StoryEditor

Od ušnej trúbky po digitálny prístroj

09.09.2014, 00:45
Autor:
(dia)(dia)
Ak aj vy máte problémy so sluchom, načúvacie aparáty dokážu zosilniť a sprostredkovať zvuky z okolia a tak vám uľahčia vnímať reč.

Reč a sluch sú neodmysliteľnou súčasťou ľudskej komunikácie. Vnímanie reči však môže byť narušené, keď človek z rôznych príčin postupne prichádza o sluch a zvuky sa začnú šíriť akoby z diaľky alebo k citlivému orgánu ani nedorazia. Poruchu sluchu však možno liečiť. Keď nepomôžu operačné, respektíve farmakologické možnosti, nastupujú sluchové aparáty.

Čím dlhšie však trvá porucha sluchu, tým je vnímanie zvukov v mozgu a ich spracovanie do zrozumiteľných pojmov ťažšie. Na určitom stupni dochádza k výraznému zhoršeniu zrozumiteľnosti reči a o to horší je benefit zo sluchovej pomôcky - človek vníma zvuky, ale neporozumie im.

 

Sociálna izolácia?

Ešte predtým, ako začnete so sluchovým aparátom žiť, mali by ste vedieť, čo od neho možno očakávať. Hlboké sklamanie zažije ten, kto si myslí, že s aparátom bude okamžite vynikajúco počuť. Na načúvací aparát si treba zvykať aj niekoľko týždňov. Zosilnené sú totiž všetky zvuky a nie len tie, ktoré si želáme počuť. Napríklad šumenie lístia či kvapkanie vody môže pôsobiť veľmi rušivo, až tak, že mnohí aparát odmietnu. Trpezlivosť však ruže prináša. S každým dňom sa budete s aparátom zžívať viac a viac a aj stimulovanie mozgu zvukovými impulzmi je pre jeho celkovú výkonnosť prínosom.

 

Ak máte pocit, že horšie počujete, verte, že nie ste sami. Odhaduje sa, že načúvací aparát používa len 10-20 % ľudí s poruchou sluchu, 12 % z nich ho má viac v šuplíku ako na uchu. Iba 58 % sluchovo postihnutých sú s aparátom maximálne spokojní.

 

Veľký, malý, najmenší

Dostupnosť „neviditeľných“ prístrojov výrazne zlepšila sociálnu adaptabilitu nepočujúcich. V súčasnosti môžu načúvacie aparáty získať všetci, ktorí majú o ne záujem.

Prístroj, ktorý je umiestnený za ušnicou, je dostatočne veľký a umožňuje manipuláciu aj menej zručným ľuďom s horším zrakom. Aparát vhodný aj pre deti dostanete v rôznych farbách kože a vlasov. Tým, že je objemnejší, umožňuje aj lepšie zosilnenie zvukov a použitie bežnej batérie, ktorá dlhšie vydrží.

Iným typom je aparát, ktorý vkladáme na okraj zvukovodu. Má tiež široké využitie a zodpovedá vyšším estetickým nárokom.

Aparát, ktorý vkladáme hlbšie do zvukovodu, umožňuje menej výrazné zosilnenie zvuku, preto je vhodný najmä pre osoby s miernymi až stredne ťažkými poruchami sluchu.

Prístroj miniatúrnej veľkosti sa vkladá hlboko do zvukovodu a vyžaduje značnú zručnosť používateľa. Je najmenším typom sluchového aparátu a v uchu je takmer nepozorovateľný. Vyrába sa špeciálne pre každé ucho zvlášť, pričom podmienkou je dostatočne široký vonkajší zvukovod. Nie je vhodný pre závažné sluchové postihnutie.

V súčasnosti sú na trhu ešte aj „krabičkové“ aparáty spojené s uchom pomocou elektronického káblika. Sú však skôr výnimkou a využívajú sa pre vybranú skupinu nepočujúcich.

 

Vhodný typ do vášho ucha

Kedy je ten pravý čas na načúvací aparát? Dnes neexistujú presné audiometrické kritériá na jeho pridelenie. Súvisí to so schopnosťou využiť sluchové zvyšky, teda s funkciou nášho mozgu. Malé sluchové straty jedného človeka môžu v prípade iného znamenať omnoho väčšie problémy či výrazné sluchové straty.

Ak horšie počujete, navštívte špecializovaného odborníka – audiológa. Nájdete ho v ORL ambulancii, na rovnomennom oddelení, prípadne klinike, alebo vo foniatrickej ambulancii. Vyšetrí vám sluchový prah pomocou tónovej audiometrie, podstúpite rečovú audiometriu, tympanometricky skontroluje stredné ucho a bubienok, urobí otomikroskopické vyšetrenie.

Podľa stupňa straty sluchu, anatomických charakteristík ucha a individuálnych predností aparátu vám odporučí jeho vhodný typ.

Maličké, veľmi elegantné aparáty sa napríklad nehodia pri závažnej strate sluchu. Ak nepočujete na obe uši, dva načúvacie aparáty sú pre vás ideálne – umožnia prirodzenejšie počutie a lepšiu lokalizáciu zvukov. Ak ste mali sluchový aparát a neboli ste s ním spokojní, skúšajte ďalej.

Cena prístrojov je rôzna. V súčasnosti sú na slovenskom trhu dostupné rozličné typy aparátov od viacerých firiem. Poisťovňa na ne prispieva, na niektoré v plnej výške, a váš doplatok závisí od konkrétneho prístroja. Za analógový prístroj doplatíte približne od 55 do 6000 Sk, za digitálny od 500 do 33 500 Sk.

 

Z histórie

Na začiatku 19. storočia bola jediným prostriedkom na zlepšenie sluchu tzv. ušná trubka. Až do roku 1950 mali načúvacie prístroje podobu objemnej schránky, ktorá sa pripínala na telo a bola spojená s uchom elektronickým káblikom. Ďalším vývojovým stupňom boli načúvacie prístroje umiestnené za uchom alebo ako súčasť okuliarov. Od roku 1955 boli premiestnené dovnútra zvukovodu. Posledným výsledkom miniaturizácie je umiestnenie aparátu priamo do zvukovodu. Sú naprogramované počítačom a digitálne prístroje dnes vytláčajú analógové.

 

Historické údaje:

1551 - drobné kovové nástroje tvaru rúrky na prevod zvuku
1670 - Sir Samuel Moreland v Anglicku vynašiel kovovú hovoriacu trúbku
1899 – prvý patent na elektrický načúvací prístroj v USA
1912 – prvý načúvací prístroj s meniteľnou hlasitosťou

 

MUDr. Katarína Kalinová

Klinika ORL a chirurgie hlavy a krku

Ústredná vojenská nemocnica Ružomberok

01 - Modified: 2006-10-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Číslo dňa
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 08:57