StoryEditor

Život bez estrogénov

02.05.2012, 06:31
Autor:
(dia)(dia)
Proti zmenám, ktoré v organizme ženy prebiehajú zhruba v päťdesiatke, sa nemožno brániť. Ide o prirodzené ukončenie jej plodného života, menopauzu, ktorá okrem toho, že so sebou prináša množstvo nielen fyzických, ale aj psychických problémov, diabetičkám dokáže rozhádzať glykémiu.

Proti zmenám, ktoré v organizme ženy prebiehajú zhruba v päťdesiatke, sa nemožno brániť. Ide o prirodzené ukončenie jej plodného života, menopauzu, ktorá okrem toho, že so sebou prináša množstvo nielen fyzických, ale aj psychických problémov, diabetičkám dokáže rozhádzať glykémiu.

Veľa žien vníma päťdesiatku ako zlom, keď sa všetko mení, oveľa viac si všíma známky starnutia, prichádza menopauza so svojimi neznesiteľnými príznakmi, ochabuje sexuálny život, ozývajú sa zdravotné ťažkosti, zvyšuje sa riziko ochorení srdca a ciev. Možno aj vy patríte k dámam, ktoré majú podobné pocity, vedzte však, že aj s prichádzajúcimi zmenami sa život nekončí a to, čo vám robí problémy, sa predsa dá riešiť. Ak máte nadváhu či ste obézne, schudnite, zdravo sa stravujte a pravidelne cvičte. A tie z vás, ktoré máte menopauzu ešte ďaleko pred sebou a nechceli by ste jej nástup prežívať búrlivo, zamyslite sa aj vy nad zmenou životného štýlu, najlepšie je začať už okolo štyridsiatky.

Trvalé zastavenie

Každá z vás iste vie, že vo vaječníkoch plodnej ženy sa pravidelne vytvárajú folikuly, ktoré produkujú cyklický estrogén a tým udržiavajú menštruačný cyklus a schopnosť otehotnieť. V čase, keď sa folikulárna aktivita zastaví, dôjde k trvalému ukončeniu menštruácie, čomu hovoríme menopauza. K vyhasínaniu fertilnej funkcie však dochádza postupne a túto fázu nazývame klimaktérium. „Je to obdobie somatických, psychických a endokrinných zmien. Je presne dané, že u európskych žien dochádza k menopauze medzi 45. a 55. rokom života a práve vtedy sú ohrozené kardiovaskulárnymi ochoreniami,“ upozorňuje gynekologička MUDr. Radmila Sládičeková.

Tretina života

Vedeli ste, že ženy sa v roku 1900 dožívali približne 50 rokov? V roku 2000 bola priemerná dĺžka života vypočítaná na 82 rokov. To znamená, že vy prežijete v menopauze, teda v estrogénnom deficite približne tretinu svojho života. „Síce sa predĺžila dĺžka života ženy, ale vek nástupu menopauzy sa nemení,“ hovorí gynekologička. Jej príchod však môžete sčasti oddialiť, ale, žiaľ, aj priblížiť. Ovplyvňujú ho totiž prekonané ochorenia, stav výživy, životný štýl, stresové zamestnanie, fajčenie, gynekologická operácia, rádioterapia či chemoterapia.

Návaly tepla, poškodené sliznice

Príznaky menopauzy sú veľmi pestré a možno ich rozdeliť do časových oddelení:

● Akútny klimakterický syndróm postihne podľa MUDr. R. Sladičekovej takmer každú ženu. „Je to pre ňu najnepríjemnejšie obdobie, pretože ovplyvňuje jej spoločenský život.“ Mnohé z vás budú prežívať návaly tepla počas dňa aj noci, nutkanie na zvracanie, búšenie srdca, bolesť hlavy, budete podráždené, nervózne, depresívne, neschopné sa sústrediť, čo môže ovplyvniť vašu prácu. Avšak aj napriek tomu, že sú vaše ťažkosti nepríjemné a niekedy až neznesiteľné, najmenej ovplyvňujú váš zdravotný stav a po čase ustúpia aj bez liečby.

