StoryEditor

Stane sa cukrovka 2. typu minulosťou?

28.12.2012, 09:23
Autor:
(dia)(dia)
Chirurgická liečba diabetu 2. typu je novinkou. Vieme, že keď diabetik výrazne schudne, zlepšia sa mu glykémie.

 

Až nedávno odborníci s prekvapením zistili, že chirurgický zákrok zlepšuje cukrovku a ďalšie ochorenia omnoho skôr, než dotyčný vôbec schudne. 

Patríte medzi 340 000 osôb, ktoré u nás sužuje diabetes mellitus, čiže cukrovka? Vypočuli ste si ortieľ odborníkov, že vás zákerná choroba neopustí až do smrti, ktorú neraz predčasne priláka? Tradičné tvrdenie, že cukrovka je nevyliečiteľná, už našťastie neplatí! Zásluhu na tom má i prof. MUDr. Martin Fried, CSc., prednosta OB kliniky Praha.

Profesor Fried už pred 18 rokmi ako prvý na svete vykonal laparoskopickú neadjustabilnú (bez možnosti povolenia) bandáž žalúdka u morbídne obézneho klienta. Patrí medzi svetovo uznávaných odborníkov v bariatrickej (grécke „bari“ znamená ťažký) chirurgii, ktorá slúži na liečbu nadmernej obezity.

 

Na začiatku stála náhoda
Chirurgická liečba diabetu 2. typu je novinkou. Tento pododbor chirurgie sa začal rozvíjať prakticky úplne náhodne a dnes sa oddeľuje od bariatrickej chirurgie.
Vieme, že keď diabetik výrazne schudne, zlepšia sa mu glykémie – hladina cukru v krvi. Až nedávno odborníci s prekvapením zistili, že chirurgický zákrok zlepšuje cukrovku a ďalšie ochorenia, ako je napr. vysoká hladina lipidov (tukov), ešte omnoho skôr, než dotyčný vôbec schudne. Preto začali intenzívne pátrať, prečo to tak vlastne je.
„Došlo sa na to, že chirurgický zákrok, ktorý akoby preorganizuje trávenie človeka, vlastne spustí celú kaskádu zmien, pokiaľ ide o hormóny v ľudskom tele, ovplyvňujúce aj cukrovku. Celkovo tak prenastaví telo chorého na inú citlivosť na inzulín,“ upresňuje profesor Fried.

 

Hľadá sa objasnenie zázraku
Toto náhodné poznanie odštartovalo intenzívny výskum metabolických ochorení a možností, ako ich liečiť chirurgicky. Uvedené choroby sa dajú liečiť aj u pacientov, ktorí nie sú príliš obézni – a dokonca aj u neobéznych.
Aký mechanizmus to spôsobuje? Teórií je celý rad, ale žiadna nie je potvrdená definitívne.
„Pri zákrokoch pôvodne určených len na to, aby pacienti schudli, sa dosiahne, že nenatrávená či čiastočne strávená potrava príde do styku s inými časťami zažívacieho traktu, než na ktoré bolo telo pôvodne zvyknuté. To spustí hormonálnu odpoveď organizmu tak, že črevo, predovšetkým tenké, produkuje celý rad hormónov, ktoré zlepšujú tzv. inzulínovú senzitivitu (vnímavosť, citlivosť) organizmu. Práve podráždením tenkého čreva potravou, ktorá by doň fyziologicky nemala prísť, sa spustí produkcia týchto hormónov,“ vysvetľuje M. Fried.

Citlivosť je dosť dôležitá
Za normálneho stavu sa v pankrease vyrába určité množstvo inzulínu, ktoré stačí na udržanie normálnej hladiny cukru v krvi. Cukrovka vzniká väčšinou tým, že sa telo postupne nastavuje na nižšiu úroveň citlivosti voči vlastnému inzulínu.
Organizmus chorého nie je na inzulín taký vnímavý. Je teda potrebné produkovať viac tohto hormónu, aby sa hladina cukru v krvi udržala v norme. To sa stupňuje a v priebehu rokov dôjde k tomu, že sa pankreas postupne vyčerpáva a nedokáže vyprodukovať nadmerné množstvo inzulínu. Produkcia klesá a vzniká diabetes mellitus.
Metabolická chirurgia však dokáže zmeniť produkciu hormónov tak, že diabetik síce naďalej produkuje nízku hladinu inzulínu z vyčerpaného pankreasu, ale „hormonálne prenastavenému“ telu to už na potrebnú funkciu stačí.

