StoryEditor

Na plochej nohe

03.07.2012, 23:45
Autor:
(dia)(dia)
Priznajte si, že sa neraz sťažujete na bolesti chodidiel, kolien či chrbtice a s radosťou by ste prijali, keby ste sa ich raz a navždy zbavili. Zamysleli ste sa však nad tým, čo je príčinou vašich ťažkostí, alebo len nečinne trpíte?

Priznajte si, že sa neraz sťažujete na bolesti chodidiel, kolien či chrbtice a s radosťou by ste prijali, keby ste sa ich raz a navždy zbavili. Zamysleli ste sa však nad tým, čo je príčinou vašich ťažkostí, alebo len nečinne trpíte?

Kameňom úrazu môže byť tvar a správanie sa vášho chodidla. Ako hovorí MUDr. Vladimír Hostýn z Kliniky telovýchovného lekárstva Fakultnej nemocnice v Bratislave, z biomechanického hľadiska sa každý človek narodí s jedným z deviatich typov chodidiel. Malé percento z nich možno považovať za ideálne, väčšina z nich je s vyznačenou vrodenou dispozíciou. Ide napr. o ploché chodidlá, ktoré, žiaľ, spôsobujú vybočenie nôh dovnútra, čo časom napríklad nevhodnou obuvou môže vyvolať problémy nielen na chodidlách, ale aj na iných miestach ľudského organizmu.

Pri plochej nohe ide o preťaženie vnútornej pozdĺžnej alebo priečnej klenby.

Nebezpečenstvo preťaženia

K plochej nohe sa môžu dopracovať už aj malé deti v čase, keď sa učia chodiť. „Naša populácia a zvlášť deti sú vyššie a ťažšie. Keď sa obézne dieťa učí chodiť a jeho chodidlá ešte nemajú pevný tvar a štruktúru, vzniká nebezpečenstvo preťaženia a deformity,“ hovorí MUDr. Hostýn. Podľa rôznych názorov by sa do biomechaniky nôh nemalo zasahovať do troch rokov. MUDr. Hostýn si však myslí opak. S riešením chodidiel by sa malo začal čo najskôr, teda hlavne v období ich vývoja. „Dieťa by inak nechcelo behať , bolo by stále unavené a sťažovalo by sa na bolesti. Treba to riešiť, pretože pomôžete celému telu správne sa vyvíjať.“ Od postavenia nôh sa totiž odvíja postoj, držanie tela v rôznych situáciách a svalová rovnováha.

Uvoľnené väzy

Určite sa medzi vami nájdu jedinci, ktorí dokážu bez problémov ohnúť palec na ruke až k zápästiu či v predklone sa až predlaktiami dotknúť podlahy. Ak áno, ste pravdepodobne hypermobilní, teda nadpriemerne ohybní. Podľa MUDr. Hostýna hypermobilní ľudia majú sklon k vyskakovaniu kĺbov a k plochým nohám. Čo sa týka chodidiel, na príčine sú uvoľnené väzy, ktoré by mali držať pätnú a členkovú kosť tesne pri sebe a vytvárať vlastne tvar členka. Pre uvoľnené väzy však chodidlo pri zaťažení nohy padne a môže sa deformovať. Vaše chodidlá môžu dopadnúť rovnako, ak nosíte nevhodnú obuv, máte nadváhu alebo ste diabetici s polyneuropatiou.

Špeciálne vložky

Ak máte „normálne chodidlá“, strážte si ich a nedopusťte, aby sa zmenili. V prípade, že vám hrozí riziko preťaženia alebo deformácie, navštívte špecialistu. Vyšetrí vaše stupaje a chodidlá a ich odtlačky vám zhotoví pomocou plantografie, plantoskopie či plantografickej dosky. Na mieru vám potom pripraví napríklad dynamické tepelne formovateľné ortézy. „Obyčajné ortopedické vložky sú nedostatočne účinné, dokonca stav chodidiel sa môže časom zhoršiť. A keďže mnoho ľudí má dve rozdielne chodidlá, nemôžu im byť univerzálne vložky dobré,“ upozorňuje lekár. Ak ste už vlastníkom špeciálnych vložiek, nemali by ste si na ne spomenúť len príležitostne, svoju úlohu si tak splnia len ťažko. Ortézy by ste mali nosiť pravidelne a nezabúdať pritom na kontrolné vyšetrenia.