● Pri nástupe organického estrogéndeficitného syndrómu už síce nebudete mať návaly či búšenie srdca, prichádzajú však iné zdravotné ťažkosti vyplývajúce z nedostatku estrogénov. Keďže estrogénne receptory sú umiestnené takmer po celom tele, postihnuté bývajú rozličné tkanivá a každá z vás to inak vníma. „Ženy sa najčastejšie sťažujú na poškodenie sliznice pošvy, močového mechúra, ktoré vnímajú bolestivo, ďalej močovej rúry, oka, ústnej dutiny, tráviaceho traktu, poškodenie kože, nechtov a vlasov,“ opisuje MUDr. Sladičeková. Typické pre toto obdobie je aj ubúdanie sekundárnych pohlavných znakov, ochlpenia. „Takáto žena nemôže mať sexuálny život, lebo je to pre ňu veľmi bolestivé. Takisto sa sťažuje na urgentnú inkontinenciu.“

● Z odstupom 10 až 15 rokov prejdete do metabolického estrogéndeficitného syndrómu, ktorý na seba upozorňuje hlavne poruchou metabolizmu kostí, uhľovodíkov a tukov. Z toho dôvodu máte zvýšené riziko mozgových príhod, infarktu myokardu či zlomenín kŕčka stehennej kosti. „Vzhľadom k predlžujúcemu sa veku žien sa menopauza a s ňou súvisiaci estrogénny deficit javia ako rizikový faktor pre zdravý a kvalitný život starnúcej ženy,“ upozorňuje gynekologička.

Estrogén ako ochranca

Pokiaľ sa vo vašom organizme ešte stále produkuje estrogén, je vaším ochrancom. Zabraňuje totiž hromadeniu lipidov, oxidačnej premene zlého LDL cholesterolu, zväčšovaniu svalových buniek a vzniku aterosklerotického platu, zvyšuje tepnový objem srdca, znižuje systolický tlak a uchováva rozširovaciu reakciu ciev. Bez estrogénov v období menopauzy vás zrazu nemá čo chrániť a dochádza k už spomínaným príznakom. Na tie však pôsobia aj faktory, ktoré môžete ovplyvniť, a to zvýšený LDL a znížený HDL cholesterol, zvýšené triglyceridy, cukrovku, vysoký krvný tlak, obezitu či trombofíliu. „To sú faktory, ktoré by sme mohli ovplyvniť vtedy, keby sme zdravo žili,“ radí MUDr. Sladičeková.

Tablety, gél, sprej, náplasti

Ťažkosti súvisiace z nedostatkom estrogénu môže vyriešiť hormonálna substitučná liečba, ktorú vám váš gynekológ predpíše až po dôkladnej anamnéze a vyšetrení. Ak ste len na začiatku menopauzy a chceli by ste mať naďalej menštruáciu, na ktorú ste od puberty psychicky naladené, môžete dostať kombinovanú sekvenčnú liečbu. „Po 55. roku sa odporúča zmeniť túto liečbu na kontinuálnu, ktorá už menštruáciu nevyvoláva,“ hovorí MUDr. Sladičeková. Ak budete mať záujem, lekár vám predpíše kombinovanú liečbu s rozličnou dávkou estrogénov a gestagénov. Pre tie z vás, ktoré sú po gynekologickej operácii bez maternice, je určená estrogénová liečba vo forme tabliet, gélu, nosového spreja či náplastí. Odstrániť ťažkosti v druhej fáze menopauzy vám pomôže lokálna estrogénová liečba vo forme krémov a tabliet.

Rozkolísaný diabetes

Gynekológ by však nemal byť jediný lekár, ktorého by ste mali navštevovať. Ak ste diabetičky, je nevyhnutné, aby vás sledoval aj diabetológ. „Ako gynekologička kontrolujem diabetičkám gynekologické záležitosti, rizikové faktory hormonálnej substitučnej liečby a zároveň komunikujem s diabetológom. Diabetička musí byť sledovaná obidvoma špecialistami, pretože v období, keď sa mení hladina ženských pohlavných hormónov, diabetes býva rozkolísaný. S diabetológom sa musím vždy dohodnúť, aký druh hormonálnej liečby by bol pre ňu vhodný,“ upozorňuje MUDr. Sladičeková. Stabilizácia ženských hormónov rozhodne vplýva na stabilizáciu vašej glykémie.

Rakovinu nevyvoláva

Počuli ste aj vy o tom, že hormonálna liečba zvyšuje riziko rakoviny prsníka? Je to omyl. Podľa gynekologičky správne indikovaná liečba v spolupráci s inými odborníkmi, napríklad kardiológom alebo diabetológom, je pre vás prospešná. „Je minimálne riziko, že ženy ochorejú na rakovinu prsníka. Je dokázané, že hormonálna liečba iba zvýrazní a urýchli prejavy rakoviny, ale nevyvoláva ju.“ Dlhodobé užívanie hormonálnych liekov však okrem prínosu zvyšuje riziko infarktu, cievnej mozgovej príhody, trombózy, embólie, hlavne ak sa podáva po 65. roku. Preto by ste ju mali užívať na kontrolu symptómov čo najkratší možný čas.

