StoryEditor

O niektorých diabetikov by sa po novom mohli starať všeobecní lekári

22.03.2015, 23:04
Autor:
(dia)(dia)
Plány ministerstva zdravotníctva odmieta Slovenská diabetologická spoločnosť.

Upozorňuje, že v praxi by to prinieslo zhoršenie starostlivosti o pacientov, zhoršenie prístupu k moderným liekom a návratu liečby cukrovky o desaťročia späť. Na Slovensku sa eviduje okolo 350-tisíc diabetikov, zmena by sa podľa Slovenskej diabetologickej spoločnosti (SDS) mohla dotknúť asi 200-tisíc ľudí.
Plánované opatrenie by sa malo týkať aj diabetikov 2. typu, ktorí užívajú tabletky. "Trváme na komplexnom zdôvodnení, vysvetlení zmyslu a výklade právneho zabezpečenia tohto zámeru, aby sa predišlo nebezpečným následkom jeho prípadnej realizácie v praxi," uviedol predseda SDS Emil Martinka. Spoločnosť chce hovoriť aj s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom, stretnutie má byť na budúci týždeň. Po avizovanej medializácii nesúhlasu mal jej predstaviteľov prijať štátny tajomník.

Aj ten najhorší špecialista má lepšie vedomosti ako najlepšie edukovaný všeobecný lekár, myslí si hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre diabetológiu Zuzana Némethyová. Plánované zmeny s ňou podľa jej slov nikto nekonzultoval. "Dozvedela som sa to z médií." Myslí si, že ide o aktivitu ministerstva a zdravotných poisťovní, ktorej cieľom je znížiť náklady na špecializovanú zdravotnú starostlivosť a presmerovať peniaze k všeobecným lekárom za účelom zatraktívnenia ich postavenia. "Toto nie je zatraktívnenie, toto je zhoršenie starostlivosti o pacienta," zdôraznila.
Úloha všeobecných lekárov má byť podľa diabetológov, tak ako doteraz, v prevencii a záchyte ochorenia. Samotná liečba je už podľa SDS komplexná a vyžaduje edukovaného špecialistu. Špecializačná príprava z diabetológie trvá päť rokov. Zmena sa nepáči ani Zväzu diabetikov Slovenska. "Rozhoduje sa o nás bez nás," povedal jeho prezident Jozef Borovka. Proti plánovanému opatreniu preto zbiera zväz podpisy, už ich má mať okolo 3000.
Diabetici, ktorých by sa malo opatrenie dotknúť, nie sú ľahší pacienti, tvrdí Martinka. Poukázal na to, že liečba počas prvých rokov ochorenia je z ďalšieho vývoja dôležitá a môže oddialiť komplikácie. "Správna liečba rozhoduje o osude pacienta," dopĺňa trnavský diabetológ Jozef Lacka.
Podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR by sa mali všeobecní lekári po novom zatiaľ starať o pacientov v prediabetickej fáze, teda v období pred vznikom samotného diabetu. "Aktuálne pripravujeme odborné usmernenie MZ SR k poruchám metabolizmu tukov a výhľadovo sa chceme venovať aj poruchám metabolizmu kyseliny močovej a cukrovke," priblížilo ministerstvo.
Od rozšírenia kompetencií si sľubuje lepší servis pre pacientov a viac zdravotnej starostlivosti na jednom mieste a u jedného lekára. Zvýšiť tým chce aj atraktívnosť odboru všeobecného lekárstva. "Je potrebné, aby práca všeobecného lekára bola zaujímavá aj pre mladých lekárov, pretože v teréne už teraz chýbajú všeobecní lekári a ich veková štruktúra nie je optimálna."
Ministerstvo pripomína, že všeobecní lekári už teraz absolvujú niekoľkoročné špecializačné štúdium a ako lekári prvého kontaktu sú tí, ktorí ako prví diagnostikujú väčšinu pacientov a mnohých aj liečia. "Rovnako ako ostatní lekári majú povinnosť sústavného vzdelávania, je to rovnocenný špecializačný odbor ako všetky ostatné," uviedlo ministerstvo.
V rámci rozširovania kompetencií už dostali všeobecní lekári možnosť vykonávať predoperačné vyšetrenia a liečiť artériovú hypertenziu. "Na príprave odborných usmernení MZ SR spolupracujeme s hlavnými odborníkmi MZ SR. Kompetencie všeobecných lekárov sa budú rozširovať postupne a v závislosti od úrovne, na ktorej sa odborníci, MZ SR a zdravotné poisťovne dohodnú," uzatvorilo ministerstvo.
 

Zdroj: TASR

01 - Modified: 2007-04-19 19:30:19 - Feat.: 0 - Title: Cena Iraku sa zdvojnásobila
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2023-10-22 12:19:08 - Feat.: - Title: Krivé zuby môžu viesť k chronickým bolestiam hlavy. Vedeli ste to? 04 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 16:41