StoryEditor

Nízky tlak

15.03.2012, 22:23
Autor:
(dia)(dia)
Nie vždy sa podarí vykročiť do dňa tou „správnou nohou“. Poznáte to, niekedy sa skrátka nič nedarí, nemáte energiu, cítite sa malátni a ospalí, bolí vás hlava. Ľudia s chronicky nízkym tlakom môžu mať takéto príznaky deň čo deň. Môžu, ale nemusia.

Nie vždy sa podarí vykročiť do dňa tou „správnou nohou“. Poznáte to, niekedy sa skrátka nič nedarí, nemáte energiu, cítite sa malátni a ospalí, bolí vás hlava. Ľudia s chronicky nízkym tlakom môžu mať takéto príznaky deň čo deň. Môžu, ale nemusia. Niektorí o nízkych hodnotách svojho krvného tlaku ani netušia. Môže ich nízky tlak nejako ohrozovať? Dá sa proti jeho nepríjemným symptómom bojovať?

Strašiakom dnešnej doby je predovšetkým vysoký tlak, ktorým trpí veľká časť dospelej populácie. Mnoho ľudí však trápi aj opačný problém: nízky tlak alebo odborne hypotenzia. Hoci pre zdravie človeka nepredstavuje také výrazné riziká, dokáže znepríjemniť život. Ako sa nízky krvný tlak prejavuje? Sú ľudia, ktorí žiadne príznaky nemajú. Iným však spôsobuje ťažkosti ako:

• poruchy videnia („tma pred očami“)

• pulzujúce bolesti hlavy

• závrate

• ospalosť

• pokles výkonnosti

• šum v ušiach

• studené ruky a chodidlá

• pri extrémnom poklese tlaku aj krátkodobá strata vedomia

Presná hranica neexistuje

Sú vám tieto symptómy povedomé? Možno aj vy patríte k hypotonikom, teda k ľuďom s nízkym krvným tlakom. Aké hodnoty spadajú pod normálnu hranicu? Podľa MUDr. Kataríny Malíkovej z kardiologickej ambulancie Cardioconsult v Bratislave sa to jednoznačne povedať nedá. Hoci sa tlak nižší ako 110/70 považuje vo všeobecnosti za nízky, táto hranica je len orientačná. Výška normálneho krvného tlaku je totiž individuálna záležitosť. Hodnota, ktorá jednému človeku nespôsobuje žiadne ťažkosti, môže inému navodiť nepríjemné pocity únavy, závratov či bolesti hlavy. Pokiaľ ide o nízky tlak, lekár sa neriadi nameranými hodnotami, ale subjektívnymi príznakmi, ktoré uvádza pacient.

Diabetici a tlak

Je všeobecne známe, že vysoký krvný tlak je rizikovým faktorom vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Predovšetkým diabetici by si preto svoj krvný tlak mali strážiť. Ako je to však s nízkym tlakom? Týka sa aj diabetikov? Podľa MUDr. Malíkovej je problém s krvným tlakom u cukrovkárov veľmi častý. Výnimkou nie sú ani diabetici s hypotenziou, tda nízkym tlakom. Pokiaľ ich v bežnom živote tento stav neobmedzuje, nie je dôvod znepokojovať sa. Najlepším liekom je zdravá životospráva. Pravidelný aerobný fyzický tréning, dostatok spánku, či primeraný príjem tekutín môže spraviť zázraky. Omnoho závažnejšie sú ťažkosti spojené s kolísavým, alebo s chronicky vysokým tlakom. Žiaľ, aj týmito zdravotnými problémami trpí mnoho cukrovkárov. V takých prípadoch však už liečenie patrí do rúk odborníkov.

Pomoc, som hypotonik!

Máte nízky tlak? Nie je dôvod na paniku. Ak sú jediným dôkazom vášho nízkeho tlaku čísla na tlakomere, nemusíte hneď bežať ku kardiológovi. Nízky tlak totiž nepredstavuje vážne ohrozenie vášho zdravia. Zakročiť proti nemu treba až vtedy, ak vás obmedzuje v bežnom živote. Dovtedy sú to len čísla. „Hypotenzia je oproti hypertenzii zriedkavejší fenomén. V drvivej väčšine prípadov nie je prejavom žiadnej inej choroby a lieči sa len režimovými opatreniami. To znamená: zvýšiť aerobný fyzický pohyb, príjem kofeínu, teínu a soli. Hypotonikov nabádame, aby dodržiavali pitný režim a pili najmä minerálky s vyšším obsahom soli,“ odporúča MUDr. Malíková.