Žlč mení svoju cestu
Ďalším mechanizmom, ktorý sa môže podieľať na zlepšení (alebo úplnom vyliečení) diabetu 2. typu, je, že sa pomocou chirurgických zákrokov od potravy oddelí žlč. Tá za normálnych fyziologických podmienok prichádza žlčovodom z pečene a žlčníka do dvanástnika a mieša sa s potravou. Po novom sa po operácii jej cesta oddelí a žlč sa zmieša s potravou až oveľa ďalej v zažívacom trakte.
Vďaka tomu žlč, ktorá nie je zmiešaná s potravou, sa môže lepšie spätne vstrebávať v čreve. Prekvapivo vysvitlo, že zrýchlenie mechanizmu vychytávania a vstrebávania žlče z čreva späť do pečene pôsobí veľmi dobre na cukrovku 2. typu. Ide o podobný mechanizmus – zvýšenie citlivosti na inzulín.

Bunky pankreasu sa snažia
„Posledný mechanizmus, ktorý existuje, ale nemáme preň vysvetlenie, iba ho pozorujeme pri laboratórnych experimentoch, je, že postupom času po metabolických chirurgických zákrokoch dochádza aj k tomu, že sa spomaľuje odumieranie buniek pankreasu,“ konštatuje profesor Fried.
Čo to znamená? V danom okamihu je v pankrease buniek viac a on postupne dokáže zvýšiť tvorbu inzulínu.
Všetko sa preukázalo v laboratóriu a teraz sa poznatky potvrdzujú v klinických experimentoch. Experti však nevedia, či okrem spomínaných troch mechanizmov neexistuje ešte nejaký ďalší.

Úplne vylieči 75 % diabetikov!
Teraz vedci pátrajú, či nie je možné chirurgický zákrok nahradiť nejakým farmakologickým či iným riešením. Zatiaľ táto možnosť neexistuje, takže sa chirurgické liečenie cukrovky stáva veľmi atraktívnym.
„Vieme, že doterajšia liečba cukrovky pomocou diéty, liekov či inzulínu dokáže v mnohých prípadoch kontrolovať ochorenie, ale rozhodne ho nezlepšuje. Nie je vízia, že by sa takýmto postupom stav pacienta zlepšil, alebo že by sa dokonca chorý vyliečil,“ opisuje súčasný stav profesor Fried.
Naopak, po chirurgickom zákroku na vzorke pacientov, ktorých je vo svete cca 10 000, sa ukázalo, že u približne 75 % z nich dôjde k úplnému vyliečeniu! Tak môžu v podstate jesť už čokoľvek a nemusia si strážiť hladinu cukru, či si dokonca pichať inzulín. U ďalších 10 – 12 % dôjde k výraznému zlepšeniu.

Svoje môžu povedať aj miestni odborníci
Momentálne sa skúmajú mechanizmy účinkov. To sa deje najviac v USA, intenzívne aj v Taliansku. Časť výskumu prebieha aj v Českej republike. V spolupráci odborníkov III. internej kliniky 1. Lekárske fakulty UK a VFN, Endokrinologického ústavu Praha a OB kliniky, ktorej šéfuje práve prof. MUDr. Martin Fried, CSc.
„Keďže naša obezitológia a bariatrická chirurgia majú vo svete výbornú povesť, tak aj k nám prichádzajú experti z USA a chcú s nami spolupracovať. U nás je vo výskume cca 500 diabetikov a výsledky z klinickej praxe máme výborné,“ dodáva M. Fried.

Nádej by mali hradiť zdravotné poisťovne
Kedy sa však prevratný objav dostane do všeobecnej praxe? Súvisí to s obmedzenými finančnými možnosťami zdravotného systému a pod. V niekoľkých štátoch EÚ, ako je Veľká Británia, Francúzsko, Taliansko, sa ukázalo, že chirurgická liečba metabolických ochorení je rentabilná. Prečo? Maximálne do 2,5 roka po operácii dochádza k návratnosti investície na operáciu. Výrazne sa totiž čoskoro znížia náklady na liečbu diabetika. Tomu už navyše nehrozia rôzne závažné zdravotné komplikácie!

Zdroj: 21stoleti.cz
Foto: fotolia.com

01 - Modified: 2006-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najvyšší súd zrušil vysielaciu licenciu
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2023-10-22 12:19:08 - Feat.: - Title: Krivé zuby môžu viesť k chronickým bolestiam hlavy. Vedeli ste to? 04 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 05 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 04:58