StoryEditor

Periny, deky, textílie či plyšové hračky plné roztočov vám môžu narobiť nepríjemnosti

12.11.2015, 10:09
Autor:
(dia)(dia)
S upchatým nosom, začervenanými svrbiacimi očami či kožnými vyrážkami nechce mať nikto nič spoločné.

Žiaľ, skutočnosť je taká, že takéto prejavy trápia počas celého roka veľkých i malých.

 

RADÍ

Prof. MUDr. Mária Šustrová, CSc.

alergologička, imunologička

 

Reč je o alergii, ktorá si nevyberá svoje obete len počas jarných,  letných a jesenných mesiacov. Náš imunitný systém reaguje neprimerane na alergény aj v zime. „Dnes je známych okolo dvadsaťtisíc látok spôsobujúcich alergiu a až deväťdesiat percent všetkých alergických ochorení spôsobujú pele, plesne, srsť zvierat, blanokrídly hmyz a potraviny,“ hovorí alergologička a imunologička prof. MUDr. Mária Šustrová, CSc.

 

Všade okolo nás

Alergény sú antigény, ktoré sa nachádzajú buď vo vonkajšom alebo vo vnútornom prostredí, a práve tie vnútorné spôsobujú šarapatu v ľudskom organizme najmä v zimnom prostredí. „Ide najmä o spóry plesní, ktoré sú síce celoročné, avšak v zimných mesiacoch sa im lepšie darí najmä vtedy, keď ľudia menej vetrajú a žijú v zateplených moderných domoch s umelým vykurovaním.“ V chladnom období vám hypersenzitívnu reakciu môžu naštartovať aj roztoče, domáce zvieratá (mačky, psy, králiky, škrečky),  alebo i šváby. Z celoročných alergénov sa môžu diagnostikovať potravinové a liekové alergie.

 

Únava, nádcha i svrbenie

Podľa prof. M. Šustrovej bývajú prejavy alergie celkové alebo lokálne. „Môžu byť sotva rozpoznateľné až po život ohrozujúce. Medzi celkové patrí pocit  únavy,  mierne zvýšená teplota,  ospalosť,  medzi lokálne vodnatá nádcha, kýchanie, svrbenie pier a podnebia, kožné prejavy ako ekzém či slzenie očí. Príznaky sú individuálne, u niektorých je cieľový orgán respiračný trakt, u iných koža alebo zažívací či močový systém.“

 

Kritická situácia

Najnebezpečnejším alergickým prejavom, ktorý môže nastať, je anafylaktická reakcia. Našťastie, takéto kritické situácie sú v zime zriedkavejšie, no nikdy nehovor nikdy. Nebezpečná reakcia vás môže zaskočiť najmä po užití lieku, zjedení alergizujúcej potraviny alebo po bodnutí hmyzom. „Môže mať veľmi vážne dôsledky, môže skončiť kolapsom a bez lekárskej pomoci až smrťou,“ varuje prof. M. Šustrová.

 

Volajte pohotovosť

Akonáhle po strete s alergénom začnete ťažko dýchať a dusiť sa, je nutné zavolať pohotovosť, ktorá by k vám mala doraziť do 15 minút. Otvorte okno a ak máte doma antihistaminikum, rýchlo ho užite. „Pacienti, ktorí už prežili podobnú skúsenosť, sú vybavení pohotovostným injekčným adrenalínom, ktorý si môžu pichnúť aj cez šatstvo,“ hovorí alergologička.

 

Alergény delíme na:

alergény vonkajšieho prostredia, alebo inhalačné (peľové zrná, spóry plesní)

alergény vnútorného prostredia (roztoče, domáce zvieratá, šváby a iné)

ostatné alergény (potravinové, liekové alergény a hmyzí jed)

 

Kúpeľňové plesne

Plesne sú takmer všade okolo vás. Vznášajú sa vo vzduchu a do vášho organizmu sa dostanú tak, že ich vdýchnete. Vo svojom byte či dome ich môžete pozorovať aj voľným okom. Nachádzajú sa tam, kde nájdu ideálne podmienky, a to najmä v kúpeľni, kde je vlhko a teplo. „Alergické prejavy nebývajú dramatické, ľudí najčastejšie trápia respiračné a kožné ťažkosti a zápal očných spojiviek. Ľuďom radíme, aby urobili všetko pre to, aby plesne odstránili. Dôležité je časté vetranie, použiť tiež môžu rôzne spreje na plesne alebo elektrické či chemické pohlcovače vlhkosti,  ktoré zo stien pohlcujú vodu, čím plesniam zabraňujú ich rast,“ radí prof. M. Šustrová.

