StoryEditor

Dámy v menopauze - pozor na aktivity, pri ktorých vám hrozí riziko zlomeniny

14.10.2015, 00:42
Autor:
(dia)(dia)
Mnohé to poznáte. Keď príde menopauza, hormóny si s vami robia, čo chcú. Návaly tepla a zmeny nálad sú na dennom poriadku.

Viete však, že navyše môžete byť obeťou zlodejky, ktorá si rada „pochutná“ na vašich kostiach? Nazýva sa osteoporóza a na svoje konto si najradšej pripisuje zlomeniny predlaktia, kŕčka stehennej kosti a stavcov.

 

„Osteoporóza je metabolické ochorenie kostí s poruchou ich štruktúry a následným zvýšením ich lomivosti,“ charakterizoval stručne ochorenie MUDr. Zdenko Killinger, PhD., z Osteocentra Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave. Problém je často v tom, že choroba sa dlhé roky nijako neprejavuje a vy o nej nemusíte vôbec tušiť. Až sa jedného dňa pošmyknete a zlomíte si predlaktie či kŕčok stehennej kosti. Na chrbtici sa vám pri prudkom pohybe či dvíhaní niečoho ťažkého a nezriedka aj bez zrejmej príčiny môžu zasa zosúvať stavce. Začnete sa hrbiť a vtedy sa môžu objaviť aj bolesti, ktoré sú však často následkom degeneratívnych zmien na medzistavcových kĺboch a platničkách, výrastkov na chrbtici a stuhnutého svalstva.

 

Komplikácie zlomenín

Zlomenina stehenného kŕčku je najzávažnejšou zlomeninou, pretože štatisticky zomiera do roka od úrazu cca 20 % ľudí na komplikácie spojené väčšinou s nehybnosťou, ako sú preležaniny, zápal pľúc a trombóza. Na samotnú zlomeninu sa neumiera. Komplikácie zlomenín stavcov sú možno menej známe, avšak tiež výrazne ovplyvňujú kvalitu života človeka. Obmedzujú pohyb, čo sa nepriamo podieľa na zvyšovaní úmrtnosti. Čím viac zlomených stavcov, tým vyššie riziko.

 

Prečo ženy?

Maximálna hustota kostí vrcholí okolo 25 až 30 rokov, avšak u žien je v porovnaní s mužmi nižšia. To je jeden z dôvodov, prečo osteoporóza postihuje viac nežné pohlavie. Ďalším dôvodom je pokles hladiny estrogénov v období menopauzy, čo spôsobuje rýchlejšiu stratu kostí. Priemerná dĺžka života žien je vyššia ako v prípade mužov a aj to zvyšuje ich riziko, že sa dožijú osteoporotických zlomenín.

„Dáma po prechode stráca približne 1 až 2 % kostí za rok, niekedy i viac. Nič pritom necíti, avšak s pribúdajúcimi rokmi sa riziko zlomeniny zvyšuje. Keď hodnota straty kostnej hmoty presiahne cca 30 %, čo môže trvať 15-20 rokov alebo aj viac, je riziko zlomeniny 4 až 5-krát vyššie,“ konštatuje Dr. Killinger.

Akonáhle má človek niektorý z rizikových faktorov pre vznik osteoporózy, mal by ho lekár poslať do osteologickej ambulancie, kde mu hustotu kosti zmerajú prístrojom, tzv. kostným denzitometrom. Ženy nad 65 rokov by mali byť vyšetrené dokonca aj keď nemajú rizikové faktory.

 

Rizikové faktory:

prekonaná zlomenina po neadekvátnom úraze,

výskyt osteoporózy a zlomenín v rodine

predčasná menopauza (pred 45. rokom)

nedostatočný príjem vápnika v strave

nízka váha, BMI pod 19

fajčenie

nadmerná konzumácia alkoholu

endokrinné, reumatologické, obličkové ochorenia, choroby tráviaceho traktu

 

Hlavne nespadnúť

Diabetici 1. typu majú zvýšené riziko vzniku osteoporózy. Diabetici 2. typu majú riziko zlomeniny väčšinou porovnateľné s nediabetikmi, závisí však od celkového stavu a výskytu komplikácií. „Istú rolu zohráva aj fakt, že sú väčšinou obéznejší. Paradoxne je obezita v tomto prípade ochranným faktorom. Avšak nie je priaznivá na chrupavky najmä váhonosných kĺbov a platničky.“

Pozor však na diabetické komplikácie, podľa MUDr. Killingera sú diabetici s obličkovými problémami, neuropatiou a retinopatiou rizikovejší. Slabšie vidia, majú poruchy rovnováhy a preto môžu skôr zakopnúť a spadnúť. Osteoporotická zlomenina je totiž aj o tom, či človek spadne.

 

Vápnik, pohyb, tabletky

Každá žena po prechode, zdravá či chorá, by mala denne prijať približne 1200-1500 mg vápnika. Najlepšie v potrave, ak to nie je možné (vysoký cholesterol, neznášanlivosť mlieka), potom sa dopĺňa vápnik po porade s lekárom aj v tabletách. Dôležitý je aj dostatočný príjem D vitamínu, ktorý získavame zo slnka, no v zimných mesiacoch by sme ho mali užívať v tabletkách. Starší ľudia, ktorí nechodia na slnko, aj počas celého roka.

Ak vám prístrojom namerali osteoporózu, lekár vám môže predpísať lieky, ktoré dokážu zastaviť odvápňovanie a hlavne znížiť riziko zlomeniny približne o 50 %. Mali by ste ich užívať, ak ich dobre tolerujete, minimálne 3 až 5 rokov. „Pacienta potom ďalej sledujeme a na základe výsledkov laboratórnych testov a merania hustoty kosti sa rozhodneme, či opäť nasadíme liečbu,“ vysvetľuje MUDr. Killinger.

 

Dobré rady

pozor na aktivity, pri ktorých vám hrozí riziko zlomeniny, uprednostnite napríklad plávanie, beh či stacionárny bicykel

pomáha aj prechádzka, pretože keď sa nehýbete, dochádza k výraznému odvápňovaniu

pozor na prudké pohyby v predklone, nosenie ťažkých vecí

ak potrebujete oporné pomôcky, barle alebo paličku, používajte ich

noste pohodlnú obuv

v kúpeľni a vo vani používajte protišmykové podložky

ak máte zvýšený cholesterol, pozor na syry, mlieko, mliečne výrobky, vápnik si radšej dopĺňajte v tabletkách

nekonzumujte nadmerné množstvo mäsa, príliš nesoľte, pretože zvýšené solenie môže podporovať vylučovanie vápnika a tým vznik osteoporózy

 

(ivk)

01 - Modified: 2007-10-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Všetkým som dal primerané tresty
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 02:13