StoryEditor

Kontinuálny monitoring u detí

31.07.2014, 00:50
Autor:
(dia)(dia)
Základom liečby diabetu malých detí je poznanie tela dieťaťa, informovanosť rodičov a spolupráca s diabetológom.

Na malé detské telíčko vplývajú faktory ako výdaj energie, glykemický index, stres, adrenalín, emócie výraznejšie ako na dospelých. Dobrá kompenzácia je možná pri systematickom meraní glykémií a poznaní reakcií organizmu na rôzne situácie.

 

Aj pri častejších meraniach nepoznáme celkovú krivku glykémií, preto u detí môžeme až po čase zistiť neidentifikované hypoglykémie alebo prudké výkyvy. Časté meranie je pre deti veľmi stresujúce, mnohokrát si ešte nevedia glykémiu odmerať samé, preto je potrebná prítomnosť rodiča. Malé prstíky vydržia menej vpichov ako ruka dospelého človeka.

Pri veľkých výkyvoch glykémií diabetológ odporúča krátky pobyt v nemocničnom prostredí, aby sa pacient nastavil. V režime dieťaťa v nemocnici a mimo nej je však tak veľký rozdiel, že často predpísané hodnoty inzulínu nie sú ideálne pre reálny život. Riešením pre malých pacientov je kontinuálny monitoring glykémie, ktorý majú v domácom prostredí, spoznajú svoju krivku glykémií a na základe informácií o týždni alebo dvoch života  dokážu rodičia v spolupráci s diabetológom prispôsobiť dávky inzulínu. 

 

Ľubica Pilková predseda OZ diabetikinfo: „Naše občianske združenie sa rozhodlo  v spolupráci so spoločnosťou Medtronic pomáhať  deťom s DM 1, aby mali možnosť kontinuálne monitorovať svoje  glykémie. Je jedno, či liečba dieťaťa je na inzulínových perách, striekačkách, alebo inzulínovej pumpe. Nepretržité meranie glykémie pomocou senzora je možné pri každom spôsobe podávania inzulínu. Je to momentálne najlepší a najúčinnejší  spôsob ako vyhodnotiť glykémie počas 24 hodín. Nie každá rodina si môže dovoliť zakúpiť príslušenstvo na kontinuálny monitoring, preto chceme pomôcť týmto spôsobom.“

 

OZ diabetikinfo zapožičiava MiniLink (vysielač), nabíjačku na vysielač, nastreľovač na senzor, CareLink USB a inzulínovú pumpu, ktorá zobrazuje krivku, ale nepodáva inzulín. Kaucia za zapožičanie setu na kontinuálny monitoring je 150 eur a je vrátená hneď po odovzdaní nepoškodeného setu. OZ diabetikinfo neposkytuje senzor. Ten si musí každý žiadateľ zabezpečiť sám. Tí, ktorí používajú inzulínovú pumpu, si ho môžu dať predpísať u svojho diabetológa. Cena za jeden senzor je 7,33 eura. Rodičia detí, ktorých liečba je na inzulínových perách alebo striekačkách, si ho musia zakúpiť v plnej hodnote 46,79 eura. Senzor je možné si objednať cez lekáreň, alebo zakúpiť v špecializovaných predajniach. Pri prvej aplikácii senzoru predchádza edukácia v priestoroch OZ diabetikinfo a aj následné zavedenie senzoru. Maximálna doba zapožičania setu je 2 týždne. Prednosť pri vybavení žiadosti majú členovia OZ diabetikinfo a tehotné ženy. V súčasnosti na zapožičanie kontinuálneho monitoringu čakajú 3 deti.

Dobre kompenzovaný diabetik môže viesť plnohodnotný život ako zdravý človek. Tým šetrí náklady štátu, zdravotným poisťovniam, zároveň ak je ekonomicky činný, pozitívne prispieva spoločnosti. Kontinuálny monitoring pomáha dobrej kompenzácii. Zdravotné poisťovne a štát by sa mali vážne zamyslieť nad jeho plnou úhradou pre pacientov, deti aj dospelých, ušetria tým výdavky v budúcnosti.

Názor, že deti neznesú na sebe cudzie prístroje, prípadne ich môžu nechtiac poškodiť vyvracajú aj výpovede rodičov, ktorí pre svoje deti kontinuálny monitoring zapožičali.