Zatočte s ňou

Proti hypotenzií sa dá úspešne bojovať. Nepotrebujete k tomu hrsť tabletiek. Postačí vám pevná vôľa a chuť žiť zdravšie. Ak chcete skoncovať so závratmi či malátnosťou, pomôže vám:

• pravidelná, podľa možnosti denná, aeróbna aktivita, napr. bicyklovanie, prechádzky, turistika, tanec, gymnastika, plávanie

• dodržiavanie pitného režimu, minimálne 2,5 až 3 l tekutín denne, napr. minerálne vody bohaté na sodík, bylinkové a ovocné čaje ako i ovocné a zeleninové šťav

• vyvarovanie sa preťaženia a následne nadmernej únavy

• vyvážená, skôr slaná strava, na rozdiel od neslanej stravy odporúčanej osobám s vysokým tlakom

Nízkymi hodnotami krvného tlaku a s tým spojenými nepríjemnými príznakmi trpia najmä:

• mladí ľudia

• mladé štíhle ženy

• ľudia trpiaci poruchami príjmu potravy, napr. anorexiou alebo bulímiou

• tehotné ženy

• chudí starší ľudia

Vazovagálna synkopa

Možno sa vám niekedy stalo, že ste odrazu stratili vedomie. Častým dôvodom býva práve nízky tlak. Nie však jediným. „Nie každé odpadnutie ide na vrub hypotenzie. Test na naklonenej rovine môže odpadávanie z nízkeho tlaku vylúčiť alebo potvrdiť. Ak sa to potvrdí, odporúčame pacientovi režimové opatrenia. Býva to skôr prechodný problém, ktorý časom vymizne,“ vysvetľuje odborníčka. Odpadnutie, ktoré zapríčiní náhly pokles krvného tlaku sa odborne nazýva vazovagálna synkopa. Je to však len jeden z mnohých možných dôvodov odpadnutia. Ak mávate podobné ťažkosti, navštívte lekára.

Iné dôvody

Nízky krvný tlak je problémom, len ak sa prejavuje nepríjemnými symptómami. „Iné je to, samozrejm,e vo včasných pooperačných a kritických stavoch, kde môže byť nízky tlak prejavom vyšších krvných strát alebo hemodynamickej nestability,“ upozorňuje lekárka. Hypotenzia môže vzniknúť aj ako nežiaduci účinok prehnanej liečby hypertonika. Ak je účinok liekov na vysoký tlak razantnejší, hodnoty môžu zbehnúť nižšie ako na normál. Nízky tlak však pacienta zásadne neohrozuje.

Hypo či hyper?

Na rozdiel od nízkeho tlaku, predstavuje vysoký tlak pre zdravie veľké nebezpečenstvo. „Vysoký krvný tlak alebo hypertenzia je závažný medicínsky problém. Je to masívny akcelerátor aterosklerózy a závažný rizikový faktor srdcovo-cievnych ochorení,“ vystríha MUDr. Malíková. Hypertonici majú viac mozgových príhod, infarktov, demencií aj kardiovaskulárnych ochorení. Preto ak trpíte nízkym tlakom, môžete si vlastne gratulovať. Bohužiaľ, z mnohých hypotonikov sa časom vyvinú hypertonici. „Štandardná situácia je taká, že ľudia, ktorí mali celý život nízky tlak, ho odrazu majú vysoký. Stáva sa to najmä ženám po menopauze,“ udáva kardiologička. Preto najmä ak máte diabetes, nezanedbávajte pohyb a stravujte sa racionálne.

Slovníček hypertenzia

- vysoký krvný tlak hypertonik

- človek trpiaci chronickým vysokým tlakom hypotenzia

- nízky krvný tlak hypotonik

- človek s nízkym tlakom

(tab)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 16:03