Rastie úmrtnosť

63 % žien v menopauze zomrie na srdcové choroby a 29 % na rakovinu. Tieto čísla by pre vás mali byť alarmujúce a uvedomiť si, že chodiť na preventívne prehliadky je pre vás životne dôležité. Dôvodom nárastu úmrtnosti je skutočnosť, že po skončení dočasnej ochrany estrogénmi sa srdcovo-cievne ochorenia v prípade žien začnú prejavovať v priemere o 10 rokov neskôr ako u mužov. Na Slovensku zomrie 16-krát viac žien na tieto ochorenia než na zdanlivo najobávanejšie ženské ochorenie rakovinu prsníka. „Úloha žien v postmenopauze je v spoločnosti absolútne nezastupiteľná. Okrem toho, že pracujú, starajú sa o svoje sekundárne potomstvo. Aby to všetko zvládli, musia byť zdravé,“ zdôrazňuje doc. MUDr. Eva Gonsalvesová, CSc., z Národného ústavu srdcovo-cievnych chorôb.

Srdcovo-cievne ochorenia sú zabijakom číslo 1 zo všetkých chorôb. Ročne zomiera na ne viac ako 4 milióny ľudí v Európe a viac ako polovica z nich sú ženy.

Najčastejšie srdcovo-cievne ochorenia:

● ischemická koronárna choroba srdca

● náhle cievne mozgové príhody

● ischemická choroba dolných končatín

Ženy v nevýhode

Doc. E. Gonsalvesová upozorňuje, že v poslednej dobe na Slovensku vzrastá chorobnosť. Najviac sú hospitalizovaní ľudia s vysokým krvným tlakom a infarktom myokardu. Z dôvodu, že degeneratívne ochorenie cievnej steny sa v ženskom tele prejavuje inak ako v mužskom, žena zostáva v nevýhode. Keď má totiž srdcový záchvat, dlhšie čaká na odbornú akútnu starostlivosť a dlhšie trvá rozpoznanie diagnózy. Po srdcovej príhode zriedkavejšie dostane lieky, ktoré znižujú úmrtnosť. 38 % žien a 25 % mužov zomrie v prvom roku od prvej akútnej srdcovej príhody. Ženy 2-krát častejšie zomierajú už v prvých týždňoch. „Ženy sú oveľa častejšie choré na kardiovaskulárne ochorenia, ale pokiaľ ide o výskum, sú v ňom zastúpené len v 24 %. Potom vieme len to, ako liečiť hlavne mužov.“

Ako môžete srdcovo-cievnym ochoreniam predchádzať? Kardiologička radí:

● prestaňte fajčiť,

● dosiahnite cholesterol menší ako 5 mmol/l,

● minimálne 30 minút denne cvičte, stačí aj prechádzka,

● systolický krvný tlak by mal byť menej ako 140 mHg, optimálny je 120 mHg,

● diastolický krvný tlak by nemal presiahnuť 90 mHg, optimálna hodnota je 80 mHg.

Spomalený metabolizmus

Zmeny v tukových hladinách krvi, vysoký cholesterol, nadváha až obezita sú vysokými rizikovými faktormi nielen pre srdcovo-cievne ochorenia, ale aj pre vývoj cukrovky a metabolického syndrómu. K optimálnym hodnotám vám okrem pohybu pomôže aj zmena stravovacích zvyklostí. „Okolo menopauzy je potrebné znižovať energetický príjem, pretože sa spomaľuje metabolizmus. Nie je dôležité len to, čo jeme, ale aj to, ako máme stravu rozloženú v priebehu dňa. Netreba zabúdať aj na pitný režim, pretože v tomto období sa stráca pocit smädu,“ odporúča doc. MUDr. Jana Jurkovičová, CSc.

Dôležité!

Obmedzujte všetky potraviny s vysokým obsahom tuku, výrobky z bielej múky, cukrovinky, sušienky, vyprážané jedlá, sladené nealkoholické nápoje, konzervované výrobky, alkohol. Naopak, doprajte si nízkotučné jedlá, chudé mäso, orechy, tučné ryby, rastlinné tuky a oleje, celozrnné obilniny, ovocie, zeleninu a strukoviny.

Myslite na prevenciu

Srdcovo-cievne ochorenia či cukrovka nevznikajú zo dňa na deň. Vyvíjajú sa dlhé roky bez varovných príznakov a v tom je ich zákernosť. Keď však budete dodržiavať zdravý životný štýl, s prevenciou v menopauze sa nemusíte trápiť. Ak ste tak ešte neurobili, nikdy nie je neskoro začať.