 

Renata, syn Martin (13 r)

„Martin mal veľmi rozlietané glykémie. Rozhodli sme sa požičať si kontinuálny monitoring, aby sme zistili v čom je problém. Zakúpili sme si sensor. Martin bol však vystrašený, hlavne z aplikácie senzora. Avšak vďaka Ľubke a jej Hanke sa nám to úspešne podarilo.   
Martin nebol na začiatku vôbec presvedčený, že monitoring potrebuje. Hlavne u neho prevládal strach, že ho bude bolieť nastrelenie senzora. Nakoniec povedal, že to vôbec nebolí a  druhý si nastrelil sám. Keď sa začali objavovať na pumpe hodnoty glykémií, Martin bol spokojný a odrazilo sa to aj na glykémiách. Nakoľko je Martin v technických záležitostiach zdatný, pumpu sa naučil ovládať rýchlo (vďaka Hanke, s ktorou boli v kontakte). Vôbec mu pumpa a sensor nebránili v bežných povinnostiach. V škole to malo obrovskú výhodu, že si nemusel merať glykémie, iba pozrel na monitor a videl hodnotu. S druhým senzorom sme boli na lyžovačke a Martin bol už profesionál. Odsledoval si, ako sa správajú glykémie po rôznych jedlách, športe a v rôznych situáciách. Musím povedať, že obavy, ktoré mal na začiatku, sa rozplynuli a ťažšie sa s pumpou lúčil. Hlavnou výhodu bolo, že bol monitorovaný celú noc, vtedy nie je šanca sledovať priebežne glykémie. Oceňujem zvukový signál pri hypoglykémii. Mohli sme si graficky porovnať jednotlivé dni a posúdiť, kde ubrať alebo pridať inzulín. Nakoniec sa nám podarilo glykémie stabilizovať (v rámci možností teenegera).

Náš Martin bol spokojný, že prekonal strach a sám na sebe spoznal, že nastreľovanie senzora a ovládanie pumpy je pre neho hračka. Psychická pohoda sa zároveň odrazila na pekných glykémiách. Monitoring mu priniesol spokojný spánok. Som rada, že je taká možnosť si zapožičať kontinuálny monitoring aj keď liečba nášho syna je na inzulínových perách.   

 

Žaneta, dcéra Žanetka a syn Petko (obaja 7 r)

„Predovšetkým sa chceme poďakovať že sme mali tú možnosť vyskúšať si senzor. Keďže ja mam dvoch diabetikov doma, tak som iba uvítala že som neustále videla v akých glykémiách sa pohybujú, či už cez deň alebo v noci, bola som oveľa pokojnejšia, že ich mam oboch pod kontrolou a vedela som hneď zakročiť, keď išla glyčka hore, či naopak dole. Odsledovali sme si aj niektoré jedla, napríklad obľúbené raňajkové cereálie a zistili sme čo nám robia s glyčkou. Upravili sme si bazálne dávky a bolusové dávky na pumpách. No predovšetkým sme si mohli na chvíľočku ušetriť pršteky. Takže my senzor môžeme iba odporučiť a keď budeme mať opäť možnosť, určíte si senzor dáme opäť nastreliť.“

 

Marcela, dcéra Zojka (6 r)

„Pre kontinuálny monitoring sme sa rozhodli, aby sme videli krivku glykémie medzi hlavnými jedlami, po  pohybe, v noci alebo aj po hype. Zároveň sme chceli vedieť či Zojka znesie nosiť cudzie teleso na sebe. Na samotné nastrelenie senzora sa dopredu veľmi tešila i keď trochu strach z nepoznaného a napätie tam bol, no nakoniec to zvládla vďaka pomocníčke Hanke úplne bez problémov.  Výhody ona sama videla hlavne v tom, že si nemusela toľko veľa krát pichať do pršteka a že sme desiatu a olovrant riešili skôr spontánne podľa poklesu glykémie alebo vzostupu, kedy sme naopak niečo ubrali, čo pre nás znamenalo voľnejší  režim. Samozrejme malé rozdiely v meraní z krvi glukomerom a senzora sme spozorovali, ale rýchlo som pochopila že senzor slúži na sledovanie či glykémia klesá alebo stúpa, a to bolo pre nás smerodajné. Pri senzore sme sa mohli riadiť glykémiami aktuálne, vďaka nemu sme mohli predísť  hypu napr. pri intenzívnom pohybe pridávaním sacharidov pozvoľna počas pohybu. Viem si predstaviť kontinuálny monitoring ako veľkú pomoc dieťaťa aj pri liečbe inzulínom aplikovaným inzulínovými perami, práve vďaka tomu, že máme situáciu viac pod kontrolou a v glyčkách väčší prehľad. Myslím že Zojka si na tento komfort za krátku dobu celkom zvykla a bude nám to teraz v bežnom živote aj trochu chýbať.“

