StoryEditor

Medové týždne môžete prežiť aj v súvislosti s diabetom

05.10.2015, 00:36
Autor:
(dia)(dia)
Môže sa to týkať aj vás.

Mária mala 18 rokov, keď si od svojho lekára vypočula ortieľ, že má diabetes mellitus 1. typu a od tohto okamihu si bude musieť do konca svojho života aplikovať inzulín. Pre Máriu to bola šokujúca a neočakávaná informácia, s ktorou prišiel aj strach zo samotného ochorenia, z budúcnosti, z možných následkov.

 

Náročný proces

„Je to pochopiteľné, prešiel tým každý diabetik. Obdobie strachu je vystriedané obdobím odmietania ochorenia, postupne sa však každý do určitej miery s ochorením vyrovná. Je to veľmi náročný proces na psychiku, vzťahy v rodine, k sebe samému. Je dobré, ak sú novozistenému diabetikovi rodina, priatelia a lekári, najčastejšie diabetológ, na blízku. Pomáhajú mu prekonať prvotný strach, naučiť sa prvé poznatky, postupne ich rozširovať, mať kontrolu nad liečbou, hladinou cukru, stravou, byť po ruke,“ hovorí diabetologička MUDr. Adriana Ilavská, PhD., MBA, MPH.

 

Už navždy?

Niet sa čo čudovať, každé ochorenie človeka vykoľají. „Pacienti sa pri oznámení diagnózy pravidelne pýtajú, či je to už navždy, alebo či sa môžu vyliečiť. Odpoveď býva ťažká. Cukrovka je trvalé ochorenie, ktoré bude sprevádzať človeka už po celý život,“ konštatuje MUDr. A. Ilavská. Na druhej strane si ale mnohí diabetici po určitom čase uvedomia, že diabetes im do života priniesol poriadok a zmenu životného štýlu.

 

Zdravší život

„Správnou spoluprácou a liečbou sa život diabetika nemusí veľmi líšiť od života nediabetika. Navyše on sám a aj jeho blízki môžu prejsť na zdravý životný štýl, ktorý je tak potrebný nielen na liečbu cukrovky, ale aj ako prevencia všetkých ostatných civilizačných ochorení vrátane obezity, vysokého krvného tlaku, srdcovo-cievnych ochorení, nádorových ochorení. Je to ochorenie veľmi dobre liečiteľné, hlavne keď diabetik spolupracuje a záleží mu na liečbe,“ hovorí diabetologička.

 

Glykémia v norme

Podľa slov MUDr. A. Ilavskej u diabetikov 1. typu niekedy pozorujeme fázu, ktorú nazývame obdobím medových týždňov (z anglického honeymoon period). „Po počiatočnom prekvapení z ochorenia môže nastať obdobie, keď sa laboratórne hodnoty dostávajú znova do normy. Po úvodnej liečbe inzulínom sa niekedy glykémie znížia tak, že môžeme znížiť nastavenú dávku inzulínu, vynechať niektorú dávku inzulínu alebo vypustiť liečbu inzulínom úplne.“

 

Prečo je to tak?

„Diabetes 1. typu sa vyvíja postupne. Pri diagnostikovaní ochorenia je zničených asi deväťdesiat percent buniek produkujúcich inzulín v podžalúdkovej žľaze, ale desať percent ešte ostáva. Po vstupnej aplikácii inzulínu je podžalúdková žľaza pod menším tlakom a práve tieto zostávajúce bunky sú schopné vybičovať sa k takej produkcii inzulínu, že dokážu zregulovať hladinu krvného cukru. Hladiny glykémie sa tak môžu počas fázy medových týždňov ešte vrátiť na normálnu úroveň aj po vynechaní dávky inzulínu,“ vysvetľuje MUDr. A. Ilavská.

 

Prechodný stav

Navyše, ako hovorí diabetologička, prvé príznaky diabetu 1. typu sa niekedy objavujú vtedy, keď má človek oslabenú imunitu z dôvodu bežného ochorenia, napríklad nádchy alebo chrípky. „Keď choroba ustupuje, potreba inzulínu v organizme sa môže znova znížiť.  V tomto okamihu je počet zvyšných buniek produkujúcich inzulín už síce znížený, ale ešte stále môže byť prechodne dostatočný na tvorbu inzulínu. To, žiaľ, ale neznamená, že diabetik je vyliečený. Znamená to, že je v remisii – v stabilnej fáze bez aktuálnej potreby liečby inzulínom. Ide o prechodnú fázu s potrebou častejšieho sledovania a venovania zvýšenej pozornosti každého výkyvu hladiny cukru.“

 

Diabetes opäť na scéne

Ak ste aj vy práve v tejto fáze, užívajte si ju, pretože nebude trvať dlho. „O niekoľko týždňov alebo mesiacov telo už nedokáže vyprodukovať potrebné množstvo inzulínu a tým kontrolovať svoju hladinu krvného cukru bez liečby inzulínom. Medové týždne sa tým končia a diabetes sa stáva znova manifestným,“ ozrejmuje lekárka.

 

Aj diabetici 2. typu

Medové týždne diabetu sa môžu týkať aj diabetu 2. typu. Podľa diabetologičky môžu obdobie remisie zažiť tí diabetici, ktorí mali pri stanovení diagnózy nadváhu a potom cielene schudnú a začnú mať pravidelnú fyzickú aktivitu. „Hladina metabolických parametrov – glukózy v krvi a aj glykovaného hemoglobínu sa vrátia do normálu. Žiaľ, aj rozvoj diabetu 2. typu je postupný proces, pri ktorom telo postupne, ale podstatne pomalšie ako pri cukrovke 1. typu, stráca schopnosť produkovať dostatok inzulínu pre svoje potreby a navyše telesné bunky sa stávajú rezistentné k účinkom inzulínu.“

 

Medové týždne diabetu môžu trvať týždne, mesiace, v niektorých výnimočných prípadoch roky.

 

Schudnite, cvičte, liečte sa

Prežiť obdobie remisie je skvelé a ak je to práve aj váš prípad, nezúfajte, že sa raz skončí. Keď sa budete zdravo stravovať, obmedzíte konzumáciu cukrov, schudnete, začnete cvičiť, budete si podávať inzulín alebo užívať tablety, vaše glykémie sa upravia do normálu. V liečbe diabetu nepoľavte, nepriberajte, neleňošte, pretože vysoká hladina glukózy v krvi sa vráti a riziko prípadných komplikácií diabetu sa zvýši.

 

(ivk)

01 - Modified: 2007-10-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kórejský summit. Iba dary a gestá
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2023-10-22 12:19:08 - Feat.: - Title: Krivé zuby môžu viesť k chronickým bolestiam hlavy. Vedeli ste to? 04 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 05 - Modified: 2024-03-25 13:53:56 - Feat.: - Title: Chrípka dokáže ohroziť na živote
menuLevel = 2, menuRoute = dia/1-typ, menuAlias = 1-typ, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 15:13