StoryEditor

Keď bolia nervy

08.10.2013, 23:16
Autor:
(dia)(dia)
Kto môže povedať, že mu bolesť hlavy ešte nikdy neskrížila plány a nepokazila náladu? Takých ľudí je naozaj málo. My ostatní im môžeme len v dobrom závidieť. Bolesť hlavy dokáže totiž poriadne strpčovať život.
Kto môže povedať, že mu bolesť hlavy ešte nikdy neskrížila plány a nepokazila náladu? Takých ľudí je naozaj málo. My ostatní im môžeme len v dobrom závidieť. Bolesť hlavy dokáže totiž poriadne strpčovať život. Príčin a druhov bolestí existuje veľmi veľa. Jednou z najnepríjemnejších je neuralgia trojklaného nervu.


 

Vedeli ste, že máme až 12 párov hlavových nervov? Všetky sa rozvetvujú v oblasti hlavy a krku a inervujú zmyslové orgány a svaly hlavy. Piaty z nich, nervus trigeminus, nám sprostredkúva vnímanie citlivosti na pokožke tváre, na prednej časti hlavy, ale aj na sliznici ústnej dutiny, nosa a vedľajších nosných dutín. Okrem toho ovláda tento nerv aj niektoré žuvacie svaly. Vďaka nemu cítime pohladenie po líci, ale aj facku. Pri neuralgii je zodpovedný za ťažko znesiteľnú bolesť. Rozdeľuje sa na tri vetvy. Každá z nich inervuje inú časť našej tváre:

1. oftalmická vetva: inervuje oko, viečka, čelo a prednú časť hlavy

2. maxilárna vetva: inervuje hornú peru, horné zuboradie, dolné viečko a nos

3. mandibulárna vetva: inervuje dolnú peru, dolné zuboradie, časť jazyka, bradu, časť


Ako elektrina

Keď sa jedna z týchto vetiev zapáli, spôsobí to veľmi krutú bolesť, ktorá človeku výrazne zasiahne do života. Je to intenzívna, pichavá, pálivá a šľahavá bolesť v časti alebo celej polovici tváre. Vystreľuje prudko a nečakane, ako úder elektrickým prúdom. Takéto návaly bolesti môžu trvať niekoľko sekúnd, alebo dokonca minút. Pacienti trpiaci neuralgiou trojklaného nervu sa niekedy zo strachu z nového záchvatu bolesti boja rozprávať, umývať si zuby alebo dokonca jesť, čoho dôsledkom môže byť výrazné chudnutie.


Boľavý zub alebo nerv?

Ak aj vás bolí hlava na jednej strane tváre, treba čo najskôr navštíviť neurológa. Človek sám totiž ťažko odlíši bolesť zubov od bolesti trigeminu. Stáva sa, že si pacienti nechávajú urobiť zákroky u zubára dúfajúc, že ich bolesť pominie. V skutočnosti je však ich problémom trojklaný nerv.


Nič, len bolesť

Neuralgia trojklaného nervu sa považuje za jedno z najbolestivejších ochorení. Napriek tomu toto ochorenie nevedie k poškodeniu iných častí nervovej sústavy. Najviac však trpí psychika. Bolesť sa stáva ústredným životným problémom a zabraňuje v normálnom životnom rytme. Zápal trojklaného nervu sa týka rovnako diabetikov ako nediabetikov. Viac však postihuje ženy ako mužov, a riziko sa zvyšuje aj narastajúcim vekom.


Základom je spolupráca

Neurológ pri diagnostikovaní vychádza z pacientovho popisu bolesti. Podľa toho, kde jeho bolesť preráža, je možné určiť, či ide o neuralgiu trigeminu alebo iné ochorenie. Lekár je pri tomto ochorení plne odkázaný na pacienta. Bolesť spôsobená neuralgiou trojklaného nervu sa totiž nedá zistiť iným spôsobom, ako pacientovým popisom. „Neurológ musí vždy spolupracovať aj so zubárom a otorinolaringológom, aby bola vylúčená akákoľvek iná príčina alebo iné zápalové ložisko,“ vysvetľuje neurologička MUDr. Jana Psárska.


Liečba je zdĺhavá

„Zápal sa často objaví náhle a jeho príčinu je ťažké zistiť,“ tvrdí MUDr. Psárska. Dôležité je, že vďaka moderným liekom sa dá úspešne liečiť. Pacient sa však musí pripraviť na to, že liečba je zdĺhavá. „Niektorí pacienti sú vyliečení za tri mesiace, iní za jeden a pol roka. Je to liečiteľné, ale nie tak, ako keď vás sekne v krížoch, dáte si analgetikum a za dva-tri dni ste fit,“ uzatvára odborníčka. Liečenie trojklaného nervu je beh na dlhé trate.


Neuralgia a Neuropatia

Keď diabetik začuje predponu „neuro“, okamžite zbystrí pozornosť. Dobre edukovaný cukrovkár si hneď spomenie na diabetickú neuropatiu, ktorá sa v súvislosti s cukrovkou skloňuje veľmi často. Ide o jednu z komplikácií diabetu, ktorá sa prejavuje slabosťou nôh a zníženou citlivosťou najmä v oblasti chodidiel a predkolení. Toto ochorenie vzniká v dôsledku poškodenia senzitívnych a motorických vlákien nervov. Neuralgia neznamená, že nerv máme poškodený. Označujeme ňou bolesť, ktorá je lokalizovaná v miestach, kadiaľ vedie špecifický periférny nerv. V prípade trojklaného nervu na tvári.


Bolesť tváre tu bola vždy

Bolesti tváre nepatria k typickým civilizačným ochoreniam. Vyzerá to skôr tak, že sú staré ako samotné ľudstvo. Prvú písomnú zmienku o neuralgii trigeminu máme už z obdobia staroveku, z 1. storočia pred naším letopočtom. V r. 1756 Nicholaus Andre použil na označenie bolesti pri neuralgii trigeminu termín "tic douloureux", teda bolestivý tik. Tento pojem sa používa dodnes.


tab

Foto: www.fotolia.com

 

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 10:54