 

V perinách a záclonách

S mikroskopickými roztočmi, ktoré sa podobajú na kliešte, zdieľate najmä spoločnú posteľ. Žijú totiž najčastejšie v prachu, v perinách, dekách, textíliách, plyšových hračkách. „Živia sa šupinami a kožným odpadom z ľudského tela, preto sa im najlepšie darí tam, kde majú vhodnú teplotu, vlhkosť a dostatok výživy. Jeden gram prachu z postele môže obsahovať 2000 až 15-tisíc roztočov,“ hovorí prof. M. Šustrová. Ak máte ráno po zobudení upchatý nos alebo vám z neho tečie, pravdepodobne ide o signál, že máte alergiu práve na tieto potvorky.

 

Do mrazu

Prvou pomocou podľa lekárky, pokiaľ je to možné, je odstránenie roztočov z textílií či kobercov,  závesov alebo hračiek -  plyšákov. Roztoče sú mrazo-labilné a túto skutočnosť možno využiť tak, že  keď vonku mrzne, všetko na niekoľko hodín prevetráte. Hračky môžete dať aj do mrazničky. Roztoče neprežijú v mraze, dokonca v nadmorskej výške nad 1200 m nad morom sa vôbec nevyskytujú. „Alergikom odporúčame pravidelné vetranie, utieranie prachu, používanie protiroztočových vodných vysávačov. Dajú sa nimi povysávať aj kožuchy či hračky. Všetko treba dať do igelitového vreca a odsať.“

 

Chladová alergia

Aj náhla zmena teploty prostredia môže v organizme človeka naštartovať alergické prejavy. Možno aj vy patríte medzi tých, ktorí v chladnom prostredí začnú náhle smrkať, kýchať, slziť a dráždivo kašľať. „Jednou z reakcií na pôsobenie chladu môže byť aj vznik žihľavky, tzv. urtiky. Jej charakteristickým prejavom je tvorba žihľavkových svrbivých pupencov najmä v oblastiach vystavených chladu, sprevádzaných často opuchom. Prejavom chladovej alergie môžu byť aj zblednuté prsty až strata ich citlivosti,“ vysvetľuje prof. M. Šustrová.

 

Pozor na domácich miláčikov

Silné alergické reakcie môžu vyvolávať aj vaši domáci miláčikovia, najmä mačky, psy, kone a malé hlodavce. „Zvieracie alergény sú priamo v srsti zvierat, v slinách, moči, maze, krvnom sére, kožných šupinách či v perí. Jedinou pomocou, ako sa zbavíte alergie na zvieratá, je keď sa odhodláte k tomu, že nebudú žiť s vami v spoločnej domácnosti.

 

Odsledujte sa

Bolesti brucha, vracanie, hnačka, nadúvanie či pálenie záhy sú typické prejavy alergie na potraviny. „Dospelí sú často alergickí na ryby, ustrice, krevety, jahody, avokádo, zeler, na rôzne koreniny, ako je ligurček, medovka či skorocel. V detskom veku alergickú reakciu vyvoláva najmä kravské mlieko, vaječný bielok i žĺtok, orechy, citrusy, sója či čokoláda,“ hovorí lekárka. Podstatou liečby je, keď si sami odsledujete, po čom máte ťažkosti a danú potravinu vylúčite so svojho jedálnička.

Pripravte sa však na to, že ak sa u vás potvrdí alergia na nejakú potravinu, môžete byť alergický na alergén chemicky príbuzný s danou potravinou. Hovoríme vtedy o skríženej alergii.

 

Z krvi a z kože

Trápite sa s alergickými prejavmi od jari do jesene alebo ste presvedčení o tom, že za vašimi ťažkosťami sú práve alergény, ktoré svoju silu prejavujú hlavne v zimnom období? Ak áno, práve teraz je vhodné obdobie na to, aby ste zašli za alergológom, ktorý vás otestuje. „Špecifické protilátky proti jednotlivým alergénom stanovujeme z krvi a na overenie podozrivých alergénov používame kožné testy. Alergén aplikujeme na vnútornú stranu predlaktia a po dvadsiatich minútach zistíme, na čo je človek alergický. Miesto vpichu je začervenané a svrbí. Sú však ľudia, ktorých koža na tento test nezareaguje, vtedy je dôležité vyšetrenie špecifických IgE z krvi. Aj deti do štyroch rokov možno testovať len z krvi,“ objasňuje prof. M. Šustrová.

