StoryEditor

Pri pulzujúcej bolesti hlavy vyhľadajte tmu a ticho

10.08.2015, 00:25
Autor:
(dia)(dia)
Nezáleží na tom, čo práve robíte. Pulzujúca bolesť hlavy vás môže omráčiť nečakane kdekoľvek ste.

Migréna je ochorenie, ktoré s obľubou číha viac na ženy ako mužov, no z hry nie sú vylúčené ani deti, najmä dievčatá v pubertálnom veku. Ako bolestivé záchvaty úspešne potlačiť a vrátiť sa do normálneho života? Radí neurologička z Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave MUDr. Daniela Strečková.

 

Takmer každý z nás vie, čo je to bolesť hlavy. Dokáže nás vytrhnúť z pracovného nasadenia, narušiť rodinnú pohodu a poriadne znepríjemniť život. Treba však rozlišovať jej charakter, intenzitu, frekvenciu a sprievodné príznaky. Nie vždy ide o migrénu, hlava nás často bolí z napätia, zo stresu a môže byť prejavom iného ochorenia.

 

Môžu za to hormóny

Pre migrénu, ktorá je sčasti podmienená geneticky, sú typické záchvaty opakujúce sa niekoľkokrát za mesiac, no v zriedkavých prípadoch môžu trápiť človeka aj denno-denne. Záchvat trvá zvyčajne od 2 do 48 hodín.

Migrénu majú často ženy v produktívnom veku, teda od 30 do 50 rokov. Na príčine sú najmä hormonálne výkyvy a aj preto postihuje viac ženy ako mužov. Keď hormonálna aktivita začne klesať, záchvaty sú miernejšie a postupne ustupujú. Tak je to aj v období menopauzy. „Migréna je často viazaná na menštruáciu, keď je hladina hormónov zvýšená. Bolesti hlavy zaregistrovali aj ženy, ktoré začali užívať hormonálnu antikoncepciu. Vtedy ju treba zmeniť alebo prestať užívať,“ vysvetľuje neurologička.

 

Základné delenie migrény:

migréna s aurou

migréna bez aury

 

Migréna bez aury

Klasická migréna je najčastejšie sa vyskytujúcou formou migrény. Objavuje sa náhle a má svoj typický charakter. Pulzujúcu bolesť s postupne stúpajúcou intenzitou môžete cítiť na rozličných miestach hlavy, väčšinou ide o jednostrannú bolesť. „Človeku vtedy vadí svetlo a hluky. V tmavej a tichej miestnosti sa mu väčšinou uľaví, niekedy záchvat môže vyvrcholiť zvracaním, po ktorom bolesti väčšinou ustúpia,“ hovorí MUDr. Strečková.

 

Migréna s aurou

Aura je predzvesť, ktorá človeka upozorňuje na to, že môže dostať záchvat bolesti hlavy.

 

Príznaky aury:

poruchy zrakovej ostrosti, iskrenie pred očami, hmlisté videnie (hovorí sa tomu očná aura)

tŕpnutie končatín až ochrnutie jednej strany tela alebo ruky

nevoľnosť

pocit na vracanie

halucinácie

poruchy reči

šumenie v ušiach

niekedy sa môžu objaviť nešpecifické príznaky, napríklad slabosť a únava

 

Od anamnézy po neurologické vyšetrenie

Ak sa rozhodnete ísť so svojimi problémami k lekárovi, urobíte veľmi dobre, pretože bolesť môže mať rôzny charakter a len odborník ju vie rozlíšiť. Napríklad bolesť z napätia je trvalá, nevýrazná s rovnakou intenzitou, ktorá s migrénou nemá nič spoločné.

 

V ordinácii sa pripravte na otázky typu:

má niekto v rodine podobné problémy?

odkedy vás trápia bolesti hlavy?

ako často a na akých miestach?

ako dlho trvá záchvat?

aký má charakter?

je bolesť spojená so zvracaním alebo inými príznakmi aury?

ste v medzizáchvatovom období bez ťažkostí? a pod.

