StoryEditor

Nehanbite sa hovoriť o intímnych problémoch

07.08.2015, 00:15
Autor:
(dia)(dia)
Hemoroidy sú pre súčasný sedavý spôsob života pomerne častým ochorením, no aj napriek tomu sú veľkou neznámou.

Dôvodom je najmä to, že ľudia sa hanbia hovoriť o problémoch, ktoré sa týkajú ich intímnych miest. Výsledkom potom býva svrbenie, bolesť, krvácanie a infekcie, ktoré sa pritom dajú liečiť. Viac o tom nám porozprávala gastroenterologička MUDr. Jana Ošvaldová.

 

Hemoroidmi podľa výskumov trpí asi 50 % ľudí, no zvyšná skupina možno ani len netuší, čo to vlastne je a prečo vznikajú.

Hemoroidy sú uzlovito rozšírené žily cievnych pletení v oblasti konečníka a análneho kanála. Za normálnych okolností vytvárajú v kanáli „cievne vankúšiky“ potrebné na udržanie stolice, avšak keď sa zväčšia a vysúvajú sa smerom von, hovoríme o hemoroidoch.

Existujú viaceré teórie, ale nie je jasné, čo ich vyvoláva a nie je známy ani mechanizmus ich vzniku. Je to multifaktoriálne podmienená choroba s vrodenou predispozíciou (familiárny výskyt 42 %). Najčastejšie sa však objaví ľuďom, ktorí majú vo vyššom veku a pri podvýžive ochabnuté väzivo, alebo choroby a stavy spojené s dlhodobým zvýšením vnútrobrušného tlaku, napríklad nádory malej panvy alebo aj počas tehotenstva. Ďalej veľmi nepriaznivo pôsobia zlé stravovacie návyky, zápcha, dlhé sedenie a namáhavá stolica.

 

Kto je náchylnejší, muži alebo ženy?

Ochorenie postihuje ženy už po 20. rokoch života, mužov po 30-tke. O tom, či sú náchylnejší muži alebo ženy, diabetici či nediabetici, sa nedá jednoznačne hovoriť. Rozhodujúce sú rizikové faktory, ktoré som spomínala.

 

Pozor! Žena, ktorá trpí hemoroidmi už pred počatím, môže predpokladať, že sa jej v tehotenstve alebo po pôrode ochorenie pravdepodobne zhorší.

 

Do akej veľkosti môžu hemoroidy narásť a v akom štádiu začnú človeku spôsobovať ťažkosti?

Rozoznávame vonkajšie a vnútorné hemoroidy. Vonkajšie sú uložené vo vonkajšej časti análneho kanála pod kožou, sú viditeľné ako uzly okolo otvoru. Vnútorné sa nachádzajú pod sliznicou konečníka, viditeľné sú len pri ochabnutí zvierača a ich vysunutí. Môžu nadobudnúť rôznu veľkosť, podľa toho, v akom štádiu je ochorenie. V 1. štádiu sú hemoroidy malé, vôbec nevyčnievajú, v 2. štádiu sa vysúvajú počas tlaku na stolicu, po toalete sa spontánne vrátia späť. Ochorenie sa vtedy prejavuje len krvácaním. Dotyčný môže spozorovať jasnočervenú krv. 3. a 4. štádiá sú už komplikovanejšie. Aby sa hemoroidy vrátili späť do kanála, musí si ich človek manuálne zatlačiť. V 4. štádiu to však už nie je možné. Pacient sa vtedy sťažuje na hlienovitú sekréciu, pocit „mokrého“ konečníka, jeho svrbenie a ekzém, ktorý sa môže objaviť na koži v jeho okolí.

 

Hrozia pacientovi komplikácie, keď nebude ochorenie liečiť?

Samozrejme, môže sa vyskytnúť trombóza hemoroidu, keď je bolestivý zvyčajne jeden uzol. Ten sa zdurí, je fialový a veľmi bolestivý na dotyk. Akútny stav trvá 3 až 5 dní, potom sa uzol väzivovo mení na zatvrdlinu. Ďalšou možnou komplikáciou je zápal. Hemoroid býva vtedy zdurený, červený a bolestivý. Typická je tiež mimovoľná zápcha. Dokonca môže dôjsť k poškodeniu sliznice uzla s krvácaním.