Dynamické ortézy ľuďom s plochými nohami prinavrátia stabilitu a pohyblivosť.

Do šírky i do dĺžky

Ste diabetici a máte ploché nohy? Dynamické ortézy by mali mať vo vašom živote rovnakú dôležitosť ako inzulín či antidiabetické lieky. Nemali by ste sa ich vzdať len pre to, že si nohy túžite prevetrať v sandálkach či plážových šľapkách. Či veríte, alebo nie, podobnou módnou obuvou si nesmierne škodíte, zvlášť tí z vás, ktorí máte postihnuté nervy (polyneuropatiu) alebo cievy (angiopatiu). Pýtate sa prečo? Mali by ste vedieť, že medzi najzávažnejšie zmeny na nohách pri týchto komplikáciách patria rozmerové zmeny chodidiel do šírky i do dĺžky, ich opúchanie v priebehu dňa, postupné znižovanie produkcie potu, vysychanie kože a znižovanie citlivosti nôh. Jednoznačne by ste preto mali nosiť celé topánky a tešiť sa z toho, že sa vám v nich nohy potia, pretože v šľapkách budú vaše chodidlá pre prach a suchý vzduch ešte vysušenejšie. A od toho je už len krok k zhrubnutej koži, prasklinám a k nepríjemným vredom.

Zmeňte obuv

„Chodidlo v šľapke sa navyše preťaží a zväčší. Prvým príznakom toho, že nohy sú ploché, je okamih, keď diabetik zistí, že zrazu potrebuje väčšiu topánku, lebo ho tlačí. Vinu ale zvalí na topánky, že sú zlé,“ hovorí MUDr. Hostýn. Pravda je však inde. Nervové zakončenia svalov sú porušené, svaly strácajú napätie, pružnosť a noha sa jednoducho „rozčapí“. Rozhodnite sa preto, čo je pre vás prvoradé – či chvíľkové pohodlie v šľapkách, alebo zdravie. Ak zdravie, siahnite po špeciálnych diabetických topánkach a navštívte ortopéda.

Viete, že...

až 90 % poškodených nôh dospelých spôsobilo nosenie nesprávnej obuvi?

Zhrubnutá koža

Aby ste teda plochej nohe predišli, snažte sa chodidlá pravidelne kontrolovať. Nedopusťte, aby sa vám na nich objavila zhrubnutá koža, pretože práve tá signalizuje nadmerný tlak a to, že čosi nie je v poriadku. Zdraví ľudia si chodidlá môžu ošetriť sami, diabetici by mali zájsť za špecialistom. Dlhodobým preventívnym riešením je používanie špeciálnych vložiek do topánok, ktoré pomáhajú zmenšovať lokálne zvýšený tlak.

Kto je rizikový?

● diabetici

● hypermobilní ľudia

● obézni ľudia

● ľudia, ktorí musia počas pracovnej doby stáť, napr. predavačky, autoopravári a i.

● športovci

Ťažkosti súvisiace s plochými nohami:

● únava

● bolesti dolných končatín – chodidiel, Achillovej päty, lýtok, kolien, bedrového kĺbu,

● bolesti chrbtice

● opúchanie nôh

● pocit napätia chodidiel

● kŕčové žily

● diabetická noha

Opúchanie nôh

Približne 50 % žien sa sťažuje na opúchanie nôh v lete. Ak patríte medzi ne, mali by ste príčinu hľadať aj v tom, aké máte chodidlo a akú obuv nosíte. Pri žilovej nedostatočnosti dolných končatín je obmedzený odtok krvi z končatiny, vzrastá tlak krvi v žilách a následne dochádza k opuchu.

Pravidelné odtlačky

Podľa MUDr. V. Hostýna by všetci diabetici mali absolvovať odtlačkovú metódu chodidla, teda plantografické vyšetrenie. Prax je však iná. „Zatiaľ sa o tom viac hovorí, ako robí. Odtlačok nohy by sa mal robiť v časových intervaloch a porovnať s predošlým, či nedošlo k zmenám.“ Podľa lekára by mali existovať aj špeciálne fitnescentrá pre diabetikov či hypertonikov, kde by cvičili pod dohľadom lekárov a zdravotných sestier.

 

(ivk)

Foto: www.sxc.hu

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 12:31