StoryEditor

Prírodné lieky dobré na diabetes i na iné ochorenia

04.11.2015, 23:26
Autor:
(dia)(dia)
Vedecký pokrok nás zaplavil najnovšou technikou a človek hľadá únik vo vzájomnej súhre s prírodou.

Najmä v západnej Európe predstavuje odklon od syntetických liečiv všeobecný trend a opätovný návrat k prírode a prírodným liekom sa stáva pre mnohých vnútornou potrebou.

 

Technický pokrok neobišiel ani vývoj liekov, ktoré sa stávajú účinnejšími, cielenejšími a v neposlednom rade bezpečnejšími. Napriek tomu stále veľké množstvo liekov nedokáže liečiť príčinu ochorení, ale obmedzuje sa len na liečbu symptómov. Chronicky chorí pacienti, ktorí nevidia úspech konvenčnej liečby, sa utiekajú k alternatívnej liečbe, ktorú, okrem iného, predstavuje aj fytoterapia (liečba prírodnými liečivami). Pre 65-80 % svetovej populácie predstavuje liečba prírodnými liečivami primárnu zdravotnú starostlivosť. Prvou voľbou sa stáva pre svoju priaznivú cenu či jednoduchú prípravu v domácnosti chorého.

 

Rizikové prírodné lieky?

V krajinách ako Nemecko, kde má fytoterapia nezastupiteľné miesto, alebo Čína, ktorá je známa svojou tradičnou medicínou, sa venuje väčšia pozornosť účinkom prírodných liečiv. Skúsenosti z týchto krajín zvýšili záujem odbornej verejnosti o problematiku rizík fytoterapie, ako sú nežiaduce účinky, toxicita či nadužívanie preparátov s obsahom liečivých rastlín. Zvýšená pozornosť sa venuje vzájomným interakciám a interakciám s molekulami konvenčných, syntetických liekov. Nové poznatky ukazujú na možné riziká vo fytoterapii.

Väčšina doplnkov výživy s obsahom extraktov z liečivých rastlín sú voľnopredajné a de facto užívané svojvoľne, bez odbornej konzultácie. A tých niekoľko málo kvalitných rastlinných extraktov, ktoré sú viazané na predpis, je často podceňovaných s tým, že ide len o prírodný liek. Jedno z najväčších rizík fytoterapie preto predstavuje samoliečiteľstvo a podceňovanie účinkov prírodných liečiv, nielen zo strany pacientov, ale často aj odborníkov.

 

Prášok či extrakt?

Prvé, čo si treba pri užívaní doplnkov výživy uvedomiť, je skutočnosť, či ide o prípravok s obsahom práškovanej rastliny alebo o prípravok s rastlinným extraktom (v súčasnosti väčšina preparátov). Extrakt predstavuje koncentrát účinných látok získaných z prírodného materiálu. Človek by musel vypiť denne hektolitre čaju, aby dosiahol účinok kapsuly s obsahom extraktu danej liečivej rastliny. Pri takto vysokej koncentrácii účinných látok nie sú prípady predávkovania prírodnými liečivami zriedkavosťou.

 

Žihľava, ginkgo a krvácanie

Liečivé rastliny a extrakty z nich používané na prípravu liekov a doplnkov výživy obsahujú chemické molekuly schopné ovplyvniť prirodzené fyziologické pochody v organizme. Tak ako vplývajú na prebiehajúce ochorenie, sú schopné meniť premenu súčasne podávaných liekov a ovplyvňovať ich účinok. Inak vynikajúca vňať žihľavy ovplyvňuje terapiu pacientov so zvýšenou zrážanlivosťou krvi, nastavených na antikoagulačnú terapiu (WARFARIN, ORFARIN). Žihľava obsahuje vitamín K (protikrvácavý vitamín), proti ktorému je táto terapia zameraná, čím znižuje účinok liečby. Zrážanlivosť krvi znižuje, naopak, list ginkga alebo koreň ženšenu. V kombinácii s týmito liekmi môže dochádzať k spontánnemu krvácaniu.

