StoryEditor

Diabetes insipidus

31.01.2012, 22:56
Autor:
(dia)(dia)
Spomínate si na nepríjemné chvíle, keď ste neustále potrebovali piť tekutiny a behali ste na toaletu? Žiaľ, za otravné príznaky bola zodpovedná vysoká hladina cukru, tzv. hyperglykémia a vy ste od lekára odchádzali so smutnou správou, že máte cukrovku.

Spomínate si na nepríjemné chvíle, keď ste neustále potrebovali piť tekutiny a behali ste na toaletu? Žiaľ, za otravné príznaky bola zodpovedná vysoká hladina cukru, tzv. hyperglykémia a vy ste od lekára odchádzali so smutnou správou, že máte cukrovku. Keby vám však v moči nezistili cukor, pravdepodobne by ste skončili s inou diagnózou, ktorá sa od diabetu mellitus názvom a príznakmi takmer vôbec nelíši.

Ide o tzv. diabetes insipidus, pri ktorom by ste takisto veľa pili a chodili na toaletu. Nutkavé problémy však nespôsobuje cukor ako pri diabete mellitus, ale antidiuretický hormón vazopresín, ktorý sa tvorí v neurohypofýze. „Z nej sa transportuje do krvi a pôsobí v obličkách. Keď dôjde k poruche jeho fungovania, vznikne poškodenie,“ vysvetľuje endokrinologička MUDr. Andrea Lacková z Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave. Podľa miesta poruchy rozdeľujeme diabetes insipidus na centrálny a periférny. „Centrálny vzniká vtedy, keď sa poruší vylučovanie hormónu v mozgu, periférny alebo nefrogénny nastáva v prípade, že sa porucha udeje v obličkách.“

Existuje aj psychogénny diabetes insipidus, tzv. primárna polydypsia, ktorá je podľa lekárky dokonca najčastejšia. Pri tomto type však nejde o žiadnu organickú poruchu, ale o potrebu piť veľké množstvo tekutín z psychických príčin - napríklad pre detoxikáciu organizmu. Ľudia sa potom čudujú, že keď do seba vlejú litre nápoja, musia stále behať na toaletu. „Niekedy k nám privezú ľudí otrávených vodou. Pijú toľko, že sa zriedi vnútorné prostredie a obličky vodu nestíhajú vylúčiť,“ upozorňuje A. Lacková. Taký prípad však už patrí do rúk psychiatra, nie endokrinológa.

Viete, že...

človek môže mať zároveň diabetes mellitus, diabetes insipidus spolu hluchotou a slepotou? Lekári túto vzácnu kombináciu diagnóz nazývajú Wolframov syndróm. Ide o tzv. recesívnu dedičnú formu diabetu 1. typu.

 

Jednoduché testy

Či máte diabetes mellitus, alebo diabetes insipidus, lekári zistia veľmi jednoducho. Stačí vyšetriť moč. Keď obsahuje cukor, diagnóza je jasná. „Tieto dve choroby sa nedajú pomýliť,“ hovorí Dr. A. Lacková. Na zistenie poruchy antidiuretického hormónu lekári takisto používajú jednoduché testy. „Vyšetrujeme koncentráciu moču, jeho množstvo, objasňujeme, či pacient nemá iné choroby, zvýšené kalcium, poruchu kália. Pokiaľ nevieme zistiť príčinu, pošleme ho na smädový test,“ vysvetľuje endokrinologička. Na jednotke intenzívnej starostlivosti mu zakážu piť, každú hodinu mu kontrolujú moč a v krvi zisťujú hladinu sodíka a osmolaritu. Ten, kto má naozajstný diabetes insipidus, potrebuje stále chodiť na WC, moč má riedky aj po 10 hodinách a klesá mu krvný tlak. V prípade, že sa moč po čase zahustí, je jednoznačné, že človek chorý nie je.

Dôležité!

Človek s centrálnym diabetom insipidus nosí fľašku vody stále so sebou. Ak by ste mu ju zobrali a zavreli do miestnosti bez tekutín, je schopný vypiť aj vlastný moč či vodu z radiátora. Bez tekutín by totiž zomrel.

Natrvalo i dočasne

Centrálny diabetes insipidus najčastejšie vzniká po autonehode či inom traumatickom poškodení, keď dochádza k prerezaniu stopky hypofýzy v mozgu a tým sa preruší vylučovanie vazopresínu. V tom prípade má človek ochorenie natrvalo, problémy so smädom a močením však vyrieši jedna tabletka náhradného hormónu denne. Okrem poúrazových príčin môže chorobu spôsobiť aj nádor či pozápalové mozgové ochorenia.

Nefrogénny diabetes insipidus sa ohlási zvyčajne po užívaní niektorých liekov, pri poruchách metabolizmu minerálov alebo pri ochoreniach obličiek. „Hormonálna tabletka, žiaľ, pri tomto type diabetu nezaberá, pretože porucha nie je v hladine hormónu, ale v jeho účinnosti na obličku,“ hovorí endokrinologička. Lieči sa preto inými typmi liekov u nefrológa, no ak sa lekárom podarí odstrániť vyvolávajúcu príčinu, zmizne aj nefrogénny diabetes.

(ivk)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 07:19