 

Liečba na mieru

Predpísané lieky užívajte pravidelne. „Prejavy alergie potlačia antihistaminiká, na liečbu alergického zápalu predpisujeme preventívne lieky s protizápalovým účinkom. Jedinou príčinnou liečbou alergie je tzv. špecifická alergénová imunoterapia, kedy pacientovi podávame preparáty najprv s minimálnou koncentráciou alergénu, postupne dávky zvyšujeme, čím sa precitlivenosť na daný alergén znižuje. Je to 3 až 5-ročná liečba, podľa toho, ako sa pacient cíti,“ vysvetľuje prof. M. Šustrová.

 

Moderná liečba

Bojíte sa, že dlhodobá liečba alergie prinesie so sebou nežiaduce účinky? V dnešnej dobe sa obávať nemusíte. „V minulosti sa dôsledky dlhodobej kortikoidnej liečby podpísali pod  množstvo nežiaducich účinkov, najčastejšie s poruchou funkcie pečene alebo zmenami na koži. Dnes je liečba lepšie kontrolovaná a bezpečná. Po nasadení liečby chodí pacient  častejšie na kontrolné vyšetrenia. Včasná diagnóza alergie a včasná moderná súčasná liečba je korunovaná pozitívnymi výsledkami – zlepšením zdravotného stavu alebo vyliečením,“ hovorí alergologička.

 

Čo je atopia?

Podľa prof. M. Šustrovej ide o geneticky podmienenú alergiu.  Ak je alergička matka,  je až 40 - 50 % pravdepodobnosť, že sa u dieťaťa vyskytne tiež alergia. Ak je alergik otec, dieťa má „šancu“ mať alergiu v 30 - 40 %. Ak sú alergickí obaja rodičia, riziko alergických prejavov v prípade ich potomkov je až 60 - 80 %.

 

Diabetes a alergia

Alergológ by mal liečbu alergie v prípade diabetikov konzultovať s diabetológom, pretože mnoho imunomodulačných liekov, antiastmatík a antihistaminík môže mať pomocné látky obsahujúce cukry ako sorbitol,  sacharózu alebo laktózu. Každého diabetika treba posudzovať individuálne.

 

Celkové príznaky alergie:

chronická únava

ospalosť

nesústredenosť

poruchy spánku a koncentrácie

nervozita

opakované bolesti hlavy a hrdla

u detí hyperaktivita až agresivita

 

Lokálne príznaky alergie:

nádcha

kýchanie

kašeľ

priedušková astma

dušnosť

opuch, svrbenie pier, jazyka a podnebia

vracanie

bolesti brucha

nauzea

svrbenie konečníka

ekzém

atopická dermatitída

akútna chronická urtikária

slzenie, štípanie, rezanie až zápal spojiviek

zmeny v pohybovom systéme

 

Skrížené alergie medzi peľom a potravinami:

Breza – jablko, hruška, lieskový orech

Trávy – pšenica – múka, obilné múky

Ambróza – banán, melón

Palina – zeler, mrkva, petržlen

 

Skrížené alergie medzi potravinami:

Kravské mlieko – kozie mlieko

Lieskové orechy – vlašský orech, kešu, pistácie

Jablko – hruška, broskyňa, nektárinka, slivka, čerešňa

 

Najčastejšie lieky a chemické látky vyvolávajúce alergiu:

antibiotiká

lieky proti bolesti – analgetiká

latexová guma

riedidlá

farby

laky

čistiace prostriedky

 

(ivk)

01 - Modified: 2007-11-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Záujem o životné poistenie rastie
01 - Modified: 2023-10-22 12:19:08 - Feat.: - Title: Krivé zuby môžu viesť k chronickým bolestiam hlavy. Vedeli ste to? 02 - Modified: 2023-11-21 14:22:18 - Feat.: - Title: Choroby prichádzajú, viete, ako na ne? Otestujte sa! 03 - Modified: 2023-05-22 12:32:47 - Feat.: - Title: Interakcie liekov môžu znížiť aj účinnosť liečby 04 - Modified: 2015-12-14 22:29:02 - Feat.: - Title: Hladina cukru v krvi ovplyvňuje takmer všetko, sex nevynímajúc 05 - Modified: 2015-12-09 22:13:02 - Feat.: - Title: Všetko, čo potrebujete vedieť o inzulíne
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 09:28