 

Dobré na cukrovku

V podpornej liečbe cukrovky sa uplatňuje viacero liečivých rastlín. Rastliny s čeľade bôbovité a brusnicovité obsahujú glukokiníny, ktoré znižujú hladinu glukózy v krvi. Najčastejšie sa používajú struky (bez semien) fazule záhradnej, plody jastrabiny lekárskej či listy čučoriedky. Hladinu cukru znižujú aj rastliny s čeľadí astrovité a čakankovité s obsahom inulínu, napr. korene čakanky obyčajnej, púpavy lekárskej, lopúcha väčšieho alebo omanu pravého. Škoricovníková kôra obsahuje polymér methylhydroxychalkónu, ktorý pôsobí podobne ako inzulín. Navyše znižuje hladiny tukov, takže znižuje nielen riziko diabetu, ale aj kardiovaskulárnych ochorení. Niektoré rastliny obsahujú sladko chutiace látky, ktoré možno použiť miesto umelých sladidiel, ako napr. stévia cukrová alebo sladkovka hladkoplodá známa aj ako sladké drievko. Práve sladkovka je zaujímavá z pohľadu rizík. Vysoké dávky alebo dlhodobé podávanie spôsobujú zadržiavanie sodíka a zvýšené vylučovanie draslíka. Blokuje premenu kortizolu na kortizón. Toto spôsobuje vysoký krvný tlak, bolesti a paralýzy svalov.

 

Z čínskej a indickej medicíny

V poslednej dobe sa na trh dostávajú aj u nás neznáme rastliny používané v tradičnej čínskej alebo indickej (ajurvéde) medicíne. Gymnema sylvestre potláča chuť na sladké a regeneruje bunky pankreasu, Momordica charantia obsahuje polypeptid podobný hovädziemu inzulínu, Pterocarpus marsupium znižuje absorpciu glukózy v črevách. Vzhľadom na to, že neexistujú štúdie, ktoré by sa zameriavali na interakcie týchto rastlín s konvenčnými liekmi, musíme sa spoľahnúť na hlásenia s praxe a následne sa venovať ich bližšiemu štúdiu.

 

Pozor na otravu

Liečivé rastliny možno použiť na podpornú terapiu komplikácií diabetu ako ateroskleróza či hypertenzia. Na zníženie hladín cholesterolu sa používa napríklad cesnak. Ten, okrem iného, znižuje zrážanlivosť krvi, preto by sa nemal užívať aspoň 7 dní pred plánovanou operáciou. Na „odvodnenie“ sa často používa praslička roľná. Neskúsený zberateľ riskuje otravu veľmi podobnou prasličkou močiarnou. Zložkou čajovín na zníženie krvného tlaku býva ľubovník bodkovaný. Je dokázané, že znižuje účinok digoxínu, niektorých antivirotík či teofylínu (obsiahnutý v listoch čaju, podobný kofeínu). Ľubovník tiež vyvoláva precitlivenosť na slnečné osvetlenie (fotosenzibilizáciu), ktorá sa prejavuje svrbením, pľuzgierikmi na koži či pŕhlivou bolesťou na miestach vystavených slnečným lúčom.

 

Môžu ovplyvniť liečbu

Všetky rastliny s obsahom trieslovín (repík lekársky, mäta pieporná a mnohé iné) znižujú vstrebávanie železa. Vláknina znižuje vstrebávanie vápnika. Rastlinné prípravky môžu viesť k vzniku alergických príznakov. Najväčšie riziko fytoterapie z pohľadu interakcií s konvenčnými liekmi predstavuje zmena aktivity pečeňových enzýmov, ktorými sa tieto lieky v tele premieňajú. Tým sa mení (predlžuje alebo skracuje) ich účinok a mení sa výsledok liečby.

Pozornosť treba v tomto smere venovať najmä dlhodobému podávaniu fytofarmák. Napriek týmto odporúčaniam je treba povedať, že vedľajšie účinky prírodných liečiv sú zriedkavé a málokedy ohrozujú život pacienta.

 

Dôležité! Informujte svojho lekára a lekárnika o tom, aké doplnky výživy užívate. Ak sa rozhodnete pre užívanie prírodného liečiva, neprerušujte predchádzajúcu liečbu a vždy sa poraďte s odborníkom. Nepodceňujte informácie v príbalových letákoch preparátov len preto, že ide o prírodné liečivo a neprekračujte odporúčané dávky bez konzultácie.

 

PharmDr. Štefan Lalkovič

lekárnik, Prievidza

01 - Modified: 2007-10-29 06:32:30 - Feat.: 0 - Title: Chára sa v NHL chráni sám
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 10:10