 

Pri akých prejavoch by mal človek utekať k lekárovi?

Hneď potom, ako zbadá krvácanie počas stolice. Najlepšie urobí, keď príde čo najskôr, aby sa hemoroidy začali liečiť už pri prvých prejavoch. Netreba čakať, kým sa objavia komplikácie.

 

V čom spočíva liečba? Dá sa hemoroidov zbaviť natrvalo alebo majú tendenciu znova sa vracať?

Vnútorné hemoroidy bez komplikácií netreba liečiť. Dôležitá je len prevencia vzniku komplikácií, a to starostlivosť o pravidelnú nenamáhavú stolicu, vylúčenie dráždivých látok zo stravy, dostatok tekutín, primeraný telesný pohyb a hygiena konečníka. Použitie toaletného papiera nestačí, dráždi mechanicky, niekedy aj chemicky. Každý by sa mal umyť čistou vodou, osušiť uterákom, buničinou alebo jemným papierom.

Vonkajšie hemoroidy bez komplikácií vyžadujú chirurgickú liečbu len vtedy, ak dosiahnu takú veľkosť, že zapríčiňujú dráždenie, ekzém alebo svrbenie. Pri komplikáciách, napríklad trombóze, uzol miestne umŕtvime a vytlačíme krvnú zrazeninu. Pacient okamžite pocíti úľavu, ranka sa mu zahojí za 3 až 5 dní.

 

V súčasnosti sa často hovorí o laserovej liečbe a elektrokoagulácii. Sú tieto metódy účinné?

Áno, laserom a elektrokoaguláciou (metódou využívajúcou elektrický prúd - pozn. red.) sa odstraňujú viditeľné hemoroidy, ktoré viac nenarastú. Samotný zákrok nebolí a robí sa v lokálnej, spinálnej (do chrbtovej časti - pozn. red.) alebo v celkovej anestéze. Na pooperačné bolesti pôsobia analgetiká. Do 14 dní ste fit, po klasickej operácii trvá liečba od 4 do 5 týždňov.

 

Rady lekára

V strave uprednostňujte surovú zeleninu a ovocie, potraviny bohaté na vlákninu (denný prísun cca 30 g), napríklad celozrný chlieb, pšeničné otruby, jogurty aj s prídavkom baktérií mliečneho kvasenia, cmary, melasu.

Denne vypite minimálne 2 litre tekutín.

Nekonzumujte biely chlieb, sucháre, silný čaj, čučoriedkový džús, banány, bielu ryžu, natvrdo uvarené vajcia, pretože podporujú zápchu.

Pri pretrvávajúcej zápche, aj napriek diéte, užívajte laktulózu. Je to cukor rozkladaný v hrubom čreve črevnými baktériami na jednoduché kyseliny, ktoré povzbudzujú normálne črevné funkcie a tvorbu vláčnej stolice. Je vhodná aj pre diabetikov, pretože sa nevstrebáva.

Vyhýbajte sa všetkým činnostiam, ktoré zvyšujú vnútrobrušný tlak, najmä dvíhanie ťažkých bremien.

Nevysedávajte dlhú dobu na tvrdých plochách.

Nezadržiavajte stolicu.

Netlačte na stolicu, pretože tým zvyšujete tlak v žilách konečníka.

Aspoň 3-krát do týždňa si choďte zacvičiť.

Nenoste tesné a syntetické spodné prádlo.

Pri svrbení konečníka, pocite „mokrého“ konečníka použite rôzne masti, čípky, urobte si sedací kúpeľ v dubovej kôre alebo repíku.

 

(ivk)

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2023-10-22 12:19:08 - Feat.: - Title: Krivé zuby môžu viesť k chronickým bolestiam hlavy. Vedeli ste to? 04 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
22. apríl 2024 11:36