StoryEditor

Po dôkladnej príprave váš malý diabetik v škole zvládne všetky situácie

02.09.2015, 10:16
Autor:
(dia)(dia)
Obavy pri nástupe vášho dieťaťa do školy sú pochopiteľné, na všetko sa však pripravte.

Vašou úlohou je byť nielen rodičom, ale z veľkej časti aj psychológom. Na otázky svojho syna či dcéry ohľadom diabetu odpovedajte pokojne a s istotou. Malého školáka pripravte a naučte, ako si zmerať glykémiu a pichnúť inzulín. Možno ste to doteraz robili za neho vy, no nastal čas, aby sa to naučil úplne sám. Menšie detičky budú pravdepodobne potrebovať pomoc učiteľky, alebo v čase aplikácie inzulínu za ním môžete prísť do škôlky vy. Školáka zaveďte do sveta diabetu a porozprávajte mu všetko, čo súvisí s liečbou, diabetickými pomôckami a so stravovaním. Nezabúdajte na podstatnú vec, dieťa musí vedieť, ako vyriešiť hypoglykémiu.

 

Stretnutie s učiteľkou

Porozprávajte sa aj s jeho pani učiteľkou, vychovávateľkou v družine, trénerom či s vedúcim krúžku a oboznámte ich podrobne o tom, čo diabetes je a ako reagovať, keď sa dieťa ocitne v rizikovej situácii. Tou je najčastejšie hypoglykémia, preto je nevyhnutné, aby ste ich informovali o jej príznakoch a o spôsobe, ako ju riešiť. Vysvetlite im diabetický režim a dohodnite sa s nimi, kde si môže vaša ratolesť merať glykémiu a pichať inzulín. Ak to bude nutné, všetky informácie o liečebnom režime im dajte vytlačené na papieri.

 

Stretnúť by ste sa mali aj s kuchárkami školskej jedálne. Dohodnite sa s nimi, že dieťa musí dostať obed podľa potreby a načas.

 

Výbava do tašky

Dieťa naučte, že všetky diabetické pomôcky, ako je glukometer, inzulínové perá a potrebnú výbavu si musí po každom použití odložiť do školskej tašky. Tam to potom bez problémov rýchlo nájde. Každý deň mu do tašky pripravte aj balíček určený na prípadnú hypoglykémiu. Najideálnejší je sladený džús, hroznový cukor alebo sladké ovocie.

 

Zvedavé otázky

Svojho školáka pripravte aj na to, že bude musieť odpovedať svojim spolužiakom na zvedavé otázky. Prečo si pichá do prsta, čo to má za „prístroje“ budú od začiatku v ich centre záujmu. Dobre urobíte, ak po dohode s učiteľkou zájdete rovno do triedy a všetkým žiakom vysvetlite, že vaše dieťa je diabetik a čo to znamená. Povedzte im, že ho nemôžu ponúknuť sladkosťami, že mu nemôžu odjesť z desiatej a z obeda, pretože musí dodržiavať presné pravidlá stravovania.

 

Učiteľke, vychovávateľke, vedúcemu krúžku dajte kontakt na seba, aby vám v prípade potreby mohli zavolať.

 

Prihláste ho na krúžok

Snažte sa o to, aby sa vaše dieťa medzi ostatnými kamarátmi necítilo menejcenne a izolovane. Prihláste ho na krúžky, zapájajte ho do aktivít, ktoré organizuje škola. Pustite ho na školský výlet, dovoľte mu športovať. Povzbudzujte ho, chváľte ho.

 

Príznaky hypoglykémie:

dieťa sa nesústredí na vyučovací proces

stráca koncentráciu

slabosť

únava

hlad

bolesti nôh

 

Odporúčané vybavenie do škôlky a do školy:

glukometer 

inzulínové pero 

hypo výbava – sladený džús, hroznový cukor, piškóty, prípadne gél na hypoglykému

pri zvýšenom výdaji energie ¼ alebo pol sacharidovej jednotky napríklad vo forme pohánkových tyčiniek, jablka, „polystyrénového“ chleba

potraviny na dojedenie, napríklad zeleninu, šunku, syr 

kartičku s menom dieťaťa, jeho diagnózou a s kontaktom na rodičov

 

Ukážte učiteľke či trénerovi glukagón a vysvetlite im, na čo slúži a kedy je potrebné ho použiť.

 

(ivk)

Zdroj: Dia šlabikár

01 - Modified: 2007-09-07 07:38:39 - Feat.: 0 - Title: Zdražejú cigary aj fajkový tabak
01 - Modified: 2024-03-25 13:38:52 - Feat.: - Title: Jedlo je výborným bojovníkom proti cukrovke 02 - Modified: 2024-01-29 09:55:02 - Feat.: - Title: Ako hovoriť s diabetikom? Pozor na nevyžiadané rady 03 - Modified: 2024-01-29 10:08:31 - Feat.: - Title: Príbeh Petra: Zbavil som sa inzulínu aj liekov na cukrovku 04 - Modified: 2023-05-31 15:13:19 - Feat.: - Title: Boj so suchou pokožkou: Hydratovať nestačí 05 - Modified: 2023-06-19 18:19:32 - Feat.: - Title: Desatoro KĽÚČOVÝCH informácií pre diabetika
menuLevel = 2, menuRoute = dia/1-typ, menuAlias = 1-typ, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 01:49