

Veľkú pozornosť je potrebné venovať obuvi. Tá by mala byť pohodlná, musí na nohu dobre sadnúť, nesmie byť úzka ani priširoká, mala by však zabezpečovať voľný pohyb prstov. Ako materiál je najvhodnejšia koža a upevnenie šnurovaním. Stielka by mala byť mäkká, pružná a dostatočne vysoká a samozrejme musí zohľadňovať anatomické pomery na nohe.

Je vhodné ak pacient vlastní viac párov topánok. Pozor však na nové topánky. Pozornosť je potrebné venovať aj výberu ponožiek, ktoré by mali byť z bavlny a nemali by mať švy. Je tiež potrebné predchádzať situáciám, pri ktorých by mohlo dôjsť k zraneniu nôh, popáleniu a pod.

Jednou z rizikových situácií je chôdza naboso, takto sa často pohybujeme napríklad na kúpaliskách alebo aj doma. Pokiaľ je to možné, nikdy nechodievajte naboso. Môžete tak predísť nepríjemným úrazom alebo infekciám. V prípade poranenia použite čo najskôr vhodný a účinný dezinfekčný prostriedok.

Hygiena a pedikúra

Zvýšenú pozornosť musíte venovať aj hygiene nôh, pravidelnej výmene ponožiek, pravidelnému umývaniu vo vlažnej vode nedráždivým mydlom, pravidelne odstraňujte zhrubnutia kože. Pri suchej koži používajte hydratačné krémy, podľa potreby protiplesňové prípravky a pod.

Ak mávate problémy so zarastaním nechtov alebo si nedokážete pravidelne a vhodne ošetrovať nohy, navštívte radšej medicinálnu pedikúru. Odborníci vám poskytnú adekvátnu starostlivosť, ktorá je prevenciou pred komplikáciami. Navyše budete mať istotu, že ste nič dôležité na vašich nohách neprehliadli.

Ak zistíte, že máte poranenú nohu, neodkladajte účinnú dezinfekciu a následnú návštevu u lekára. Isto dobre viete, že v lete sa spomaľuje a komplikuje hojenie rán. Každé poranenie takej citlivej a namáhanej časti, akou sú chodidlá a nohy, môže mať dlhodobé a ťažko liečiteľné dôsledky. Bola by škoda prežiť leto v ambulanciách lekárov a pripraviť sa tak o týždne plné slnka a pohody.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
19. apríl 2024 00:12