StoryEditor

Vianoce - sviatky pokoja či stresu?

11.12.2014, 23:07
Autor:
(dia)(dia)
Vianoce by mali byť sviatkami pokoja a lásky. Je to však v dobe otravných reklám a preplnených hypermarketov vôbec možné?

Dokážeme ešte oddychovať a prežívať pokojné sviatky v kruhu svojej rodiny? A čo tí, ktorí nikoho nemajú? Je možné stráviť krásne Vianoce aj osamote?

 

Vianoce považuje väčšina ľudí za jeden z najdôležitejších sviatkov v roku. To je aj dôvod, prečo predstavujú značný nápor na našu psychiku. Či ho dokážeme zvládnuť a užívať si sviatočnú atmosféru plnými dúškami, je na každom z nás.

 

Reklamy a my

Vianočný boj o spotrebiteľa štartujú nákupné reťazce z roka na rok skôr. Prvé vianočné cukrovinky sa na pultoch predajní objavujú len čo sa skončia letné výpredaje. Celá jeseň sa tak nesie v znamení vianočných príprav. „Reklamy upozorňujú ľudí na to, čo všetko ľuďom chýba, čo nemajú, vyvolávajú v nich nespokojnosť a pocit, že potrebujú viac. Zoznam, a to najmä materiálnych vecí, sa neustále rozširuje,“ upozorňuje psychoterapeutka PhDr. Ľubica Bradáčová. A kam sa podel duch Vianoc? Popri naháňaní sa za zľavami je niekedy ťažké ho nájsť. „Takú reklamu, ktorá by nabádala ľudí, aby prežili Vianoce v pohode, nevídať,“ dodáva psychoterapeutka.

 

Muži verzus ženy

Napiecť medovníky, navariť, upratať skrine, vytepovať koberce, umyť okná, zadovážiť darčeky, poslať vianočné pozdravy blízkym, zabezpečiť, aby bolo všetko prichystané. Vo väčšine rodín má toto všetko na pleciach predovšetkým žena. Splniť toľko náročných úloh, môže byť psychicky aj fyzicky naozaj náročné. „Či sú Vianoce oddych alebo záťaž závisí aj od toho, ako to je v rodine podelené. Ak má takmer všetko na starosti žena, môže sa cítiť unavená a namiesto radosti nastupuje vyčerpanie. V našej spoločnosti sa tradičné delenie mužsko - ženských rolí stále ešte dosť dodržiava, hoci niektorí muži už ľahšie pristupujú aj na role, ktoré nie sú typicky mužské,“ tvrdí PhDr. Bradáčová.

 

Emočný pretlak

Stres, ktorý sa kumuluje okolo sviatkov nemajú na svedomí len vianočné prípravy. Aj v zamestnaní sa koniec roka nesie v znamení uzávierok a bilancovania. Na človeka je teda v predvianočnom období kladená obzvlášť veľká psychická záťaž. „Pripraviť sa na Vianoce tak, aby nám nič nechýbalo a uzavrieť rok čo najlepšie, si prajú všetci. Obrovské snaženie a očakávanie toho najlepšieho môže spôsobiť, že naše emócie tento tlak neunesú a najčastejšie sa uvoľnia v hneve a hádkach. Nie je to nič patologické ani neobyčajné, ale plynie to z  veľkého psychického pretlaku,“ vysvetľuje psychologička.

 

Čo je vlastne stres?

