StoryEditor

Vyskúšajte ozónoterapiu, prekvapí vás svojimi účinkami

31.03.2015, 00:13
Autor:
(dia)(dia)
Ozónoterapiu môžete na vlastnej koži vyskúšať už aj na Slovensku.

Terapia s názvom ozónoterapia vám dodá energiu, naštartuje regeneráciu buniek v organizme, zbaví vás vírusov, baktérií či parazitov.

 

Ide o nie veľmi známu biologickú liečebnú metódu, no v západných krajinách sa využíva už desaťročia. „Od 70. – 80. rokov v Nemecku či v Amerike je veľmi populárna. Je to metóda, pri ktorej pracujeme so zmesou kyslíka a ozónu, pričom dokážeme regulovať koncentráciu ozónu na jednu dávku. Využívame pritom určité vlastnosti ozónu. Je totiž silno mikrobicídny, čo znamená, že zabíja takmer všetky mikróby, baktérie, plesne, huby, vírusy, spóry a parazity. Okrem toho má vysoký oxidačný potenciál v tom, že sa rozkladá relatívne rýchlo na kyslík,“ vysvetľuje ozónoterapeutka MUDr. Andrea Dubai, PhD., MTPH.

 

Regeneruje a detoxikuje

Do tkanív vo vašom organizme sa tak dostáva niekoľkonásobne viac kyslíka a ten naštartuje celkovú regeneráciu. „Staré bunky odumierajú, obnovy schopné bunky sa rozmnožujú, regenerujú, zlepšuje sa im metabolizmus a zlepšuje sa aj látková výmena v koncových tkanivách,“ hovorí lekárka. Ozónová terapia je účinná aj pri liečbe chronických zápalov. Napomôže zlikvidovať prežívajúce mikroorganizmy, ktorých sa telo nevládze zbaviť.

 

Pôsobí na cievy

Podľa ozónoterapeutky MUDr. A. Dubai existujú štúdie, v ktorých sa dokázalo, že ozón má špecifický efekt na niektoré systémy v organizme, napríklad na červené krvinky. „Ozón zlepšuje ich vlastnosti, metabolizmus, flexibilitu a ich schopnosť viazať kyslík a, naopak, zbavovať sa ho v koncových tkanivách. A toto je dôležitá vec pre diabetikov, keď sú ich tkanivá pri hyperglykémii, laicky povedané, presiaknuté nespracovaným cukrom. Ten sa viaže na biele a červené krvinky, ničí cievne steny, objavuje sa diabetická polyneuropatia. Ozón tento problém pomáha v organizme prekonať tak, že pôsobí na cievy a podporuje regeneráciu cievnych stien, aj ich priepustnosť.“

 

Lepšia obranyschopnosť

Osobitý účinok sa zaznamenal aj na biele krvinky. „Človek, ktorý bojuje so zápalom, v jeho organizme sa tvorí množstvo vysokoagresívnych látok, ako sú peroxid vodíka, superoxidový anión alebo kyslíkové radikály. Po aplikácii ozónu biele krvinky získajú lepšiu obranyschopnosť. Ozón okrem toho pôsobí na enzýmy a zapája sa do mnohých biochemických procesov v tele. My zatiaľ poznáme len určitú časť, no s istotou vieme povedať, že účinky sú pozitívne,“ ozrejmuje MUDr. A. Dubai.

 

V zahraničí sa ozón používa ako súčasť komplexnej nemocničnej starostlivosti.

 

Komplexné riešenie

O tom, či je pre vás ozónoterapia vhodná, sa dozviete priamo od terapeuta. „Každý prípad berieme individuálne. Od každého návštevníka chcem, aby mi doniesol zdravotnú dokumentáciu, lebo je dôležité, aby svoj zdravotný problém riešil aj u svojho lekára. Potom si preberieme ozónoterapiu plus doplnkové terapie u ďalších špecialistov, ktoré by mu mohli pomôcť. S pacientom sa rozprávam o tom, na akú úroveň by chcel ísť a čo všetko by chcel riešiť. Človeka neberiem len z hľadiska ozónoterapie, ale zo širšieho uhla pohľadu,“ hovorí MUDr. A. Dubai.

 

Tretia cesta

„Ľudia, ktorí ozónovú terapiu absolvovali, sa po nej cítia dobre, majú veľa energie a vládzu to, čo predtým nevládali. Tí, čo už majú chronické ochorenia, vidíme úľavu. Páči sa mi univerzálny efekt ozónu, lebo pri klasických ochoreniach sa väčšinou hľadá patogénny mechanizmus a spôsob, ako ho prerušiť a ako ovplyvniť symptómy ochorenia. Keď ide o chronické infekcie, buď sa bojuje proti mikróbom, ktoré ich spôsobujú alebo sa podporuje imunita. Ozón sa pri tom ukázal ako taká tretia cesta – zvýšiť okysličenie organizmu a využiť vlastnosti, ktoré má,“ dodáva lekárka a terapeutka.

 

Obličky, poruchy prekrvenia

Tie by ste ako diabetici mohli vyskúšať aj pri diabetických komplikáciách. „V zahraničí sa objavili kazuistiky pacientov, ktorí si po ozónovej terapii museli znížiť množstvo inzulínu. Takisto sa ozón ukazuje ako dobrá voľba pri diabetickej nefropatii, diabetickej polyneuropatii a pri zlom prekrvení končatín.“ Dôležité je však vedieť, že túto terapiu musíte brať len ako doplnkovú liečbu. Naďalej by ste mali byť sledovaní svojím diabetológom, dodržiavať jeho odporúčania a pravidelne si monitorovať glykémiu.

 

Na diabetickú nohu

Liečivý efekt možno ozónom dosiahnuť aj pri diabetickej nohe. „Pri tejto komplikácii je najefektívnejšia aplikácia ozónu do krvi v kombinácii s ozónovou masťou, ktorá sa aplikuje na postihnuté miesta,“ odporúča ozónoterapeutka.

 

Aplikácia ozónu

Lekár v jednom vpichu zoberie 50 až 150 mililitrov krvi, ktorá sa zmieša s ozónom a hneď v tom istom vpichu sa vracia späť

Aplikácia ozónu vo forme plynu do čreva

Lokálne vo forme krému

 

Niekoľko opakovaní

Výsledky ozónovej terapie závisia od štádia ochorenia. Pri ťažkých komplikáciách chronického rázu je potrebných 10 až 15 aplikácií, väčšinou každý druhý až tretí deň.

 

Pozor na glykémiu

Pred terapiou dbajte na pitný režim a strážte si hladinu glukózy v krvi. Ozón totiž pôsobí mierne hypoglykemizujúco, to znamená, že by ste sa mali dve hodiny pred aplikáciou ozónu najesť.

 

Celý zákrok netrvá dlhšie ako 10 minút.

 

Kontraindikácie

Ozónoterapiu by podľa MUDr. A Dubai nemali absolvovať tehotné ženy, deti a ľudia s akútnymi ochoreniami, ktoré patria do nemocničnej starostlivosti.

 

(ivk)

01 - Modified: 2007-04-25 15:18:00 - Feat.: 0 - Title: Článok v denníku SME označila Glendová za porušenie pravidiel žurnalistiky
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 11:32