StoryEditor

Najčastejšie infekcie spôsobené hubami napádajú najmä vlasy, nechty, kožu a sliznice

04.08.2015, 00:45
Autor:
(dia)(dia)
Údajne existuje viac než 120 000 druhov plesní, ktoré sú radené do viacerých kategórií.

Existujú plesne, ktoré sú súčasťou normálnej flóry človeka, žijú ako parazity, ale svojmu hostiteľovi neškodia. Plesne, ktoré vniknú do organizmu zvonku, spôsobujú vonkajšiu infekciu.

 

Klasifikácia mykóz:

 

hlboké mykózy, systémové mykózy - sú prijímané dýchaným vzduchom a rozmnožujú sa v pľúcach.

kožné mykózy - môžu žiť len vo vrchných vrstvách kože, vo vlasoch alebo v nechtoch. Nazývajú sa dermatofyty.

podkožné mykózy - vnikajú do tela poranenou kožou alebo sliznicou. Usadzujú a rozmnožujú sa v koži, väzive a kostiach.

oportunistické mykózy - nie sú nebezpečné. Ak však narazia na oslabený organizmus, môžu sa stať choroboplodnými. Objavenie sa tejto mykózy značne komplikuje priebeh základného ochorenia a má zväčša zlú prognózu.

 

Infekcie spôsobené hubami postihujú povrchové vrstvy kože, nechty, vlasy, sliznicu ústnej dutiny a pohlavné orgány. Väčšinou prebiehajú pod obrazom akútneho ochorenia.

 

Najtypickejšie formy kožných mykóz:

 

Tinea alebo dermatofytóza - kožné ochorenia vyvolané určitými druhmi húb s výraznou schopnosťou viazať sa ku kožnému keratínu (druh bielkoviny vyskytujúcej sa v pokožke, vlasoch, nechtoch, atď.). Môžu sa objaviť vo vlasatej časti tváre, na trupe alebo končatinách, v kožných záhyboch a na genitále. Takzvaná noha atléta sa prejavuje začervenanými ošupujúcimi miestami medzi prstami chodidiel, sprevádzaná nepríjemným charakteristickým zápachom. Liečba spočíva v podávaní liekov proti mykózam (antimykotík).

 

Onychomykóza - infekcia nechtov oportunistickými hubami. Postihujú najmä dospelých a hlavne palec na nohe. Odchýlky nechtov od normálneho tvaru, diabetes, zlé prekrvenie, úzka obuv a nedostatky v osobnej hygiene uľahčujú vznik tejto infekcie. Obraz ochorenia je premenlivý, od drobných nepriehľadných až belavých škvŕn na vonkajšom povrchu nechta až po jeho úplné zničenie. Liečba spočíva v odstránení alebo vyškrabaní ložísk ešte pred podaním antimykotík v lokálnej alebo perorálnej forme. Celkovo trvá mesiace až roky.

 

Pityriasis versicolor - povrchové plesňové ochorenie kože. Zvyčajne postihuje mladých ľudí formou drobných, žltkastých, olupujúcich sa miest, ktoré pri opaľovaní nemenia svoju farbu, ale nadobúdajú belavý vzhľad následkom stmavnutia okolitej kože. Používanie antimykotických prípravkov v lokálnej alebo perorálnej forme môže viesť k zlepšeniu, ale ochorenie má veľkú tendenciu opakovať sa.

 

Mukokutánne kandidózy (mukokutánny – postihujúci sliznice a kožu, kandidóza – infekcia vyvolaná hubou z rodu Candida) - veľké množstvo infekčných procesov s častým výskytom, pôvodcom je huba patriaca medzi kvasinky. Je súčasťou prirodzenej flóry, nachádza sa v ústnej dutine, na sliznici pošvy a v okolí konečníka. Spôsobuje zjavné infekcie len za určitých podmienok, napríklad po liečbe antibiotikami, kortikoidmi, pri užívaní perorálnej antikoncepcie a pri všetkých stavoch vedúcich k oslabeniu obranyschopnosti organizmu.

(red.)

01 - Modified: 2007-08-09 13:02:00 - Feat.: 0 - Title: Správa OBSE dokazuje, že raketa bola ruská
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 15:08