Slovo stres sa dnes v súvislosti s Vianocami skloňuje často a každý si pod ním predstavuje niečo iné. Podľa odborníčky je stres reakciou organizmu na záťaž z vonkajšieho, alebo aj vnútorného prostredia. Objaví sa vtedy, ak vznikne nerovnováha medzi požiadavkami okolia a našou schopnosťou reagovať na ne. Ak sme zavalení prácou, ktorá sa nám zdá nezvládnuteľná a zároveň veľmi dôležitá, okamžite sa dostávame do stresu. Vždy je to však otázka toho, ako situáciu vyhodnotíme. Ak máme pocit, že Vianoce sa bez čistých okien v žiadnom prípade nezaobídu a zároveň sme v časovej tiesni, je to najlepšia cesta k stresu. Ak si, naopak, povieme, že vyleštené okná nie sú to najdôležitejšie a pustíme sa do nich len ak nám zostane čas, stresu sa vyhneme. „Cesta ako účinne riešiť stresové situácie je aj práca na sebe. Môžeme sa začať učiť vnímať situácie inak a nepripisovať im taký význam. Lebo od toho, ako vyhodnocujeme situácie, závisí miera nášho stresu a rekcia naň. Veci, z ktorých máme pocit, že nás ohrozujú, by nás v skutočnosti vôbec ohrozovať nemuseli. Závisí od toho, akú prioritu si zvolíme,“ radí psychoterapeutka.

 

Nemusíme byť dokonalí

Je prirodzené, že každý si cez Vianoce želá pre svoju rodinu to najlepšie. Na Štedrý deň musí byť všetko tip - top. Ak si však budeme klásť nedosiahnuteľné méty, namiesto pokojných sviatkov nás čaká rozladenosť, nespokojnosť a stres. „Nemusíme byť za každú cenu dokonalí, stačí nám byť dosť dobrými,“ upozorňuje PhDr. Bradáčová. Ak dokážeme od niektorých úloh upustiť, pravdepodobne zistíme, že sa nič hrozné nestalo. Mnoho žien sa natrápi v domácnosti mysliac si, že Vianoce bez vyleštených parkiet a vytepovaných kobercov ani nebudú Vianocami. „Vôbec nemusí byť pravda, čo si myslíme, že ostatní chcú. Možno tí ostatní by sa viac tešili tomu, keby sme sa usmievali, ako tomu, že máme doma úplne čisto a že nie je ani šmuha na okne,“ vysvetľuje psychoterapeutka.

 

Vianočné tradície

Mať vyblýskanú domácnosť patrí k vianočným tradíciám. Zdedili sme ju po mamách a tie zas po svojich mamách a babkách. No ako sa hovorí: „čo bolo dobré pre babku, nemusí byť dobré pre vnučku“. „Patrí to k tradícií, ale dnes už môžeme z niečoho upustiť. Tie presvedčenia sme dostali od našich predkov, ale na dnešnú dobu už nemusia byť funkčné a môžu nám prekážať. V takom prípade ich treba prerobiť,“ odporúča psychologička.

 

Zvoľte si priority

Ak chcete predísť stresu, plánujte si Vianoce podľa svojich predstáv a toho, čo ste schopní zvládnuť. „Možno pre niekoho je dôležité, aby bol byt uprataný a všetko navarené, a tak je spokojný. Pre iného majú Vianoce skôr duchovný, magický význam a zážitok duchovného naplnenia je pre neho dôležitejší. Nedá sa povedať, že jeden model je lepší ako druhý. Záleží od hodnôt, skúseností a vnútorného nastavenia každého človeka, čo mu vyhovuje,“ tvrdí PhDr. Bradáčová. Skôr než sa pustíte do predvianočných príprav, skúste porozmýšľať, aké sú vaše priority. Bez čoho si Štedrý deň nedokážete predstaviť a čo, naopak, dokážete oželieť. Jednotlivým úlohám sa potom venujte podľa stupňa ich dôležitosti. To, čo nepovažujete za nutné, urobiť nemusíte. Len ak vám na to ostane čas. Či vás cez sviatky pohltí stres, závisí len od vás.

