StoryEditor

Haprujúce nervy

28.11.2012, 04:00
Autor:
(dia)(dia)
Nevyvážené glykémie, časté ležanie na gauči pred televízorom, chrumkanie keksíkov či fajčenie môžu pacientovi s cukrovkou privodiť neradostné komplikácie. Jednou z nich je diabetická polyneuropatia, pri ktorej sú postihnuté senzitívne nervy.

Už len pomyslenie na to, že by ste mali v nohách cítiť mravčenie či pálenie, strácať rovnováhu alebo zrak, je desivé. Žiaľ, poruchy metabolizmu, štítnej žľazy či infekcia môžu podobné prejavy spustiť a nová diagnóza je na svete. Hovoríme jej polyneuropatia, teda postihnutie nervov.

Polyneuropatiu rozdeľujeme na základe toho, ktoré časti nervov sú postihnuté. Podľa MUDr. Karola Točíka, CSc., poznáme dve skupiny nervov – motorické, ktoré ovládajú pohyb, a senzitívne prinášajúce citlivosť. Na základe toho možno polyneuropatiu rozdeliť na motorickú a senzitívnu. Existuje však aj senzorická polyneuropatia. Tá postihuje nervový systém, ktorý má na starosti zmysly, teda zrak alebo sluch. „Ľudia majú najčastejšie zmiešané postihnutie nervov. Treba si však uvedomiť, že pri polyneuropatii ide o komplex problémov, napríklad poruchu metabolického procesu, zlú výživu s odpadovými látkami, ktoré sa hromadia v tele, poruchu acidobázickej rovnováhy. To všetko prispieva k tomu, že nerv sa nachádza v zlom prostredí, preto zlyháva a je poškodený,“ vysvetľuje lekár.

Senzitívne nervy
Ako diabetici máte iste vedomosti o tom, že nevyvážené glykémie, pravidelné ležanie na gauči pred televízorom, chrumkanie keksíkov a pochutnávanie si na sladkostiach môžu privodiť neradostné komplikácie. Jednou z nich je diabetická polyneuropatia, pri ktorej sú postihnuté senzitívne nervy. Avšak ako hovorí neurológ MUDr. Karol Točík, to, že ste diabetikom, aj keď rozkolísaným, ešte neznamená, že musíte mať prejavy polyneuropatie. „Môže ju spôsobiť iná choroba, napríklad postihnutie štítnej žľazy, periférnych nervov alebo sa objaví po prekonaní infekcie. Či je medzi polyneuropatiou a diabetom vzťah, treba skúmať, aj keď je to vysoko pravdepodobné.“ Na druhej strane polyneuropatia často predchádza prvým prejavom diabetu. Neraz sa stalo, že človeku, ktorý sa lekárovi sťažoval na nervové poruchy, zistili cukrovku. Preto majte na pamäti, že preventívne prehliadky netreba podceňovať. Inak vás k lekárovi vyženú až neznesiteľné pocity či bolesti a výsledok vyšetrení vás môže nepríjemne prekvapiť.

Strata pohybu
Pri polyneuropatii ide o funkčné aj organické poškodenie periférneho nervu. To znamená, že ak touto poruchou trpíte, vnímate predovšetkým stratu pohybu alebo kvalitu cítenia. „Pri diabetickej polyneuropatii rozlišujeme, aká je kvalita poškodenia. Buď je narušená dotyková citlivosť, alebo zriedkavejšie tzv. systém hlbokej citlivosti,“ vysvetľuje špecialista. Napríklad keď stojíte v priestore na zemi, vnímate to prostredníctvom topánok. Ale pri poškodení hlbokej citlivosti by ste sa tackali, vyzerali by ste ako opití a vaše končatiny by boli akoby ochrnuté. Nie však preto, že sa vaše nohy nevedia hýbať, ale preto, že nedostávajú prostredníctvom mozgu tú správnu informáciu.

Dôležité!
Autonómna neuropatia mnohokrát predstihuje neuropatiu končatinových nervov. Dôsledkom je porucha činnosti vnútorných orgánov. Buď spôsobuje závažnú poruchu rytmu, nebolestivú formu ischémie srdcového svalu a tzv. silný infarkt myokardu, alebo postihuje pažerák, žalúdok, poruchu funkcie žlčníka, zväčšenie močového mechúra, poruchu erekcie či potenia.

Najčastejšie prejavy diabetickej polyneuropatie:
● tŕpnutie končatín
● ich mravčenie
● pálenie, bolesti

Toxický vplyv liekov
Veľmi častým sprievodným prejavom senzitívnej polyneuropatie je bolestivosť, hlavne končatín a svalov, alebo i na povrchu kože. Bežné sú aj orgánové bolesti srdca či brušných orgánov. Nervy môžu byť natoľko poškodené, že ani liečbou či úpravou glykémie sa nevrátia k pôvodnej funkcii. Na druhej strane sa prejavy ochorenia dajú často zmierniť. „Neraz prichádzame na to, že na polyneuropatiu majú negatívny vplyv lieky, najviac sú podozrievané perorálne antidiabetiká. Tvrdí sa o nich, že majú toxický vplyv. Diabetik musí byť preto určitý čas na inzulíne,“ hovorí MUDr. K. Točík. Okrem toho by ste mali byť kompenzovaní a v prípade, že máte bolesti, pomôžu vám analgetiká, antireumatiká. Keďže ide o nervovú bolesť, na jej zmiernenie sa používajú aj účinné látky odvodené od antiepileptík. Podľa neurológa potláčajú určitú nevhodnú aktivitu mozgu, to znamená prehnanú vnímavosť mozgu voči bolesti.

Liečebný efekt
Očakávaného efektu by ste sa mali dočkať aj po úprave životosprávy a dopĺňaní vitamínov, minerálnych látok, koenzýmu Q10 či výrobkov z aloe vera. Hovorí sa totiž o nich, že výrazne zlepšujú výsledky diabetu a tým pádom aj jeho komplikácií. Starajte sa o seba, pravidelne cvičte, doprajte si masáž, striedajte studenú a teplú sprchu. Trénujete si tak cievny systém. Zabudnite na fajčenie, nemá síce priamy vplyv na neuropatiu, ale môže vás doviesť k inej komplikácii, a to k diabetickej vaskulopatii, teda poškodeniu ciev. „Dochádza k ich zužovaniu, nedokrveniu tkanív a nervy sú na to veľmi citlivé,“ hovorí lekár. Takže k neuropatii sa môžete dopracovať aj cez diabetickú vaskulopatiu.

Rizikové faktory:
● vek
● trvanie diabetu
● zvýšená hladina glykovaného hemoglobínu HbA1C
● zvýšená hladina cholesterolu
● zvýšená hladina triglyceridov
● zvýšené množstvo ketolátok v krvi
● hypoglykémia
● fajčenie
● vysoký krvný tlak
● postihnutie obličiek – nefropatia


Foto: fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 05:31