StoryEditor

Žihľavka, vodné pľuzgieriky či škvrny na tvári zo slnka - čo robiť, keď sa objavia

14.07.2015, 00:24
Autor:
(dia)(dia)
Ležať na ležadle či len tak v tráve a vychutnávať si slnečné lúče, je super. Ale len dovtedy, kým sa nespálite.

Slnko dokáže byť naozaj aj nepriateľom, ale aby nebolo, na žeravé lúče sa dostatočne pripravte.

So slnkom nie sú žarty, mnohí ste sa o tom na vlastnej koži presvedčili. Slnečná alergia je dnes totiž veľmi rozšírená, a ak si myslíte, že vy s ňou určite nič spoločné nemôžete mať, nebuďte naivní. Môže vás prekvapiť vtedy, keď to budete najmenej čakať. Podľa dermatovenerologičky MUDr. Ivety Hasovej je najčastejšia tzv. polymorfná svetelná dermatóza, ktorá trápi najmä ženy. „Vzniká hlavne medzi 20. a 40. rokom života, no môže sa prejaviť aj u detí a starších ľudí.“ Inak je to v oblastiach, kde je slnka veľa a ľudia sú naň zvyknutí. Sú už otužilci a slnečnej alergie sa báť nemusia. Neplatí to však o našej krajine, kde si na dávky slnka musíme dávať pozor. Netreba zabúdať ani na to, že polymorfná svetelná dermatóza sa objavuje nielen na svetlej, ale aj na tmavej pokožke.

 

Vodnaté vyrážky, pľuzgieriky

Prvé prejavy tohto typu alergie ste možno na vlastnom tele spozorovali už s prvými slnečnými lúčmi na jar. Podľa lekárky je to pre túto dermatózu typické. „Keď sa človek potom jemne opáli, problém zvyčajne zmizne,“ hovorí I. Hasová. Niekto ale nemá také šťastie a slnku sa musí zďaleka vyhýbať. Akonáhle sa vám teda na miestach, ktoré sú vystavené slnečnému žiareniu, objavia vyrážky, je takmer isté, že máte svetelnú dermatózu. „Ten istý človek bude mať vždy rovnaké kožné problémy, buď vodnaté vyrážky alebo pľuzgieriky. Objavujú sa najmä na tvári, dekolte, predlaktí a predkolení, teda na nezahalených miestach,“ upozorňuje dermatovenerologička.

 

Čo pomáha?

Na prejavy dermatózy používajte krémy s jemnou textúrou. Sú však zvyčajne na lekársky predpis, pretože sú hormonálneho pôvodu. „Ak ľudia vedia o svojom probléme, väčšinou berú už pred letom antihistaminiká, čiže látky, ktoré prirodzene potláčajú alergiu,“ vysvetľuje Dr. Hasová. Slnku sa s kožnými problémami nevystavujte, používajte krémy s vysokým ochranným faktorom. Podľa lekárky by mali byť na báze minerálnych filtrov, sú totiž určené pre alergikov a pre deti. Chemické filtre slnečné žiarenie absorbujú, minerálne zostávajú iba na povrchu kože a žiarenie odrážajú. Nezabúdajte na prikrývku hlavy a uprednostňujte ľahké bavlnené odevy. Ak sa vám aj napriek tomu pupence objavia, na postihnuté miesta si aplikujte antihistaminiká v gélových formách a iné upokojujúce emulzie, ktoré kúpite v lekárni.

 

Žihľavka a svrbenie

Druhým typom slnečnej alergie je urticaria solaris. Skúsenosti s ňou mávajú však len ľudia s citlivou pokožkou. V porovnaní s polymorfnou svetelnou dermatózou je zriedkavá, no keď sa objaví, jej prejavy sú vážnejšie. „Táto alergia sa manifestuje svrbiacou žihľavkou aj na miestach, ktoré nikdy neboli vystavené slnku. Okrem toho môže byť spojená s inými ťažkosťami alergickej reakcie, ako napríklad sťažené dýchanie,“ upozorňuje Dr. I. Hasová. Okrem klasickej liečby existuje však istá forma liečenia, tzv. desenzibilizácia, keď človeka na klinike vystavujú nízkym dávkam žiarenia, až kým si naň nezvykne a alergia vymizne.

 

Odtlačok na koži

Pozor však aj na fototoxické či fotoalergické reakcie. S fototoxickou reakciou môžete mať skúsenosti najmä vtedy, keď užívate niektoré lieky, napríklad antibiotiká. Keď si počas liečby budete užívať slnečné lúče, môžete skončiť s poškodenými kožnými bunkami a reakciami podobnými spáleniu.

Niekedy sa dokonca stáva, že sa u vás prejaví alergická reakcia, tzv. fytofotodermatitída, v čase, keď budete počas horúceho dňa ležať spotení na tráve alebo budete len tak v plavkách pracovať s kvetinkami. „Výlučky rastliny, ktoré sa dostanú na telo, môžu v kombinácii so slnkom spáliť pokožku až tak, že na nej ostane aj vypálený odtlačok danej rastliny,“ upozorňuje dermatovenerologička.

