StoryEditor

Chceli by ste študovať alebo pracovať v zahraničí? Diabetes vám nemusí stáť v ceste

29.09.2015, 00:28
Autor:
(dia)(dia)
Uvažujete, že by ste strávili dlhší čas v zahraničí? Chceli by ste ísť na študijný pobyt, no v realizovaní vašich plánov vám bráni diabetes?

Po dôslednej príprave vám vaša diagnóza stáť v ceste za snom určite nebude.

 

Aj keď si musíte pichať inzulín, dávať si pozor na glykémiu a sacharidové jednotky, študijného ročného programu sa vzdať nemusíte. „Ak si diabetik dokáže uvedomiť špecifiká, ktoré jeho ochorenie pri cestovaní prináša, nie je dôvod dlhší pobyt v zahraničí zamietnuť. Cestovanie a dlhodobé pobyty v zahraničí sa dnes stali samozrejmosťou a súčasťou moderného štýlu všetkých ľudí, vrátane diabetikov. Niektorí chodia aj na ročné pobyty a znášajú ich dobre,“ hovorí diabetologička MUDr. Katarína Černá.

 

Konzultácia s diabetológom

Keď sa už rozhodnete pre konkrétnu krajinu, navštívte diabetológa a prekonzultujte s ním okolnosti danej krajiny. Spíšte si zoznam, ktoré diabetické pomôcky a lieky by ste si nemali zabudnúť zobrať so sebou.

 

Obsah cestovného balíčka:

• denník diabetika

• kontakt na svojho diabetológa

• glukometer, baterku do glukometra, dostatočný počet prúžkov a ihiel do odberového lancetového pera ku glukometru

• alkoholom napustené a suché gázové tampóny

• inzulínové perá a náhradné ihly

• dostatočné množstvo inzulínov – denných a aj nočného

• ak používate inzulínovú pumpu, nezabudnite na náhradné baterky, kanyly, zásobníky s inzulínom

• náhradnú aplikačnú pomôcku pre prípad poruchy pera, pumpy – „inzulínky“ striekačky so zatavenou ihlou

• prúžky na kontrolu moču

• injekciu glukagónu pre prípad hypoglykémie

• termo obal na inzulínové perá alebo inzulínovú pumpu a náhrady

• sladké džúsy, hroznový cukor, sladkosti, vodu

 

Kontaktujte zdravotnú poisťovňu

Pred odchodom si zistite, aké sú podmienky poskytovania zdravotnej starostlivosti v danej krajine. Môže byť totiž iná ako u nás, tak aby ste pri prípadných zdravotných problémoch nemali problémy. „Diabetológ do zdravotnej dokumentácie poznačí, že diabetik bude dlhšiu dobu mimo republiky a predpíše mu dostatok inzulínu, liekov, zdravotníckych pomôcok, zvyčajne nie dlhšie ako na polročné obdobie. S danou situáciou je vhodné, aby diabetik písomne oboznámil revízneho lekára príslušnej zdravotnej poisťovne, že vycestuje na dlhodobý pobyt mimo Slovenska,“ zdôrazňuje MUDr. K. Černá.

 

Výber je dôležitý

Dobre si rozmyslite, v ktorej krajine by ste chceli študovať, prípadne pracovať. Ako sme už spomínali, je dobré vedieť, aká je v danej krajine dostupná zdravotná starostlivosť. Diabetologička MUDr. K. Černá radí, aby ste sa rozvojovým, zaostalým a rizikovým krajinám radšej vyhýbali. Odporúča skôr osvedčené krajiny, kde je zabezpečená dostatočná hygiena a bezproblémový prístup k lekárskej starostlivosti. „Diabetik by rozhodne nemal zabudnúť na jeden veľmi dôležitý krok, a to je poistenie. Predovšetkým pri cestách do krajín mimo EÚ je to absolútna priorita. V opačnom prípade môže takýto pobyt vyjsť diabetika zbytočne draho.“

 

Očkovanie

Nezabudnite na povinné a odporúčané očkovania pre krajinu, v ktorej plánujete žiť.

 

Potvrdenie ako súčasť dokladov

Pred plánovaným dlhodobým pobytom mimo republiky si vybavte aktuálne potvrdenie od diabetológa o vašom zdravotnom stave. Toto potvrdenie by malo podľa diabetologičky MUDr. K. Černej obsahovať zoznam liekov, ktoré užívate. „Vhodné je uviesť aj názov účinnej látky, ktorý liek obsahuje. Nie všetky lieky sú totiž všade dostupné pod rovnakým názvom a od rovnakého výrobcu. V potvrdení by mali byť ďalej uvedené informácie o všetkých diagnózach diabetika a o spôsobe liečby. Potvrdenie o dávke a type inzulínu by malo byť samozrejmou súčasťou osobných dokladov.

 

Najlepšie v angličtine

Potvrdenie, najideálnejšie v angličtine, si v predstihu dajte potvrdiť svojím diabetológom. Budete ho potrebovať pri každej letiskovej kontrole. „Takéto potvrdenie je v súlade s bezpečnostnými pravidlami pre diabetikov cestujúcich lietadlami. Možno ho nájsť aj na www.tsa.gov. Na stránke Ministerstva zdravotníctva sú zase priebežne aktualizované ceny, preskripčné obmedzenia a limity pre lieky a zdravotnícke pomôcky.

