StoryEditor

Otravné štikútanie

10.07.2009, 07:59
Autor:
(dia)(dia)
Čkanie či štikútka prekvapí z času na čas každého človeka. Je úplne neškodná, bezbolestná a po niekoľkých minútach obyčajne prestáva. No ak vás čkanie trápi dlhodobo s krátkymi prestávkami a navyše vám zadržanie dychu, pohár vody či iné experimenty na jeho zastavenie nepomáhajú, mali by ste navštíviť lekára. 

Čkanie či štikútka prekvapí z času na čas každého človeka. Je úplne neškodná, bezbolestná a po niekoľkých minútach obyčajne prestáva. No ak vás čkanie trápi dlhodobo s krátkymi prestávkami a navyše vám zadržanie dychu, pohár vody či iné experimenty na jeho zastavenie nepomáhajú, mali by ste navštíviť lekára.

Vedeli ste, že za čkanie je zodpovedný plochý blanovitý dýchací sval kopulovitého tvaru, ktorý oddeľuje hrudník od brušnej dutiny? Konkrétne ide o bránicu, ktorá je počas čkania reflexne dráždená. Jej hlavnou úlohou je zabezpečiť nádych a výdych, dokonca sa na celkovom dýchaní podieľa až 60 %. Pri nádychu sa svaly bránice sťahujú, tým sa splošťuje a klesá smerom do brušnej dutiny. Zároveň sa hrudník roztiahne, bránica sa uvoľní a vráti do pôvodnej polohy. Pri tomto deji sa súčasne zmenší objem hrudnej dutiny a vytlačí sa z nej vzduch.

Dráždivé podnety

Aby ste však pochopili, aké dráždivé podnety pôsobia na bránicu, prezradíme vám, odkiaľ prichádzajú. Cez bránicu totiž prechádza zozadu aorta, ktorá smeruje zo srdca až do brušnej dutiny. Medzi srdcom a aortou sa zase nachádza pažerák, ktorý sa takisto cez bránicu dostáva do brucha. A práve miesta nachádzajúce sa v tesnej blízkosti bránice môžu vysielať na jej nervy dráždivé momenty. „Najčastejšie ju podráždi uviaznutá potrava v prechode medzi pažerákom a žalúdkom. Pažerák sa ju snaží posunúť a v tom momente dochádza k podráždeniu bránice a čkaniu. Môže ho však vyvolať aj zápal pažeráka, tzv. ezofagitída, nádory v oblasti pažeráka či zápaly pohrudnice,“ upozorňuje gastroenterológ MUDr. Jarolím Šutka Gastroentero-Hepatologického centra Thalion. Dôvodom čkania môže byť aj horúce či pikantné jedlo, sýtené nápoje, alebo dráždivý plyn a prach.

Čkanie ako tik

Ak patríte medzi ľudí, ktorým sa príliš často čká, mali by ste sa dať vyšetriť. Oblasť od bránice nižšie vám ako prvý skontroluje gastroenterológ. Ak tam nič nenájde, vaše kroky by mali pokračovať k neurológovi, pneumológovi či inému odborníkovi. Za neustále sa opakujúce čkanie však nemusí byť zodpovedná len choroba, neraz má v ňom prsty aj psychika. „Je to ako tik a vtedy tento problém rieši psychiater,“ hovorí gastroenterológ.

Viete, že...

V Guinnesovej knihe rekordov je zapísaný aj najdlhšie čkajúci človek na svete? Je ním Charles Osborne, ktorému sa začalo čkať na zabíjačke v roku 1922 a skončilo o 68 rokov neskôr.

Naše triky

V každom prípade, ak vás čkanie zaskočí po zjedení jedla, keď sa veľmi smejete, či pri akejkoľvek príležitosti len tak znenazdania, nič si z toho nerobte. Zo všetkých kútov sveta sme zozbierali triky, ako ho zastaviť. Možno práve objavíte metódu, ktorá zaberie.

● Zjedzte lyžičku cukru, niektorí odporúčajú aj s octom.

● Dajte si lyžičku medu.

● Vypite pohár vody.

● Pochutnajte si na lyžičke arašidového masla.

● Potiahnite si jazyk.

● Zhlboka sa nadýchnite, stlačte si palcom a ukazovákom nos a tlakom cez nos do prstov akoby vydychujte čo najdlhšie.

● Hlboko sa predkloňte sa a pite vodu akoby dolu hlavou.

● Prehltnite 3-krát naprázdno.

● Masírujte si prstami oblasť tesne nad obočím.

● Zdvihnite jednu ruku nad hlavu a napite sa trocha vody.

● Podráždite si kúskom vaty horné podnebie úst v mieste, kde prechádza do mäkkého podnebia.

● Cmúľajte citrón namočený do angostury, čo je druh horkého pomarančového likéru.

● Stlačte si hrudník, kolená pritiahnite k sebe a nakloňte sa dopredu.

● Kloktajte vodu.

● Cmúľajte kocku ľadu.

● Položte si vrecko s ľadom tesne pod rebrá.

● Vraj na deti účinkuje šteklenie.

● Ľahnite si na chrbát, pokrčte nohy v kolenách a čo najhlbšie a najrýchlejšie sa niekoľkokrát nadýchnite a vydýchnite. Pozor! Nie hrudníkom, ale bruchom.

● Pochutnajte si na medovkovom čaji.

(ivk)

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 21:15