StoryEditor

Boľačky v ústach

28.10.2013, 22:24
Autor:
(dia)(dia)
Akákoľvek bolesť v ústnej dutine vie rozladiť každého človeka. Určite si aj vy spomeniete na chvíle, keď ste pre zápal v hltane nemohli prehĺtať, či pre bolestivé biele vriedky pod jazykom žuť jedlo. Žiaľ, aj takéto infekcie na nás striehnu.
Akákoľvek bolesť v ústnej dutine vie rozladiť každého človeka. Určite si aj vy spomeniete na chvíle, keď ste pre zápal v hltane nemohli prehĺtať, či pre bolestivé biele vriedky pod jazykom žuť jedlo. Žiaľ, aj takéto infekcie na nás striehnu.


 

Za akútne zápaly, ktoré vás zväčša prekvapia nečakane, sú zodpovedné vírusové, bakteriálne alebo plesňové infekcie. Aj sami viete, že na seba upozorňujú prechladnutím, bolesťami, štípaním či pálením hrdla, začervenaním sliznice a zvýšenou teplotou. „Pri takomto ľahšom priebehu ochorenia stačí, keď si chorý človek lieky kúpi v lekárni. V prípade, že zápal prejde do vážnejšieho stavu, pacient má problémy s prehĺtaním alebo sa na mandliach objavia biele povlaky, mal by už zájsť za lekárom,“ upozorňuje otorinolaryngológ MUDr. Ján Siváček z ORL kliniky Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave. Na bakteriálny akútny zápal budete užívať antibiotiká, vírus z vás vyženú protizápalové lieky a vitamíny.


Pália a štípu

Druhou a zároveň závažnejšou skupinou ochorení v ústnej dutine sú chronické zápaly hltana, ktoré sa podľa MUDr. J. Siváčka delia na tie, ktoré vznikajú na podklade iného bakteriálneho ochorenia alebo po predchádzajúcich akútnych zápaloch. „Poznáme chronické zápaly hltana, ktoré už od začiatku prebiehajú chronicky napríklad pri systémových ochoreniach alebo ich spôsobujú iné choroby. Býva to vtedy, keď zápal prebieha v celom organizme, nielen v hltane.“

Svoje postavenie medzi zápalmi hltana majú chronické zápaly, ktoré možno rozdeliť na hypertrofické, keď dochádza k zmnoženiu tkaniva, alebo atrofické, keď tkanivo ubúda. „Atrofické zápaly hltana robia ľuďom väčšie ťažkosti, pretože sliznici chýba vlhkosť. Je suchá, tenká a pacienti preto trpia pálením a štípaním.“ Možným riešením chronického zápalu mandlí je ich výber. Pri atrofických zápaloch hltana pomáha liečba, ktorou sa zvlhčuje sliznica. Opačný efekt má alkohol, korenisté či dráždivé jedlá a bublinkaté nápoje, preto sa im vyvarujte. Naopak, žujte žuvačky.


Viete, že...

najviac sú rozšírené chronické bakteriálne zápaly? Až do takéhoto štádia môže prejsť váš akútny zápal v prípade, keď ho nebudete liečiť. Stať sa tak môže aj vtedy, keď máte zníženú imunitu, napríklad pri diabete. Ak je totiž imunitný systém zhoršený, akútne zápaly majú omnoho väčšiu tendenciu prejsť do chronicity.


Náchylnejší na zápal

Ako diabetikov vás musíme upozorniť, že pre zníženú obranyschopnosť organizmu ste náchylnejší na všetky druhy infekčných zápalov. Preto by ste si mávali dávať väčší pozor už pri obyčajnom nachladnutí. Dbajte na to, aby ste boli dostatočne liečení, pretože každé akútne infekčné ochorenie môže rozkolísať cukrovku. Akékoľvek otázky týkajúce sa vášho ochorenia konzultujte s diabetológom. Ak liečbu zanedbáte, koledujete si o komplikácie a tie vás budú trápiť oveľa dlhšie. V prípade, že vás váš zdravotný stav dostane až do nemocnice, lekári vám budú sledovať minimálne 3-krát denne glykémiu a robiť glykemický profil. „Keď sú hodnoty rozhádzané, sledujeme veľký glykemický profil a upravujeme dávky inzulínu. Diabetici liečení perorálnymi antidiabetikami prechádzajú do normalizácie stavu na inzulín,“ hovorí MUDr. Siváček.


Vstup do ucha

Ochorenia, ktoré sa vám udomácnia v nose, prínosových dutinách a nosohltane, majú cez sluchovú trubicu priamy vstup do stredného ucha. Zápaly v tejto časti sú zvlášť bolestivé a vy ako diabetici ste ohrození najmä bakteriálnym zápalom zvukovodu, pri zle kompenzovanom diabete aj plesňovým zápalom. „Vo zvukovode sa zdržiava teplo a vlhkosť,  čo je živná pôda pre baktérie a plesne,“ upozorňuje otorinolaryngológ. Nepríjemná infekcia stredného ucha prináša bolesť, hnisavý výtok, teplotu, pri zápale zvukovodu spojenom s jeho opuchom aj zhoršenie sluchu. „Stredoušná dutina sa počas zápalu zaplní tekutinou, ktorá zhoršuje pohyb stredoušných kostičiek a tým sa aj zhorší sluch. Po vyliečení príznaky ustúpia.“


Hrozí hluchota

Hneď, ako pocítite intenzívne bolesti v uchu, cítite sa unavení a máte teplotu, vyhľadajte lekára, ktorý vám na zápal predpíše antibiotiká alebo protiplesňové lieky, tzv. antimykotiká. Ak sa objavia komplikácie a lieky nezaberajú, mali by ste ísť ležať do nemocnice, kde vám pomôže injekčná antimikrobiálna liečba. V opačnom prípade sa vám zápal môže šíriť do okolia, kosti zvukovodu až na mozgovomiechové obaly a centrálny nervový systém. „Pri takýchto vnútrolebečných komplikáciách môže nastať náhla a trvalá hluchota,“ upozorňuje lekár.


Biele bodky

Nie je výnimočné, keď sa napríklad pri aktuálnom znížení stavu imunity počas prechladnutia, chrípky, angíny či pri diabete v ústnej dutine objavia biele bodky, tzv. afty. Podľa MUDr. Siváčka ide o vírusové ochorenie spôsobujúce poškodenie a miestne odumretie sliznice. Vírus lokálne napáda sliznicu líc, vnútornú stranu pier, ústny vchod, šíri sa na mäkké podnebie a niekedy aj do hltana. „Biela bodka znamená, že sliznica je už odumretá, je to akoby vred, preto je preň typická výrazná bolestivosť.“ Afty sú záležitosťou minimálne na 2 až 3 týždne, tak dlho totiž trvá regenerácia sliznice. Pokiaľ ich nesprevádza teplota, ošetrujte si ich doma, v prípade, že ich máte rozsiate po celej ústnej dutine a sú sprevádzane horúčkou, mali by ste sa obrátiť na lekára. Bolestivé vriedky totiž zhoršujú príjem potravín a tekutín, čo môže spôsobiť dehydratáciu a dekompenzáciu organizmu, zvlášť ak ste diabetici. Myslite preto na prevenciu a infekcii sa vyvarujte. Má afty niekto vo vašom okolí? Pozor na prenos infikovaným príborom, pohárom či zubnou kefkou.


(ivk)

Foto: www.fotolia.com

 

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 13:57