 

Doklad o lekárovi

Dobrým krokom je aj doklad o ošetrujúcom lekárovi v domovskej krajine, a to jeho meno, adresa a telefonický alebo emailový kontakt. Ako hovorí diabetologička, poslúži na prípadnú komunikáciu medzi ním a lekárom, ktorý vás bude vyšetrovať a liečiť v zahraničí.

 

V príručnej batožine

Ak vás trápia otázky o tom, ako prepraviť svoje dia pomôcky v lietadle, čítajte pozorne. „Inzulíny spolu s diabetickými pomôckami, ako sú testovacie prúžky na vyšetrenie krvi a moču, ihly k odberovému peru, inzulínové perá, ihly k inzulínovým perám, príslušenstvo k inzulínovej pumpe, glukometer, a spolu s liekmi je najvhodnejšie zabaliť do príručnej batožiny, najlepšie v termoobale,“ radí diabetologička. V úložných priestoroch lietadla by totiž mohlo dôjsť pod vplyvom mrazu či prehriatiu k ich znehodnoteniu. Navyše, batožina sa môže stratiť.

 

Prechod s pumpou

Čo sa týka inzulínovej pumpy, podľa lekárky si môžete byť istí, že činnosť pumpy sa vám po spustení alarmu pri priechodoch letiskovými bezpečnostnými systémami nenaruší. Deklarujú to aj samotní výrobcovia. V lekárskom potvrdení, ktoré pri letiskových kontrolách predložíte, by mala byť aj informácia o inzulínovej pumpe, dokonca aj skutočnosť, že pumpa a najmä kanyla nemôžu byť počas letu odpojené. Na letiskách už problematiku prepravy zdravotníckych a špeciálne diabetických pomôcok a inzulínov spravidla poznajú a riešia ju profesionálne,“ hovorí MUDr. K. Černá.

 

Správne uskladnite

Hneď potom, ako sa ubytujete, postarajte sa o svoje pomôcky a správne ich uskladnite. „Inzulín je vhodné skladovať pri teplote od 2 do 8 °C, najlepšie v chladničke zabalený v krabičke. Nesmie sa zamraziť a namočiť. Inzulínová náplň vložená do inzulínového pera by nemala byť uskladnená v chladničke, ale pri bežnej izbovej teplote do 25 °C si uchová stabilitu dokonca až 30 dní. V opačnom prípade studený inzulín po aplikácii do podkožia štípe,“ hovorí MUDr. K. Černá.

 

Využite šancu

Štúdium v zahraničí je určite výzvou pre mnohých z vás. S kompenzovaným diabetom zvládnete cestu, samotný pobyt a pritom spoznáte nových ľudí, zažijete niečo nové, naučíte sa cudzí jazyk, prežijete mnoho dobrodružstiev.

 

Európsky preukaz

„Každý štát EÚ má vlastný systém sociálneho zabezpečenia, ktorý zahŕňa aj oblasť poskytovania zdravotnej starostlivosti. Regulovaný je legislatívou príslušného štátu a vychádza najmä z historického vývoja, potrieb spoločnosti a ekonomických možností danej krajiny. Čo sa týka členských štátov EÚ, štátov EHP (Island, Lichtenštajnsko, Nórsko) alebo Švajčiarska, určite je potrebné vybaviť si náš európsky preukaz zdravotného poistenia. Ak diabetik plánuje pobyt mimo EÚ, je dobré si vybaviť  komerčné cestovné poistenie liečebných nákladov,“ odporúča diabetologička

 

Právo na vyšetrenie

S európskym preukazom sa nebudete musieť obávať, že vás lekár nevyšetrí a že vám nepredpíše lieky. S preukazom máte právo na potrebnú zdravotnú starostlivosť v členských štátoch EÚ, EHP a vo Švajčiarsku. „Tento doklad však neslúži pre výkon práce na základe pracovnej zmluvy v členskom štáte, resp. v iných situáciách, ktoré zakladajú nárok (povinnosť) na vznik zdravotného poistenia v príslušnej krajine. V týchto prípadoch je potrebné požiadať o jeho vydanie poisťovňu v príslušnom štáte, kde je osoba zdravotne poistená,“ hovorí MUDr. K. Černá.

 

Na základe formulára

Podľa diabetologičky je najvýhodnejšia kombinácia európskeho preukazu a komerčného cestovného poistenia liečebných nákladov v zahraničí. „Každá má svoje výhody a nevýhody, preto je na diabetikovi, pre ktorú formu sa rozhodne, respektíve či si vybaví obe a použije tú, ktorá sa mu v danej situácii viac hodí. Od chvíle, ako sa Slovensko stalo členom EÚ, získali poistenci zdravotnej poisťovne nárok na poskytnutie zdravotnej starostlivosti v rámci EÚ a EHS na základe formulára. Existuje niekoľko typov formulárov, ktoré sú delené podľa účelu vycestovania do zahraničia. Účel určuje potom typ formulára, dĺžku jeho platnosti aj rozsah poskytnutej zdravotnej starostlivosti.” Formuláre na cestu do zahraničia si môžete vyzdvihnúť vo svojej pobočke zdravotnej poisťovne.

(ivk)

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/o-diabete-rozne, menuAlias = o-diabete-rozne, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 03:17