StoryEditor

Ochrana zdravia zamestnancov sa od augusta zmení

21.07.2014, 00:25
Autor:
(dia)(dia)
Povinnosti zamestnávateľov týkajúce sa pracovných podmienok a lekárskych preventívnych prehliadok zamestnancov sa od augusta zmenia.

Vyplýva to z novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú podpísal prezident Andrej Kiska. 
Podľa ministerstva zdravotníctva, ktoré novelu predložilo, takto Slovensko reaguje na výčitky Európskej komisie (EK) v súvislosti s nedostatočnou implementáciou európskej legislatívy. Ministerka Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) je presvedčená, že ochrana zdravia zamestnancov sa teraz zlepší. Opozícia však mala na to iný názor. Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) je presvedčený, že právna norma zbytočne zaťaží ľudí.
Novela po novom určuje zamestnávateľovi povinnosť zabezpečiť dohľad nad pracovnými podmienkami pre všetkých zamestnancov, bez ohľadu na kategóriu rizikovosti práce. Túto povinnosť bude možné realizovať aj prostredníctvom bezpečnostných technikov.
Povinnosť absolvovať lekárske preventívne prehliadky v kategórii 1 alebo 2, o ktorých novela hovorí, už aj v súčasnosti stanovujú osobitné predpisy, napríklad v prípade nočnej práce, u vodičov, železničiarov, príslušníkov ozbrojených síl alebo pracovníkov SBS. Nejde o novinku, tieto povinnosti mali zamestnávatelia aj zamestnanci už v minulosti. Ostatných pracovníkov v prvých dvoch kategóriách sa povinné prehliadky netýkajú.
Pre zamestnancov v kategórii 3 a 4 zdravotný dohľad nad pracovnými podmienkami a lekárske preventívne prehliadky vo vzťahu k práci v určenej frekvencii zostávajú bez zmeny. Platí teda pre ne súčasný právny stav.
Podľa stanoviska EK bola slovenská legislatíva v nesúlade so smernicou o zavádzaní opatrení na podporu zlepšenia bezpečnosti a zdravia pracovníkov pri práci v časti týkajúcej sa zabezpečenia pracovnej zdravotnej služby pre zamestnancov. Podľa platného znenia zákona je zamestnávateľ v súčasnosti povinný zabezpečiť ju len pre zamestnancov vykonávajúcich rizikové práce zaradené do kategórie 3 a 4, kým podľa stanoviska Európskej komisie sa povinnosť zamestnávateľa chrániť zdravie týka všetkých zamestnancov, bez ohľadu na kategóriu práce a rizika pre zdravie.

Zdroj: TASR

01 - Modified: 2006-08-11 04:50:08 - Feat.: 0 - Title: WEEKLY REVIEW
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 05:13