StoryEditor

Diabetes a alkoholické nápoje

20.10.2013, 23:57
Autor:
(dia)(dia)
Problematika vplyvu alkoholu na vznik a rozvoj diabetu je na Slovensku, ako aj v mnohých ďalších krajinách, mimoriadne aktuálna.

Problematika vplyvu alkoholu na vznik a rozvoj diabetu je na Slovensku, ako aj v mnohých ďalších krajinách, mimoriadne aktuálna. Spotreba alkoholických nápojov sa zvyšuje a celosvetovo prudko stúpa počet diabetikov 2. typu. Vzťah alkoholu k cukrovke nie je jednoznačný. Údaje o čiastočne priaznivom účinku alkoholu na cukrovku však neplatia pre osoby závislé od alkoholu, ktorým môže ublížiť aj malý štamperlík vodky.

Abstinenti verzus mierni konzumenti

Už v prvej polovici minulého storočia sa objavili informácie o tom, že ľudia konzumujúci malé dávky alkoholických nápojov sú na tom zdravotne lepšie ako abstinenti, pretože majú znížené riziko ochorieť na diabetes 2. typu, srdcový infarkt alebo mozgovú porážku. Do dnešnej doby sa objavili stovky štúdií, z ktorých väčšina, nie však všetky, našli ochranný efekt umierneného pitia na vznik diabetu. S cieľom vyhnúť sa informačnej záplave sú v súčasnosti obľúbené tzv. meta-analýzy, ktoré s použitím sofistikovaných štatistických postupov zhrňujú tieto údaje. Na tému „alkohol-diabetes“ sa v roku 2007 objavila metaanalýza, ktorá v tejto oblasti vyhodnotila výsledky 15 kvalitných výskumov. Spoľahlivosť jej záverov vyplýva z obrovského počtu pôvodne zdravých osôb (370 tisíc dospelých ľudí!), ktoré boli sledované 12 rokov, a u ktorých sa v 12 000 prípadoch objavilo diabetické ochorenie. Záverom takejto štúdie už možno veriť. Ukázalo sa, že riziko ochorenia na diabetes 2. typu bolo u abstinentov skutočne vyššie ako u miernych konzumentov alkoholu.

Ochranný účinok

Štatisticky vieryhodný ochranný účinok alkoholu sa zreteľne prejavil pri dennom konzume približne 20 gramov alkoholu, čo zodpovedá spotrebe pollitrového piva, pohára vína, či jedného „poldecáka“ destilátu.

Mechanizmus ochranného účinku alkoholu nie je presne známy. Vie sa, že alkohol nezvyšuje tvorbu inzulínu. Novšie štúdie však dokázali, že alkohol upravuje inzulínovú rezistenciu. Tento jav, typický pre diabetes 2. typu, súvisí s neschopnosťou buniek normálne naviazať inzulín a umožniť tak presun glukózy z krvi do tkanív. Alkohol do určitej miery túto poruchu normalizuje.

Len zdanlivý efekt

Zdanlivo priaznivý efekt znižujúci množstvo glukózy v krvi však môže byť pre cukrovkára škodlivý. Keďže jediným „palivom“ pre mozgové bunky je glukóza, pri jej prílišnom poklese v krvi dostáva pečeň signály, aby ju začala uvolňovať z jej hlavného skladiska, z glykogénu, a začala ju vylučovať do krvného obehu. Keď však do tohto systému vstúpi alkohol, situácia sa zmení. Alkohol je pre organizmus jed a pečeň ho musí urýchlene z tela odstrániť. Táto prvoradá detoxikačná úloha pečene spôsobí, že vyplavovanie glukózy z pečene do krvi je narušené. Vzniká nebezpečie hypoglykémie, ktoré ešte viac zvyšuje kombinácia alkoholu s telesnou námahou. Mnoho prípadov utopenia alkoholizovaných jedincov má na svedomí hypoglykemická kóma.

Zdravotná hrozba

Priaznivý účinok miernej spotreby alkoholických nápojov sa pri nemiernom pití mení na vážnu zdravotnú hrozbu. Kombinácia diabetu s alkoholizmom je pre organizmus devastujúca. Najhoršie sú na tom populácie, donútené historickými zvratmi, napr. objavením Ameriky, náhle zmeniť spôsob svojho života. Americkí Indiáni majú najvyšší výskyt alkoholizmu a súčasne extrémne častý výskyt diabetu 2. typu. Táto ničivá kombinácia spôsobuje v prípade Indiánov veľmi vysoký počet mozgových porážok, srdcových infarktov, amputácií končatín a dokonca aj samovrážd. Medzi alkoholizmom a diabetom sú viaceré patofyziologické spoje súvisiace s reguláciou hladiny krvného cukru. „Nádejní“ diabetici a alkoholici majú zvýšenú citlivosť na inzulín. Až 90 % alkoholikov býva hypoglykemických.

Alkohol pôsobí toxicky na nervový systém a diabetikom zvyšuje pocit bolesti, pálenia, vzrušenia, znecitlivenia a iných príznakov spojených s poruchami nervového systému. Dlhodobý konzum alkoholických nápojov zvyšuje krvný tlak a množstvo tukových látok (triglyceridov) v krvi.

Diabetické riziko

Závislosť vzniku a rozvoja diabetu na konzume alkoholických nápojov má tvar písmena J. Abstinenti majú väčšie riziko ako mierni konzumenti. Pri ďalšom zvyšovaní spotreby alkoholických nápojov, bez ohľadu na to, či ide o pivo, víno alebo destiláty, sa diabetické riziko vyrovnáva s abstinentmi. Veľmi vysoký konzum alkoholu riziko diabetu a jeho komplikácií podstatne zvyšuje.

Pôsobenie alkoholu na cukrovku má dve fázy :

  • pri miernej konzumácii alkoholu znižuje výskyt diabetu 2. typu a jeho komplikácií
  • pri vysokej spotrebe až alkoholizme sa výskyt diabetu a jeho komplikácií prudko zvyšuje. Komplikácie môžu byť drastické a končiť napr. amputáciou končatín.

Tvorcovia smerníc pre diabetikov sa zhodujú v tom, že alkohol v miernych dávkach pôsobí na diabetes priaznivo, ale napriek tomu, vzhľadom na známe riziká alkoholizmu, alkoholické nápoje nezačleňujú do svojich odporúčaní. Podobné je to aj v iných oblastiach. Existujú napríklad správy o ochrannom účinku fajčenia proti Alzheimerovej chorobe. Bolo by absurdné, aby lekári odporúčali diabetikom niekoľko pív denne plus zopár cigariet. Navyše, konzumenti piva mávajú „pivný sud“ (abdominálnu tučnotu), ktorá nie je pre diabetikov priaznivá.

RNDr. Emil Ginter, DrSc.

Foto: www.fotolia.com

01 - Modified: 2006-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Politici chcú povinné škôlky pre päťročných
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 03:51