StoryEditor

Tehotenstvo bez strachu

28.01.2014, 22:25
Autor:
(dia)(dia)
Prirodzenou túžbou každej ženy je stať sa matkou a mať zdravé dieťa. Rovnako je to aj v prípade mladých žien s diagnózou diabetes mellitus.

 

Prirodzenou túžbou každej ženy je stať sa matkou a mať zdravé dieťa. Rovnako je to aj v prípade mladých žien s diagnózou diabetes mellitus. Je tehotenstvo v spojitosti s cukrovkou rizikové? Ako sa čo najlepšie pripraviť na graviditu?

Primár Detského diabetologického centra SR DFNsP v Bratislave MUDr. Ľubomír Barák zastáva názor, že mladé ženy s diabetom by sa tehotenstva nemali nijako obávať. Dodnes totiž vo verejnosti pretrváva starý, dnes už naozaj prežitý názor, že gravidita v spojení s diabetom je veľkým ohrozením ako pre budúcu matku, tak aj pre jej budúceho potomka a je indikáciou na umelé prerušenie tehotenstva. „Dnes už vieme, že to vôbec nemusí byť pravda. Ak pacientka spolupracuje a so svojím diabetológom diskutuje o možnom tehotenstve, je relatívne jednoduché ju na tento stav pripraviť. V súčasnosti máme možnosť liečby inzulínovou pumpou a ak chce pacientka s diabetom otehotnieť, je dobre porozmýšľať o nastavení na tento typ liečby ešte pred tehotenstvom,“ informuje Ľ. Barák.

Dobrá kompenzácia
Nastavenie na liečbu inzulínovou pumpou ešte pred otehotnením má niekoľko výhod. Pacientka si ľahšie zvykne na novú liečbu a v čase tehotenstva môže byť už od prvého dňa dobre kompenzovaná. Dobrá kompenzácia, najlepšie ešte pred otehotnením, je základným východiskom, ktorého by sa budúce matky s diabetom mali držať. Nie vždy sa to však v praxi podarí. „Najmenej 50 percent dievčat chodí do ambulancie už so správou, že sú tehotné v 3. mesiaci. Väčšinou sú dobre kompenzované a netreba sa obávať rizík, ale máme aj prípady gravidít, ktoré vychádzajú z nie práve najlepšej úvodnej kompenzácie. Našťastie v týchto prípadoch sa pacientka okamžite po potvrdení tehotenstva veľmi rýchlo posnaží zlepšiť svoje výsledky,“ hovorí diabetológ.

Silná motivácia
Terapia inzulínovou pumpou umožňuje takmer fyziologické dodávanie inzulínu a je ideálne začať s ňou ešte pre otehotnením. Najväčšiu skúsenosť s nastavovaním tejto liečby už v čase gravidity má Národný endokrinologický a diabetologický ústav v Ľubochni.
Pravidelný monitoring počas tehotenstva umožňujú glukózové senzory, ktoré tehotným ženám s diabetom, žiaľ iba v počte 4 kusy, plne hradí zdravotná poisťovňa. „Senzory predstavujú veľké plus pre orientáciu, aké sú glykémie. Sú veľkou pomocou najmä v čase, ak tehotná často zvracia. Celkovo je tehotenstvo pre ženy s diabetom obdobím, keď ich motivácia mať čo najlepšie výsledky výrazne vzrastá a často dosahujú také dobré hodnoty glykovaného hemoglobínu, ako nikdy predtým a možno ani potom,“ konštatuje Ľ Barák.
Ženy s diabetom by mali dôverovať svojmu diabetológovi a informovať ho o plánovanom tehotenstve, aby spoločne získali dostatočný časový priestor na naplánovanie takej inzulínovej liečby, ktorá minimalizuje riziká. „Ak žena tehotenstvo zatají, alebo si povie, že kompenzáciu vezme do vlastných rúk, môže nastať situácia, keď glykémie budú mať rôzne hodnoty a to si vyžaduje správne a odborné manažovanie liečby,“ pripomína Ľ. Barák.

Predchádzanie rizikám
V prvom trimestri tehotenstva sa vyvíjajú všetky organy plodu, takže pri zlej kompenzácii ženy s diabetom nikto nemôže zaručiť, že dieťa bude úplne v poriadku. V tomto prípade možno očakávať vývoj nezrelých orgánov, ich nesprávne umiestnenie, vyskytnúť sa môžu organické i funkčné poruchy plodu.
Ak žena s diabetom otehotnie nečakane, ešte stále je šanca prejsť na liečbu inzulínovou pumpou, pretože tak, ako je dôležitý prvý trimester tehotenstva, opatrnosť si vyžaduje aj posledný trimester, kedy plod rastie najviac a dobrou kompenzáciou matky sa dá predísť tomu, aby sa dieťa narodilo s diabetickou fetopatiou.
Hoci sa pri plánovanom tehotenstve žien s diabetom dá vďaka včasnej kompenzácii predísť možným rizikám, napriek tomu si žiaden diabetológ a ani gynekológ nedovolí povedať, že sa celkom určite nemôže nič pritrafiť. Aj úplne zdravým ženám sa totiž rodia deti s rôznymi postihnutiami, je preto prirodzené, že v súvislosti s diabetom sa percento rizika o niečo navyšuje, práve pri zlej kompenzácii.

Individuálny prístup
Pri odporúčaní tehotenstva žene s diabetom treba individuálne zvážiť jej zdravotný stav. Ak má ťažké postihnutie očí (proliferatívnu diabetickú retinopatiu) alebo obličiek (diabetickú nefropatiu s proteinúriou a funkčným poškodením), treba starostlivo zvážiť následky. „Gravidita je záťaž pre organizmus ženy a ak má už diagnostikované ťažké chronické komplikácie, môže napríklad nefropatia často pre mamičku znamenať následnú dialýzu a retinopatia môže rýchlo dospieť k oslepnutiu. Chcem však povzbudiť mladé dievčatá s diabetom, že 95 percent tehotenstiev mojich pacientok sa skončilo úspešne. Ak sa vyskytli nejaké komplikácie, nebol za tým diabetes, ale iná príčina,“ hodnotí Ľ Barák.

Kvalitná starostlivosť
Na Slovensku existuje niekoľko perinatologických centier, kde sú skúsení gynekológovia a tím sestier, ktorí vedia zaujať správny postoj už pred pôrodom ženy s diabetom. „Pacientky odosielam do rúk odborníkov, takže sú sledované v poradni pre rizikové gravidity. V diabetologickej ambulancii sú sledované každé 2-3 týždne, u gynekológa raz za mesiac, majú zväčša častejšie ultrazvuky a odbery, aby bolo jasné, že vyvíjajúci sa plod je v poriadku. Ženy s diabetom by preto nemali protestovať proti častejším kontrolám, lebo je to len pre ich dobro,“ zamýšľa sa Ľ. Barák.

 

(red.)

Foto: www.fotolia.com

01 - Modified: 2006-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Košiciach budú môcť po meste jazdiť aj vlaky
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 03:06