 

Náhrdelník na krku

Slnko teda naozaj dokáže vystrčiť aj ostré pazúriky a zanechať na vašom tele nepeknú pamiatku. Nasmerujte preto svoje kroky čo najskôr do lekárne či drogérie a vyberte si kvalitné opaľovacie krémy. Pozor! Nie parfumované. Môžu totiž v súčinnosti so slnečným žiarením vyvolať zápal kože a pigmentácie. To isté platí aj o voňavkách či iných kozmetických prípravkoch s obsahom éterických olejov. Napríklad na krku sa vám môžu objaviť doslova vypálené kvapôčky parfému v podobe náhrdelníka. Preto aj názov tohto kožného problému je podľa Dr. Hasovej pomenovaný ako Berloque dermatitis. Berloque totiž znamená v preklade ozdoba, náhrdelník.

 

Škvrny na tvári

Opatrnosti pred slnkom nie je nikdy dosť ani v prípade, ak užívate hormonálnu antikoncepciu alebo máte iné endokrinologické ochorenie. Pohyb pod žiarou slnka vám môže zanechať pigmentové škvrny, ktorým hovoríme melasma. „Keď ženy berú antikoncepciu, ide o navodenie stavu podobnému tehotenstvu. V tehotenstve sa vylučuje melanostimulačný hormón, a zároveň v závislosti od estrogénu sa tvoria ohraničené pigmentácie na tvári. Najčastejšie sú v oblasti koreňa nosa, líc, lícnych kostí a v oblasti hornej pery,“ hovorí dermatovenerologička. Čo môžete teda pre seba urobiť? Chráňte sa vysokým ochranným faktorom a noste klobúk, pretože pigmentových škvŕn sa potom zbavíte len veľmi ťažko. Podľa lekárky je úspešnosť 50 : 50. Iné je to v tehotenstve. Pigmentácia v tomto období vznikne prirodzene, takže aj prirodzene zanikne.

 

Tri najčastejšie druhy zhubných nádorov: bazalióm, spinalióm a malígny melanóm.

 

Buďte zodpovední!

Nepekné hnedé škvrny vám však môžu pokožku „zdobiť“ aj po spálení. Podľa Dr. Hasovej ide o pozápalovú hyperpigmentáciu, ku ktorej sa môžete dopracovať veľmi nezodpovedným prístupom – necháte sa spáliť a s poškodenou pokožkou idete opakovane na slnko. Nemali by ste preto dopustiť, aby ste sa spálili a zodpovednosť by ste mali prevziať aj za svoje deti. „Človek by si mal uvedomiť, že pokiaľ bazaliómy a spinaliómy sú dôsledkami kumulatívneho vystavovania sa slnečnému žiareniu, malígne melanómy sa dávajú do súvisu s opakovaným spálením sa. Takže ísť von bez ochranného faktora je otázka absolútneho zanedbávania sa.“

 

Diabetici, pozor!

Ste diabetici? Nespáliť sa by pre vás malo byť alfou a omegou. „Diabetici mávajú pomerne časté kožné infekcie a poruchy cievnej cirkulácie, ktoré spolu s polyneuropatiou vedú k zhoršenému hojeniu rán,“ hovorí lekárka. Spálená koža sa vám teda môže hojiť veľmi ťažko, a ak slnku neodoláte, pigmentových škvŕn sa nevyhnete.

 

Choroby zhoršujúce sa vplyvom slnečného žiarenia:

porfýria – skupina ochorení s porušeným metabolizmom porfyrínov

rosacea

psoriáza

akné

herpes simplex

 

Slnko a choroba

Pokiaľ sa liečite na porfýriu, psoriázu či rosacesu, ktoré sa pod vplyvom slnka zhoršujú, buďte ešte opatrnejší. V prípade akné sa síce stav môže v 40 % zlepšiť, ale v 40 % aj zhoršiť a 20 % nereaguje. Kožné ochorenie na tvári rosaceu si však môžete skomplikovať. „Ľudia majú začervenenú tvár obyčajne v centrálnej časti tváre, teda na nose a lícach s početnými cievkami. Môžu mať rozličné prejavy vyrážky – od najjednoduchšej formy až po najťažšie stupne. Slnko a teplo ich stav zhoršuje,“ vysvetľuje Dr. Hasová.

Nadmerné slnenie môže dokonca vyprovokovať aj herpes simplex. Ak ho na pere máte z iného dôvodu, dávky slnečného žiarenia mu takisto neprospejú.

 

Rady pre diabetikov

Slnečné žiarenie by vplyv na vašu glykémiu mať nemalo, pozor však na pomôcky, ktoré používate, zvlášť na inzulínovú pumpu. Pri opaľovaní či počas pobytu v horúcom prostredí myslite na inzulín, ktorý sa môže teplom poškodiť, rýchlejšie vstrebávať a silnejšie účinkovať. Pumpu, inzulínové pero a glukomer chráňte pod dekou, tričkom či osuškou.

 

(ivk)

01 - Modified: 2014-04-09 08:39:30 - Feat.: 0 - Title: Slovenka na vysokom poste
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-25 13:53:56 - Feat.: - Title: Chrípka dokáže ohroziť na živote 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
14. apríl 2024 22:04