 

„Keď bolesť nemá jasný charakter, alebo keď pacient často nevie vyjadriť, aké to je, lekár urobí pomocné vyšetrenia očného pozadia, röntgen lebky, EEG - elektoencefalografiu alebo počítačovú tomografiu, čím sa vylúči iná príčina, ktorá môže vyvolávať bolesti,“ konštatuje neurologička.

 

Účinné zbrane

Migréna sa nedá vyliečiť, ale úspešnou terapiou liekmi a opatreniami bez liekov je možné docieliť zmiernenie symptómov.

 

S liekmi bez ťažkostí

Liečbu vám lekár naordinuje podľa toho, koľko migrén máte do mesiaca. Ak 1 až 2-krát, dostanete lieky, ktoré sú špeciálne vyvinuté na migrénu, tzv. triptány. Hneď ako pocítite prvé signály bolesti, mali by ste užiť liek a bolesť by mala ustúpiť. Existujú prípravky aj vo forme nosového spreja alebo injekčné vo forme pera, no sú výhodné vtedy, ak máte pocit na zvracanie.

Ak trpíte migrénou príliš často, to znamená viackrát do mesiaca, liečba je zameraná na stabilizáciu cievnej steny a zníženie počtu a intenzity záchvatov. Lekár vám predpíše tabletky, ktoré by ste mali preventívne užívať každý deň 6 týždňov až 3 mesiace.

Ak vám preventívna liečba ani triptány nezaberajú dostatočne, zachrániť vás môžu ešte antiepileptiká, ktoré majú centrálne hojivý účinok na mozog. „Treba ich brať pravidelne. Účinok by sa mal prejaviť do dvoch týždňov,“ radí MUDr. Strečková. „Niekedy na zlepšenie a zvýšenie účinku liečby nasadíme antidepresíva, ktoré človeka dostanú do psychickej rovnováhy a odbúrajú stres. V ťažkých prípadoch je možná aj trojkombinácia liekov spolu s homeopatikami. Sú výborné a môžu sa brať aj s normálnymi liekmi.“

 

Utiahnite sa do tmy a ticha

„Počas migrény si ľahnite do miestnosti, ktorá je vyvetraná, tmavá a tichá. To je najlepšie, čo môžete v tej chvíli urobiť,“ odporúča neurologička. Mnohým pomáhajú aj studené obklady. Vyhýbajte sa tiež situáciám, ktoré sú známe ako spúšťače migrény, na každého však pôsobia individuálne.

 

Najčastejšie spúšťače:

alkohol

káva

čokoláda

hormonálna antikoncepcia, prestaňte ju užívať alebo ju vymeňte za inú

stres

umelé sladidlá

fajčenie

hlad

nedostatok spánku

 

K efektívnej liečbe migrény patrí aj pravidelná zdravá strava a preventívna liečba prírodnými preparátmi - extraktom ginkgo biloga a magnéziom v prírodnej tabletkovej forme. Ginkgo má účinok na cievy a magnézium pôsobí relaxačne. Naučte sa oddychovať, konflikty či problémy sa snažte riešiť pokojne, no nezabúdajte, že liečba by mala byť v prvom rade usmerňovaná a kontrolovaná lekárom.

(ivk)

01 - Modified: 2007-08-16 09:40:00 - Feat.: 0 - Title: V Nitre sa začal veľtrh Agrokomplex, prezentuje sa na ňom 610 vystavovateľov
01 - Modified: 2023-10-22 12:19:08 - Feat.: - Title: Krivé zuby môžu viesť k chronickým bolestiam hlavy. Vedeli ste to? 02 - Modified: 2023-11-21 14:22:18 - Feat.: - Title: Choroby prichádzajú, viete, ako na ne? Otestujte sa! 03 - Modified: 2023-05-22 12:32:47 - Feat.: - Title: Interakcie liekov môžu znížiť aj účinnosť liečby 04 - Modified: 2015-12-14 22:29:02 - Feat.: - Title: Hladina cukru v krvi ovplyvňuje takmer všetko, sex nevynímajúc 05 - Modified: 2015-12-09 22:13:02 - Feat.: - Title: Všetko, čo potrebujete vedieť o inzulíne
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:30