 

Lucia, syn Adamko (5 r)

„Adamko bude mať za sebou druhý rok s diabetom. Za ten čas sme prečítali množstvo článkov a odporúčaní a hľadali sme spôsob ako zistiť čo, kedy, koľko a prečo? O senzore sme rozmýšľali asi rok, no nebol k tomu dostatočný impulz. Až keď sa Adamkovi výrazne zhoršilo HbAc, povedali sme si - dosť . Bol však problém dostať sa k senzoru rýchlo a bez extrémnych nákladov. Nakoniec prišla ponuka od diabetikinfo. 
Chcem poradiť začínajúcim diabetikom, nečakajte, čím viac a čím rýchlejšie zistíte ako reaguje dieťa na diabetes, tým lepšie mu budete vedieť zjednodušiť život. Meranie 4-5x denne vám ukáže len 5 sekúnd zo dňa, to ostatné si len domýšľate. Pozorovať dieťa pri zmenách glykémie je veľkým poznaním. U Adamka sú sprevádzané zmenami nálad.
Dúfame že keď si  spojíme grafy glykémie, dávky inzulínu a jedlá, budeme zas múdrejší a  hlavne Adamkovi zlepšíme život. Teraz rozmýšľame ako ďalej bez senzoru.“

 

Mariana, dcéra Veronka, (4 r)

„Veronka má diabetes pol roka a na aplikáciu inzulínu používame striekačky. Stále sa učíme, ako mať ochorenie pod kontrolou. Zatiaľ je to žiaľ naopak - diabetes ovláda nás. Preto sme radi využili možnosť zapožičať si kontinuálny monitor, aby sme odhalili "skryté zákutia vývoja glykémií". Nastreľovanie senzora bolo omnoho lepšie ako pichanie inzulínu a vraj ho dcérka ani necítila. Druhý senzor sme nastreľovali sami doma, do ramena.
Veronka bude mať 5 rokov a zdokonaľuje sa v rozpoznávaní čísiel, preto nám každú chvíľu sama hlásila čísla z monitoru. Na senzor si prvé dni dávala pri prezliekaní veľký pozor, ale potom to už robila automaticky a veľmi  neriešila. Či už senzor na tele, alebo nosenie "pumpičky bez hadičky" (tak sme volali prijímač) stále pri sebe. Keď bola v škôlke mala "pumpičku" v malej kapsičke prevesenej cez hrudník a doma väčšinou vo vrecku pripnutú klipom. Pri prezliekaní sa občas stalo, že ju odložila a bola mimo dosahu. My sme zaznamenali väčšie odchýlky v glykémiách pri meraní glukomerom a senzorom, hlavne ku koncu životnosti senzora. Tie odchýlky som vopred aj očakávala, hoci niekedy boli väčšie ako 5 mmmol/l. Niekedy sme sa vďaka tomu menej vyspali v noci, lebo monitor napr.signalizoval hypoglykémiu  a glukometer nie, teda nebolo nutné zasahovať, ani sa budiť. Orientovať sme sa mohli hlavne trendmi glykémií - vzostupom alebo poklesom  (po jedle, pri pohybe). Kontinuálny monitor nám odhalil  viac než len pár sekundových hodnôt z dňa a ušetril mnohé pichania do prstov. Myslím si, že dlhodobé používanie kontinuálneho monitoringu má veľký význam pre každého diabetika bez ohľadu na to, či si aplikuje inzulín perami alebo inzulínovou pumpou.“
 

OZ Diabetikinfo

01 - Modified: 2006-08-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SaLon: novinky z oblasti umenia
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 10:40