 

Samota nie je osamelosť

„Vianoce sú sviatky, ktoré v nás evokujú pocit lásky, veselosti, radosti, pohody. To sú emócie alebo stavy, ktoré väčšinou zažívame vo vzťahu s niekým, či už v rodine, s priateľmi, najbližšími,“ konštatuje psychoterapeutka. Pre ľudí, ktorí žijú sami, môže byť toto obdobie náročnejšie. Môže, ale nemusí. „Osamelý môžete byť aj v rámci rodiny, a naopak, môžete žiť sám a necítiť sa osamelo. Záleží od toho, aké vzťahy má človek okolo seba, ale aj od jeho vnútornej výbavy, životnej stability, hodnôt, skúseností a záujmov “ ozrejmuje PhDr. Bradáčová.

 

Máme spomienky

Samotu znáša niekto lepšie, iný horšie. Ak patríte k tým, ktorý na štedrovečerný stôl kladú len jeden tanier, neznamená to, že vaše sviatky nemôžu byť pekné a slávnostné. „Nikdy nie sme úplne sami, aj keď sme sami. Máme spomienky, ľudí, ktorí boli vedľa nás. Stále ich nosíme vo vnútri, sprevádzajú nás, keď nám je ťažko.“ hovorí psychologička. Je dobré si uvedomiť, že Vianoce prežíva osamote mnoho ľudí. „Pocity osamelosti nie sú také ojedinelé. Keby ľudia vedeli, koľkí z nás sa v skutočnosti potýkajú s osamelosťou, možno by sa necítili až tak osamelo,“ upozorňuje PhDr. Bradáčová.

 

Keď je vonku ticho

Štedrý deň je charakteristický tým, že sa všetci uzatvoria do kruhu svojej rodiny a na uliciach a vonku ostane zrazu úplne ticho. „Ľudia sú zatvorení v  domácnosti a aj vo svojom vnútri. A byť so svojim vnútrom nie je pre nikoho ľahké. Môžu sa nám totiž vynárať rôzne myšlienky, zážitky, spomienky a emócie. Nie je vždy dobré ich prehlušiť. Môžeme im dať priestor a aj si poplakať, lebo plač má veľkú ozdravujúcu moc. Netreba sa toho priveľmi báť. Ide len o to, aby tento stav neprevážil nad všetkým ostatným,“ mieni odborníčka.

 

Recept na radosť

Recept na to, ako prežiť sviatky pokojne a radostne neexistuje. Pre tých, ktorí sú sami, je však dobré zabezpečiť si niekoho, koho môžu cez sviatočné dni navštíviť alebo mu zavolať. Nie je nutné byť s niekým práve na Štedrú večeru. Niekedy stačí len trochu kontaktu, aby sa človek necítil osamelý. „Keď má niekto nejaké manuálne koníčky ako pletenie, šitie, či prácu s drevom alebo kovom, je veľmi dobré venovať sa tomu aj cez sviatky. Manuálna činnosť nás totiž môže oslobodzovať a odvádzať od chmúrnych myšlienok, môže vyplniť emočnú tieseň,“ radí terapeutka.

 

Vyhľadajte pomoc

Pre niektorých ľudí sú Vianoce obdobím veľkej psychickej záťaže. Medzi rizikové skupiny nepatria len osamelí ľudia, ale aj tí, ktorí prišli o svojich blízkych práve počas sviatkov, či ľudia trpiaci fyzickým alebo psychickým ochorením. Ak patríte do rizikovej skupiny a máte strach, že nápor Vianoc nezvládnete, nehanbite sa vyhľadať pomoc psychológa alebo psychoterapeuta. „Ľudia, ktorí navštevujú psychoterapiu, všetko vopred so svojím terapeutom preberú a sú na sviatky lepšie pripravení,“ odporúča PhDr. Bradáčová. Ďalšou možnosťou je vyhľadať svojpomocnú skupinu, ktorá sa stretáva vo vašom okolí. Pomoc vám radi poskytnú aj pracovníci na linkách dôvery. 

 

(tot)

01 - Modified: 2007-01-20 11:45:56 - Feat.: 0 - Title: Piatich iránskych diplomatov čoskoro prepustia
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
22. apríl 2024 23:52