Mám zvýšený cholesterol

Aj známa herečka Anna Šišková (48) myslí na prevenciu pred menopauzou. Pred časom jej totiž zistili zvýšený cholesterol. „Mám ho zvýšený veľmi dlho a dokonca bol zvýšený aj vtedy, keď som mala 47 kilogramov, takže to nesúvisí s mojou váhou. Ale je pravda, že čím som staršia, tým sa mi zvyšuje. Lekári prišli na to, že je to stravovacími návykmi.“

Anka stravu upravila a cholesterol sa znížil. Okrem toho sa snaží pravidelne cvičiť a chodí na preventívne prehliadky. „Keď počujem všetky tie hrôzy, čo nás ženy čaká v menopauze, mala by každá o nich vedieť a myslieť na prevenciu ešte pred ňou. Moja mama mala zvýšený cholesterol a v 42 rokoch mala prvý infarkt. Potom dostala ďalšie dva a na ten posledný zomrela. V tom období určite nevedela, že to súvisí s menopauzou, aktivitou, stravou. Je dôležité, aby o tom ženy vedeli.“

Vyššia glykémia

Gita (51) zo Senca prežíva menopauzu už jeden rok. Ohlásila sa najmä nadmerným potením, čo vníma ako veľmi nepríjemné a obťažujúce. „Na radu svojich spolužiačok som siahla po rastlinnom koncentráte zo sóje a prejavy menopauzy sa zmenšili. Zdravo však určite nežijem, pretože od malička som zvyknutá jesť hlavne mäso a mäsové výrobky. Viem, že by som mala siahnuť po zelenine, rybách, ale zdravé potraviny sú veľmi drahé.“

Keďže Gitka je diabetička 2. typu, s príchodom menopauzy zaznamenala aj výkyvy glykémie. „Mám ju zvýšenú a preto sa snažím dodržiavať prísnejšiu diétu. Kompenzovaná však zatiaľ nie som. Okrem toho mám zvýšený cholesterol, na čo užívam lieky. Nimi sa mi ho darí znižovať. Tiež sa snažím čo najviac chodiť pešo a od jari pracujem v záhrade. Pozitívne ma naladí, keď si posedím v peknom počasí na terase, počúvam šum stromov a pozerám na trblietanie slnečných lúčov vo vode.“

Aj muži v prechode

Nielen ženy, avšak aj muži prežívajú podobné obdobie. Veď si len spomeňte na svojich manželov, akí sú niekedy nervózni, hádaví, neústupčiví až depresívni. Áno, aj toto sú prejavy mužského prechodu, ktorý nastupuje zhruba v rovnakom období ako ženská menopauza. Hovorí sa jej andropauza a podľa sexuológa a andrológa MUDr. Ivana Kubiša súvisí s poklesom mužských pohlavných hormónov. „Ich pokles však nie je taký náhly ako u žien, preto ani príznaky nie sú také výrazné. Charakteristickým znakom je pokles sexuálnej túžby – libida, porucha stoporenia, znížený výskyt a oslabenie ranných erekcií.“

Reagujú podráždene

Typické pre mužov v prechode je aj to, že sa čoraz častejšie zdržiavajú doma, nechce sa im chodiť na návštevy, udržiavať kontakty s priateľmi. Oveľa radšej zostávajú pred televízorom a aj na malé podnety reagujú podráždene. „Ubúda im svalová hmota, pribúda tukové tkanivo, priberajú. Rovnako ako ženám, začínajú im rednúť kosti,“ upozorňuje MUDr. Kubiš.

Zníženie testosterónu so sebou prináša aj určité ťažkosti. Môžu sa vyskytnúť:

● sexuálne problémy

● ateroskleróza

● porucha tvorby bielkovín, protilátok v pečeni

● osteoporóza

● hypofunkcia semenníkov

● zvýšená únava

● zníženie výkonnosti

● depresívne pocity, smútok

● problémy so spánkom

V ambulancii andrológa

Dôležité teda je, aby ste svojich večne uhundraných mužov presvedčili, aby vyhľadali pri ťažkostiach odborného lekára, buď andrológa, sexuológa alebo urológa, ktorý mu urobí rozbor krvi na zistenie hladiny hormónov. Ako hovorí MUDr. Kubiš, netreba sa obávať, pretože každému mužovi dokážu lekári ušiť liečbu na mieru.

(ivk)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 14:21